سندرم خستگی مزمن و ضعف اعصاب از اختلالات روانشناختی می باشد که نیازمند تشخیص و بررسی از سوی متخصصان و همچنین درمان می باشد . این سندرم با بروز علایم حداقل به مدت 6 ماه مشخص می شود . خستگی شدید و نا توان کننده ، غالبا همراه با درد عضلانی ، سردرد ، تب خفیف ، مشکلات شناختی ، علایم گوارشی و حتی حساسیت غدد لنفاوی می باشد .تحقیقات برای یافتن یک علت عفونی در سندرم خستگی مزمن ادامه دارد ، زیرا که در صد بالایی از بیماران اعتقاد دارند که به صورت ناگهانی در آن ها ایجاد شده است .
دلایل ایجاد سندرم خستگی مزمن چیست ؟
مشاوره روانشناسی خوب نشان می دهد که دلایل این اختلال به شکل واضح مشخص نیست . زیرا که هیچ آزمایشی برای تایید آن وجود ندارد . پزشک می تواند برای رد و تایید کردن بیماری های دیگر که علایم مشابهی دارد ، انواع آزمایش های لازم را انجام دهد . همانطور که گفتیم دلایل آن نا شناخته می باشد ولی تئوری های بسیاری در این زمینه مطرح شده است که علت آن را عفونت های ویروسی ، ناهنجاری های ایمنی و عدم تعادل هورمونی و همچنین استرس روانی بیان کرده اند و حتی ترکیبی از آن ها نیز می تواند دلیل ایجاد این سندرم باشد .
این اختلال بین سنین 20 تا 40 سال دیده می شود و بهترین روانشناس کودکان بیان می کند که حتی این خستگی مزمن در کودکان و نوجوانان نیز بروز می کند اما میزان آن کمتر است و زنان بیشتر از مردان به این اختلال مبتلا می شوند .
علایم این اختلال چیست ؟
این اختلال هیچ ویژگی مشخصی ندارد و به همین دلیل تشخیص آن دشوار است . اگر چه خستگی مزمن شایع ترین شکایت است ولی بیشتر بیماران بسیاری علایم دیگر را هم دارند . در حالت کلی از علایم آن می توان به مواردی از قبیل خستگی برای حداقل 6 ماه ، اختلال حافظه یا تمرکز ، گلو درد ، حساسیت و بزرگی غدد لنفاوی ، درد عضلانی ، درد مفاصل ، سر درد ، اختلال خواب و ضعف در فعالیت ها و حتی داشتن نفخ شکم و حالت تهوع ، گیجی و منگی و احساس خستگی بیش از حد بعد از خواب اشاره کرد . خستگی بارز ترین علامت آن است و مشخصه ی آن فرسودگی شدید روانی و جسمی است که باعث کاهش فعالیت های فرد می شود . در بیشتر افراد این اختلال به صورت تدریجی خود را نشان می دهد و در مواردی هم شروع حاد دارد و مانند آنفولانزا خود را نشان می دهد .
خستگی مزمن از اختلالات درون ریز مانند کم کاری تیروئید ، اختلالات عصبی و اختلالات عفونی و اختلالات روانی مانند افسردگی و اضطراب افتراق داده می شود . اکثر بیماران مبتلا به سندرم خستگی مزمن مانند افسردگی می باشد . اما بیماران دچار خستگی مزمن به ندرت احساس گناه ، اندیشه پردازی درباره ی خود کشی یا فقدان احساس لذت دارند و کاهش وزن هم در آن ها مشاهده نشده است .
طبق نظر درمانگر وسواس و افسردگی درمان خستگی مزمن حمایتی می باشد و پزشک باید با فرد تفاهم بر قرار کند و شکایت فرد را رد نکند . شکایت هایی که این افراد دارند تخیلی نیست و به همین دلیل نیازمند معاینه دقیق طبی و روانی می باشد . در چنین افرادی گروه درمانی بسیار مفید است زیرا که در این گروه ها تلقین امید ، ارائه همانند سازی ، شریک شدن در تجارب دیگران و انتقال اطلاعات است . همبستگی که در این گروه ها وجود دارد باعث افزایش عزت نفس می شود که در این بیماران مختل شده است و آن ها اغلب احساس می کنند دکترشان او را جدی نگرفته و به همین دلیل بسیاری از افراد دچار این بیماری به ویتامین ها ، مواد معدنی و مواد مختلف گیاهی یا روش های درمانی غیر طبی و غیر علمی روی می آورند . چنین افرادی باید تغییراتی در سبک زندگی خود ایجاد کنند تا بتوانند با این اختلال خود سازگار شوند . حتی چنین افرادی ممکن است اضطراب ، افسردگی و انزوای اجتماعی را تجربه کنند و افرادی که به این اختلال ها مبتلا می شوند باید تحت درمان قرار بگیرند تا بتوانند شرایط بهتری داشته باشند و باید گفت که این بیماری در همه ی افراد با میزان یکسانی خود را نشان نمی دهد . همانطور که گفتیم برخی تغییرات در سبک زندگی بسیار سودمند خواهد بود و می تواند علایم را کاهش دهد . برای مثال داشتن خواب کافی از اصول اساسی برای داشتن یک زندگی سالم است و به همین دلیل تلاش لازم برای داشت خوب کافی و مناسب مهم می باشد . به همین دلیل کاهش مصرف کافئین و عدم مصرف الکل و ایجاد روال منظم خواب سودمند خواهد بود . داشتن برنامه ورزشی منظم و در حد توان و هم چنین یوگا و مدیتیشن می تواند بسیار موثر واقع شود .
طبق نظر مشاوران مطب روانشناسی خوب در تهران این اختلال عوارض هایی را با خود به همراه دارد که می توان به افسردگی ، دور شدن از جمع ، ایجاد محدودیت هایی در زندگی و افزایش غیبت های کاری و و دور شدن از بسیار فعالیت ها ی دیگر اشاره کرد و زندگی فرد را با دشواری هایی رو به رو خواهد کرد .
دیدگاه خود را بنویسید