نوجوانی به عنوان دوره ای حد فاصل کودکی و بزرگسالی می باشد که تغییرات فیزیولوژیکی و افزایش هورمون های جنسی را در آن شاهد هستیم . بهترین توصیف برای دوران نوجوانی فرایند پیشرفتی است که مشخصه آن افزایش توانایی تسلط بر چالش های پیچیده تکالیف درسی ، بین فردی ، هیجانی و علاوه بر آن جست و جوی استعداد ها ، هویت اجتماعی و علایق جدید است . مطالعات انجام شده در زمینه روانشناسی نوجوان نشان می دهد که سه تغییر رشدی در این گروه سنی وجود دارد که شامل افزایش خطر پذیری ، افزایش رفتار جنسی و حرکت به سمت وابستگی به همسالان به جای دلبستگی به خانواده اصلی می باشد .
از نظر مشاور نوجوان ، نوجوان بهنجار چیست ؟
مفهوم بهنجاری در رشد نوجوان به میزان انطباق روان شناختی اطلاق می گردد . تقریبا 75% افراد ، دوره نوجوانی با انطباق موفقیت آمیز با تغییرات جسمانی ، شناختی ، هیجانی را دارند که عمدتا براساس داشتن دوره کودکی موفق تعیین می شود . تقریبا در 20% نوجوانان انطباق ضعیف روانی ، بیزاری از خود ، اختلال سلوک ، سوء مصرف مواد ، اختلالات عاطفی و سایر اختلال های روانپزشکی و روانشناختی مختل کننده بروز می کند .
طبق نظر روانشناس نوجوان سازگاری نوجوان در امتداد کارکرد روانی قبلی او قرار دارد ، بنابراین در کودکانی که دچار مشکلات روانشناختی هستند ، خطر ابتلا به مشکلات روانشناختی بالا می باشد . نوجوانانی که با اختلال های روانشناسی مواجه هستند در معرض خطر تعارض با خانواده و بیزاری از آن ها قرار دارند هرچند اکثر نوجوانان دچار ناراحتی های گاه به گاهی می شوند اما عملکرد تحصیلی خوبی دارند و ارتباط آن ها با همسالان مناسب است و از زندگی خود رضایت دارند .
تغییرات اساسی دوره نوجوانی چیست ؟
بلوغ جسمی : طبق نظر بهترین مشاور نوجوان در این دوران تغییرات جسمی که به عنوان فرایندی که طی آن رسش جسمی و جنسی و توانایی تولید مثل حاصل می شود . و به صورت واضح می توان انواع تغییرات جسمی و رشد را والدین در فرزندان خود مشاهده کنند .
بلوغ شناختی: که مربوط به کارکرد های اجرایی مغز می باشد و به توانایی های او افزوده می شود برای مثال نوجوانان توانایی برای خود نگری و خود گردانی را به دست می آورند رابطه با همسالان و موقعیت های اجتماعی و جامعه پذیری ، افزایش قدرت فکر منطقی و انتزاعی و ...
عزت نفس در نوجوانان :
از عوامل مهم دیگر که بر اساس آن درک فرد از میزان موفقیت ها و دستاورد های خود و نیز ادراک وی در زمینه میزان تایید و احترام همسالان ، اعضای خانواده ، معلمین و جامعه است . مهم ترین لازمه عزت نفس خوب نوجوان ، ادراک فرد از ظاهر جسمانی مثبت و داشتن ارزشی والا نزد همسالان و خانواده است . خصوصیات ثانویه عزت نفس مربوط به دستاورد های تحصیلی ، توانایی های ورزشی و استعداد های خاص است و بستگی به پسخوراند مثبتی است که از گروه همسالان و اعضای خانواده دریافت می کند و به همین دلیل به دنبال گروهی هستند که آن ها را بپذیرند . دختران و پسران در حفظ عزت و نفس در این دوران ممکن است با مشکل رو به رو شوند و از این رو آموزش دادن مهارت های حفظ عزت نفس و به عبارتی افزایش عزن تفس در نوجوانان در کلینیک روانشناسی نوجوانان توسط متخصص روانشناس نوجوان موثر خواهد بود .
هویت نوجوانی :
بهترین روانشناس نوجوان تهران بیان می کند که در این دوران هویت جنسی و جنسیتی نوجوانان شکل می گیرد و علاوه بر آن هویت اخلاقی ، ارزشی و اعتقادی نیز در مرحله شکل گیری خواهد بود . یکی از ویژگی های انحصاری انسان ، مغز پرسشگر او است و زمانی که فرد به رشد عقلی نسبی که همان تفکر انتزاعی است ، می رسد مهم ترین سوال در ذهن او ظاهر می شود و آن فلسفه هستی می باشد . برای یک نوجوان که مراحل رشد را به درستی طی می کند ، گفته های والدین و دیگران به تنهایی ملاک خوب و بد یا درست و نادرست بودن مسائل نیست و سعی می کند که خود از طریق تحقیق ، مطالعه ، بحث و گفتگو و تعقل و تفکر به چهار چوب های اخلاقی و ارزشی خود دست یابد . طبق نظر دکتر روانشناس نوجوان ممکن است نوجوان در این دوران دچار سردرگمی و ابهام در هویت شود و در این صورت است که باید با اشستفاده از خدمات روانشناسی و مشاوره نوجوان به او کمک کرد .
مراحل نوجوانی چیست ؟
آگاهی از مراحل رشد نوجوانان برای والدین تاثیر مثبتی خواهد داشت زیرا که داشتن دانش در این زمینه می تواند چگونگی ارتباط با آن ها و حل کردن مسائل مربوط به فرزند نوجوان خود موفق باشند و در صورتی که با مشکلات و اختلال هایی در طول دوران رشد فرزند نوجوان خود رو به رو شدند و توانایی حل آن را نداشتند بتوانند از یک دکتر روانشناس نوجوان خوب در مرکز مشاوره نوجوانان جهت بهبود وضعیت نوجوان خود اقدام کنند . ما در این بخش به معرفی مراحل نوجوانی که از سوی بهترین مشاور نوجوان مرکز روانشناسی نوجوان مطرح شده می پردازیم .
اوایل نوجوانی :
اوایل نوجوانی که سنین 12 تا 14 سالگی را شامل می شود و بزرگ ترین تغییرات جسمانی ، نگرشی و رفتاری در آن ها مشاهد می شود . در این دوران دختر ها و پسر ها انتقاد از عادات معمول خانواده را شروع می کنند و اصرار دارند وقتشان را با همسالان و با نظارت کمتر والدین سپری کنند، از سبک و ظاهر خود ، آگاهی بیشتری پیدا کرده و ممکن است ارزش های خانوادگی را که قبلا پذیرفته بودند زیر سوال ببرند . نوجوان در این دوران تمایل به خود مختاری را نشان می دهد و این امر گاهی با رفتار های مبارزه جویانه در قبال منابع قدرت از جمله معلمین و مسئولین مدرسه و ابراز بیزاری از مقدمات همراه است . طبق نظر بهترین مشاور نوجوان تهران ، اوایل نوجوانی ، زمان کسب رفتار های جدید در افراد مختلف است به طور کلی با این که نوجوانان در این مرحله دوستان جدیدی پیدا می کنند اما اکثر آن ها پیوند مثبت با اعضای خانواده ، دوستان قبلی و ارزش های خانواده را حفظ می کنند . با این حال اوایل نوجوانی را اغلب دوران آشوب معرفی می کنند که طی آن فرد خانواده ، دوستان و سبک زندگی معمول خود را رد کرده و باعث بیگانگی شدید نوجوان می باشد .
اواسط نوجوانی :
مرحله بین 14 تا 16 سالگی می باشد که در تلاش برای دنبال کردن اهداف خود در زمینه استقلال می باشد که اغلب باعث بروز تعارض هایی با والدین و انتظارات آن ها می شود اما در اکثر موارد نوجوان می تواند ضمن آن که خود را منحصر به فرد و متفاوت از خانواده اش می داند اتحاد با اعضای خانواده را حفظ می کند .
اواخر نوجوانی :
در سنین 17 تا 19 سالگی کاوش مداوم علایق تحصیلی ، سلایق هنری و موسیقی ، فعالیت های ورزشی و پیوند های اجتماعی سبب می شود نوجوان درک روشن تری از خود و حس تعلق به برخی گروه ها را در خود ایجاد کند . نوجوانان سازگار از انتخاب های فعلی خود در زمینه فعالیت ها ، علایق ، سرگرمی ها و دوستی ها راضی هستند ، هر چند می دانند هویت آن ها در طول سال های جوانی رو به پیشرفت و اصلاح خواهد بود .
تا این جا با تغییرات اساسی و بارز نوجوانان آشنا شدیم و برای به دست آوردن اطلاعات کافی در مورد نوجوانان آن ها را مطرح کردیم اما گاهی اوقات نوجوانان ممکن است در این دوران با برخی از اختلال ها و مشکلات رفتاری درگیر شوند که نیازمند توجه ویژه و تشخیص در کلینیک مشاوره نوجوان توسط دکتر مشاور نوجوان می باشد . درمان این اختلال ها اهمیت ویژه ای دارد و در صورتی که به آن توجه نشود مشکلات بسیاری برای والدین ایجاد خواهد کرد . اگر اختلال های روانی و مشکلات در این سنین کنترل شوند آینده سلامت فرد ، خانواده و جامعه را می توان کنترل کرد. درمان انواع اختلالات و مشکلات کودکان و نوجوانان در مرکز مشاوره خانواده و روانشناسی کودک و نوجوان انتخاب نو؛ مانند:
مشکلات هویت در نوجوانان :
مشکل هویتبه عنوان بلاتکلیفی در مورد موضوعات مربوط به هویت نظیر هدف ها ، انتخاب شغل ، دوستی ها ، رفتار جنسی ، ارزش های اخلاقی و ... می باشد و نمی توانیم آن را به عنوان یک اختلال روانی معرفی کنیم . مشکل هویت ناراحتی زیادی را برای نوجوان ایجاد خواهد کرد و یک مشاور نوجوان خوب می تواند به این نوجوانان در انتخاب و کسب آگاهی کمک کند .
سوء مصرف مواد در نوجوانان :
بسیاری از عوامل خطر ساز و محافظتی بر سن شروع و شدت مصرف در نوجوانان تاثیر می گذارد که می تواند عواملی نظیر تعارض خانوادگی ، فقدان نظارت والدین ، روابط با همسالان و رویداد های فشار زای زندگی افراد می باشد . و از این رو آشنایی با مداخلاتی که سبب کاهش عوامل خطر ساز شوند ، مناسب خواهد بود .
اضطراب در نوجوانان :
از شایع ترین اختلال ها در میان کودکان و نوجوانان می باشد و وجود اختلال های اضطرابی در کودکی پیش بینی کننده طیف وسیعی از مشکلات روان شناختی در دوران نوجوانی است از جمله اختلال های اضطرابی دیگر مانند پانیک و هراس اجتماعی در دوران بلوغ دیده می شود . از آن جایی که ممکن است عملکرد اجتماعی و تحصیلی افراد را به میزان بالایی تحت تاثیر قرار دهد به همین دلیل نیاز به درمان اضطراب در نوجوانان از سوی یک دکتر روانشناس نوجوان خوب می باشد .
پرخاشگری در نوجوانان :
الگوهای پرخاشگری رفتار و نقض حقوق دیگران جز شایع ترین ترین ها در بین کودکان و نوجوانان می باشد و ممکن است نوع تربیت والدین به شکل روش تربیتی خشن و تنبیهی ، اختلاف های خانوادگی ، فقدان نظارت مناسب والدین و فقدان کفایت اجتماعی ارتباط داشته باشد و به همین دلیل برای حل کردن مشکل پرخاشگری در نوجوانان می توان از مشاور نوجوانان کمک گرفت.
افسردگی در نوجوانان :
در نوجوانان با تغییرات عاطفه را می توان دید و زمانی که این تغییرات برای مدت طولانی باشد به عنوان هشداری باید دانشت و نسبت به درمان افسردگی در نوجوانان باید اقدام کرد از علائم افسردگی در نوجوانان می توان به بی علاقگی ، بی انگیزگی ، افت تحصیلی ، خشم و عصبانیت ، خستگی زود هنگام ، تغییرات خواب و خوردن و..... می باشد .
در نوجوانان می توان انواع اختلال های عملکردی را در مرکز مشاوره روانشناسی نوجوان درمان کرد نظیر دروغ گویی ، رفتار های ضد اجتماعی ، درمان ترس در نوجوانان ، کنترل عصباینت و پرخاشگری نوجوانان و همچنین اختلال های ارتباطی نظیر ناتوانی در سازگاری ، ناتوانی در برقراری ارتباط نوجوانان و اختلال های عاطفی وهمچنین ارتقا عملکرد یا درمان مشکلات رفتاری و هیجانی و حتی اختلال های تغذیه ای. همه ی موارد گفته شده نیازمند تشخیص و درمان می باشند و مرکز مشاوره انتخاب نو با کادر مجرب روانشناسان و متخصصان در این زمینه می تواند برای نوجوانان و خانواده های آن ها بسیار مناسب باشد.
جهت تعیین وقت مشاوره تخصصی نوجوانان به صورت حضوری یا غیر حضوری با شماره تلفن پذیرش کلینیک روانشناسی انتخاب نو به شماره 22593216 و 22795735 ویا به صفحه تماس با مرکز روانشناسی انتخاب نو مراجعه کنید.