می خواهیم که شما را با مفهوم اصلی عزت نفس آشنا کنیم و بهترین تعریفی که می توان برای عزت نفس در نظر گرفت، اعتماد داشتن به توانایی ها و ارزش های شخصی مان می باشد و به معنای این نیست که شما باید در همه ی زمینه ها بهترین باشید بلکه داشتن احساس راحتی و آرامش با خودتان حتی در زمانی که در واقع در بهترین حالت نیستید. و این یعنی پذیرش خودتان با همه ی نقاط ضعف و قوت است و این را می دانید که با وجود همه ی آن ها هنوز فرصت هایی برای پیشرفت دارید و به عبارت ساده تر می توانیم بگوییم که عزت نفس به معنای اعتماد و باور به خود است و برای این که بتوانید این کار را انجام دهید به هر حال باید خودتان را دوست داشته باشید و برای خودتان ارزش قائل باشید. و از همه مهم تر این که خودتان را همانگونه که هستید بپذیرید.
عزت نفس پایین از کجا نشات می گیرد؟
طبق نظر مشاور بسیاری از افراد از برخی علایم که نشاندهنده ی عزت نفس پایین است رنج می برند و مشکلات زمانی که عزت نفسمان کاهش می یابد گسترش پیدا می کند و موجب می شود از انجام دادن کارها سرباز بزنیم. بیشتر والدین فکر می کنند که اگر فرزندشان را سرزنش و انتقاد کنند باعث می شود که آن ها نقاط ضعفشان را بشناسند و در نتیجه تلاش بچه هایشان بیشتر خواهد شد و کودک یاد می گیرد که آن چه که فکر می کند اشتباه است و در حالی که والدینشان فکر می کنند که درست هستند و اگر که کودک به طور مداوم مورد تمسخر، بدگویی و ... قرار بگیرد از نظر عزت نفس لطمه خواهد خورد و در واقع عزت نفس پایین به دلیل نگرش های منفی و نظرات اشخاص مهم در زندگی شما رشد می کند. اگر ما بتوانیم انعطاف کافی را برای ارزش نهادن به خودمان به جای چیزی که بقیه فکر می کنند پرورش دهیم، آن گاه می توانیم احساس بهتری نسبت به خودمان داشته باشیم.
طبق نظر مشاوران ازدواج خویشتن پذیری سالم شما را تشویق به پذیرش ضعف های ویژه ی خودتان می کند که این ایده نباید باعث نا امیدی شود افرادی که از افسردگی رنج می برند گرایش به عدم خویشتن پذیری ناسالن دارند و خود را به طور کلی بی ارزش می بینند. فرد با فقدان پذیرش خویشتن ناسالم، ضعف های خود را توجیه ناپذیر می داند ولی خویشتن پذیری سالم از تایید زمانی استفاده می کند که به خاطر آن ها خودتان را در نظر نمی گیرید . ممکن است کمبود مهارت های مختلف باعث ایجاد اشتباهات و درک نادرست موارد و یا حتی عدم قدرت شود. عدم پذیرش خویشتن ناسالم کمکی به ایجاد تغییرات نمی کند و با عزت نفس پایین و خود منتقدانه شان کلنجار می روند و ایده ی این افراد با نگرشی که دارند در ضعف ها و شکست هایشان گم می شوند. پذیرش خویشتن سالم به شما جهت عملی کردن تغییرات، انرژی و انگیزه می دهدو پذیرش ضعف ها به معنی حفظ کردن آن ها نیست و در واقع به معنی قبول کمبودهایتان بدون از بین بردن عزت نفس، شما را قادر می سازد تا با چالش هایی که این عمل برای شما به وجود می آورد برخورد کنید.
نکاتی مهم دربارهی خویشتن پذیری:
بر اساس مطالعات مشاوره خانواده خویشتن پذیری مفهومی متفاوت برای عزت نفس است و می گوید که هنوز می توانید در مورد خودتان علی رغم ضعف هایتان فکر کنید و ضعف هایتان مانع حس و حال خوبتان نمی شود. از طرفی مزیت خویشتن پذیری این است که می توانید خودتان را آن گونه که هستید با تمام عیب ها و نقص هایتان قبول کنید و این در حالی است که سعی می کنید خود را بهتر نمایید. روش دستیابی به خویشتن پذیری این است که خود را یک موجودی که فقط بر اساس یک مورد امتیاز دهید، بردارید. هر انسانی صد ها ویژگی مختلف خوب و بد دارد. زمانی که شما خویشتن پذیری ناسالمی دارید ضعف هایتان را قبول می کنید و به طور کل ضعیف می شوید و عزت نفستان کمتر می شود ولی در خویشتن پذیری سالم این اشتباه ها را می پذیرید و می شناسید و از همه مهم تر این که سعی در تغییر و پیشرفت دارید و انرژی و انگیره لازم برای تغییر را داریدسعی کنید که به مسائل با دید باز تری نگاه کنید و از راه های مختلفی افکارتان را بررسی کنید و مخصوصا زمانی که خطایی از شما سر می زند انتقاد زیاد از خود نکنید زیرا که هر انسانی جایز الخطا است و سعی کنید که نسبت به خودتان تمایز قائل شوید یعنی زمانی که اشتباهی از شما سر می زند و یا شکست می خورید آن را به کل شخصیت خود تعمیم ندهید و به خود برچسب های بد نزنید بلکه تلاش کنید که آن خطا و اشتباه را فقط ببینید و در جست و جوی راهی برای اصلاح و تغییر باشید. برچسب زدن و تعمیم افراطی به خود و زیر سوال بردن شخصیت خود به خاطر یک خطا عزت نفس را به شدت در طولانی مدت تخریب می کند و احساس بی ارزش بودن را به خودتان می دهد. و در نتیجه عزت نفس کاهش پیدا می کند و این راهی است که باعث می شود در زمینه های مختلف رتباطی، اجتماعی، شغلی و تحصیلی با مشکل مواجه شوید برای کسب اطلاعات بیشتر با مرکز روانشناسان در تماس باشید.
دیدگاه خود را بنویسید