برای کارمندان در هر جای دنیا ، استرس شغلی می تواند چالش باشد ، در حال حاضر دنیای بیرون دارای استرس هایی می باشد که یکی از آن ها استرس شغلی است . زمانی که اقتصاد ضعیف است ، این سطوح استرس بیشتر می شود . افزایش استرس و چگونگی مدیریت آن می تواند در موفقیت و یا شکست در شغل ما نقش داشته باشد .
طبق نظر مشاور خانواده حضوری استرس می تواند در بیشتر اوقات به ما انگیزه بدهد اما اگر بیش از حد باشد بر سلامت و عملکرد ما تاثیر منفی خواهد گذاشت . وقتی استرس به قدری زیاد شود که نتوانیم آن را کنترل کنیم ، علایم فیزیکی ، روانی و عاطفی به وجود خواهد آمد . بدون مدیریت استرس ، مشکل انقدر بیشتر می شود که در نتیجه نا توانی ، آسیب در کار ، مهارت های ارتباطی ضعیف و روابط ضعیف به وجود می آید . در ادامه می خواهیم توضیحاتی درباره ی دلایل ایجاد استرس صحبت کنیم .
چرا استرس را تجربه می کنیم ؟
طبق مطالعات مطب روانشناس استرس یک پاسخ طبیعی ، فیزیکی به ادراکات ما از یک محرک است . استرس یک هدف دارد و آن نیاز ما برای حمایت از خودمان و جنگ یا گریز می باشد . وقتی ما برای زنده ماندن به مبارزه می پردازیم ، استرس باعث رها سازی ادرنالین می شود و به ما اجازه مبارزه می دهد . هر چند ما مجبور نیستیم که هر بار استرس داریم مبارزه کنیم اما پاسخ به محرک ها و استرسی که در نتیجه ی آن به وجود می آید ، همچنان وجود دارد . محرک می تواند چیزی فیزیکی مثل بریده شدن دست یا عاطفی مثل ترس از دست دادن شغل باشد ، اما همه منابع استرس محرک های منفی نیستند . برخی از آن ها ممکن است که شاد باشند برای مثال ترفیع گرفتن در شغل با وجود این که اتفاق مثبتی می باشد اما باعث می شود فشار کاری و ساعات کاری بیشتری به همراه داشته باشد و این خود ایجاد کننده ی استرس می باشد . 3 مقوله وجود دارد که موجب استرس می شود یکی از آن ها فقدان نیاز ها که شامل روان شناختی ، امنیت و تعاق و خود شکوفایی می باشد و دیگری سازمانی که محیط فیزیکی ، نقش و روابط و تغییرات در سازمان می باشد و مورد سوم زندگی که شامل تغییرات فردی و شوک فردی می باشد . وقتی نیاز های اصلی برآورده نمی شوند ، در آن زمان استرس را تجربه می کنید و یا اگر محل کارتان از لحاظ فیزیکی نا ارام و ناراحت کننده باشد ، و یا شغلتان دشوار باشد و با رئیستان کنار نیایید باعث ایجاد استرس خواهید شد . بر اساس مطالعات روانشناسی ازدواج در زندگی شخصی هر گونه تغییر اساسی مثل ازدواج ، طلاق و یا از دست دادن عزیزان همگی باعث ایجاد استرس خواهد شد . همان طور که گفتیم انواع مثبت استرس وجود دارد که به ما انگیزه می دهد و ما را به سمت بهبود خود ، روابط و زندگیمان سوق می دهد . برای مثال وقتی صاحب فرزند می شوید ، استرس مثبت در زمینه ی هیجان تولد ، آماده سازی خود برای رفتن به کلاس های فرزند پروری و اطمینان از انجام کارهایی که برای کودک لازم است ، اما یک استرس منفی را نیز تجربه می کنید و این استرس منفی در مورد این که آیا به اندازه کافی می توانید بخوابید ، و یا دلیل گریه های فرزندتان و یا این که می توانید به خوبی از پس این کار بر بیایید یا نه . استرس مثبتی را که در زندگی تجربه می کنیم استرس سازنده نام دارد و در محیط کاری با عوامل زیر مشخص می شود . برای مثال کسب یک شغل جدید ، ترفیع گرفتن ، به دست آوردن مشتری های جدید ، افزودن روابط جدید ، سرپرست شدن ، دریافت سمت جدید در پروژه ی جدید و یا تحسین شدن از سوی افراد بالاتر . اما باید توجه داشت که حتی اگر این استرس مثبت هم به درستی مدیریت نشود می تواند برای هر فردی تبدیل به استرس مخرب و آسیب رسان شود . نکته ی اصلی این است که اگر آمادگی مدیریت استرس خود را نداشته باشید . حتی استرس مثبت و سازنده می تواند از حالت انگیزه بخشی در بیاید و شما را باآسیب ها و منبع منفی برای سلامت روانتان باشد . به همین دلیل مدیریت آن در زندگی هر فردی بسیار اهمیت دارد .
مدیریت استرس در محیط کار :
یک چیز خوب که باید در رابطه با استرس بدانیم این است که چگونگی مدیریت آن را یاد بگیرید تا مسئله ای جدی نشود یعنی مسئولیت پذیری برای چگونگی تجربه استرس و برداشتن گام هایی در جهت محدود کردن تاثیرات استرس بر روی سلامتی خود و شناسایی نقاط استرس که نسبت به استرس آسیب پذیر می شوید و یادگیری بهبود مهارت های ارتباطی و بین فردی خود برای کاهش استرس در روابطتان . برای کسب توانمندی در این حوزه می توانید با مشاور روانشناس متخصص کلینیک انتخاب نو در ارتباط باشید .
دیدگاه خود را بنویسید