بر اساس تحقیقاتی که در گذشته انجام شده است روانشناسان علاوه بر هوش IQ هوش هیجانی را نیز معرفی کردند . آن ها دریافتند که افراد زیادی در ریاضی ، خواندن و نوشتن دارند ولی در مدیریت رفتار های خود و کنار آمدن با دیگران توانایی زیادی ندارند . و همچنین متوجه شدند که افراد با هوش بهر متوسط هستند که زندگی بسیار موفقی دارند و این مسئله به دلیل داشتن هوش هیجانی بالا در این افراد است . پس می توانیم بگوییم که هوش هیجانی نمایانگر توانایی افراد در به کار گیری این مهارت ها برای تعاملات اجتماعی بهتر با سایرین است . هوش هیجانی باعث شادی ، موفقیت های فردی و حرفه ای می شود . مشاور روانشناس بیان می کند که هوش هیجانی با هوش شناختی کاملا متفاوت است و ارتباطی بین آن دو وجود ندارد و چنین ارتباطی اثبات نشده است و نمی توانیم هوش هیجانی یک فرد را بر اساس هوش شناختی اش چیش بینی کنیم . و دیگر این که هوش شناختی انعطاف پذیر نیست و از زمان تولد ثابت باقی می ماند و مگر این که صدمه ی مغزی آن را با مشکلاتی مواجه کند هوش شناختی در واقع توانایی فرد در یادگیری می باشد و میزان آن در 15 سالگی همان مقدار است که در پنجاه سالگی خواهد بود . ولی هوش هیجانی انعطاف پذیر است و قابلیت یاد گرفته شدن دارد . ممکن است که بعضی افراد از همان ابتدا هوش هیجانی بالایی داشته باشند و دیگر افراد می توانند آن را در خود رشد دهند . شخصیت سبک ما در زندگی را نشان می دهد و نتیجه ی تمایلات ما می باشد برای مثال درونگرایی و برون گرایی . شخصیت نیز در طول زندگی ثابت است و در دوران کودکی شکل می گیرد و از بین نمی رود . ارزیابی هر سه مورد هوش شناختی ، هوش هیجانی و شخصیت بهترین راه برای رسیدن به تصویری از فرد است .
هوش هیجانی چیست ؟
طبق نظر مشاوران مرکز روانشناسی تهران هوش هیجانی شامل شایستگی فردی که نشان دهنده ی مهارت خود آگاهی و خود مدیریتی است . خود آگاهی شامل توانایی درک صحیح و دقیق هیجانات فرد در همان لحظه است و شامل درک این امر است که فرد در موقعیت های گوناگون چه تمایل و احساسی دارد . و این مهارت شامل واکنش هایی است که ما به طور معمول نسبت به حوادث خاص و در برخورد با چالش ها و حتی در برابر مردم از خود نشان می دهیم . شناخت آن ها بسیار مهم است و توانایی ما در شناسایی سریع هیجانمان کمک می کند . خود آگاهی برای تحمل شرایط دشوار که منجر به بروز احساسات منفی می شود و همچنین درک و توجه احساسات مثبت می باشد . در بیشتر موارد هیجانات به طور ناگهانی و غیر قابل پیش بینی ظاهر می شوند آن هایی که متوجه این امر هستند احساسات و هیجانات خود را می شناسند . خود مدیریتی مهارتی وابسته به خود آکاهی می باشد و زمانی که کار خاصی انجام می دهید و یا حتی نمی دهید ، بروز می کند . خود مدیریتی به توانایی فرد برای استفاده ی مطلوب از خود آگاهی در مورد هیجاناتش گفته می شود . این کمک می کند تا افراد منعطف باشند و به طور مثبت رفتار خود را مدیریت کنند . و بتوانند واکنش های خود را در موقعیت های مختلف و در ارتباط با مردم رهبری کنند .
شایستگی اجتماعی توانایی درک دیگران و مدیریت روابط است و محصول مهارت هوش هیجانی است که در زندگی و با حضور دیگران حاصل می شود . مراد از آن توانایی فرد در توجه به احساسات دیگران است و به درک این مسئله که واقعا چه احساسی دارند ، گفته می شود . به این معنی که زمانی که متفاوت از دیگران احساس می کنید و فکر می کنید ، بدانید که دیگران چگونه فکر می کنند و احساس آن ها چیست . و باید طرف مقابل را نیز در نظر داشته باشید . مدیریت رابطه به توانایی شناخت احساسات خود و دیگران برای کنترل تعاملات با دیگران گفته می شود . این توانایی باعث شفاف شدن ارتباطات شده و کمک می کند شخص از عهده ی حل تعارض خود بر آید .
هوش هیجانی در چه مواردی کاربرد دارد ؟
آمار های مشاوره تلفنی شبانه روزی نشان می دهد که هوش هیجانی بر روی سلامتی ، موفقیت شغلی ، حل تعارضات خانوادگی و ازدواج و تربیت فرزندان و ..... موثر است . یعنی هر چقدر هوش هیجانی افراد بیشتر باشد بهتر می توانند موارد گفته شده را مدیریت کنند و در نتیجه می توانند از سلامت روان نیز برخوردار باشند و همجنین از بروز بسیاری مشکلات جلوگیری کنند .
آیا هوش هیجانی قابل تغییر است ؟
همانطور که در قسمت بالا نیز اشاره کردیم هوش هیجانی قابل تغییر است . سال جدید بهترین زمان برای از بین بردن اتفاقات گذشته و شروع دوباره است و به مردم انگیزه می دهد تا فرایند تغییر را آغاز کنند . یک سوم افراد تا شش ماه اول سال به تلاش خود ادامه می دهند . اگر رفتاری را به مدت کافی تمرین کنید برای همیشه در شما ماندگار خواهد شد . برای شکل گیری رفتار جدید باید تلاش زیادی کرد . مطالعات نشان می دهد که تغییر پایدار هوش هیجانی افراد تا شش ماه پس از به کار بستن مهارت جدید ایجاد می شود و رفتار های پیوسته و منظم افراد دائمی می شود . نمی توان هوش هیجانی را فقط با یک تصمیم ساده بهبود بخشید . باید به طور مکرر تمرین کرد تا شکل بگیرد و به عنوان مهارتی پایدار باشد . برای کسب اطلاعات بیشتر و راهنمایی می توانید از مشاوره آنلاین 24 ساعته انتخاب نو استفاده کنید .
دیدگاه خود را بنویسید