یاد گرفتن نه گفتن که با اعتماد به نفس باشد، مانند کسب هر عادت جدید نیازمند تمرین و تلاش مستمر است و باید کم کم انجام شود. کار را با پیروزی های کوچک شروع کنید تا به تدریج عادت کنید. و بدانید که نه گفتن از شما آدم بدی نمی سازد. آیا به این فکر کرده اید که چرا وقتی به کسی نه می گویید، احساس گناه می کنید؟ طبق نظر روانشناس خانواده دلیلش بد بودن شما نیست و دلیلش این نیست که کار اشتباهی انجام می دهید . این کار نوعی واکنش اکتسابی است که در طول زندگی در ذهنتان حک شده است. در دوران کودکی نه گفتن آسان است زیرا شما نگران احساسات دیگران نبودید و نگران آداب و عاشرت هم نبودید و اگر نمی خواستید کاری کنید به راحتی نه می گفتید.
بزرگ ترین چالش برای رویارویی با نه گفتن این است که به احساس گناه، ترس و شرمندگی تان هنگام رد درخواست افراد غلبه کنید و برای این کار همانطور که گفتیم نیاز به تمرین است. در ادامه راهکارهایی را مطرح می کنیم.
صریح و بی پرده صحبت کنید.
بر اساس مطالعات مشاور قبل ازدواج وقتی در پاسخ به یک تقاضا با شک و تردید حرف می زنید، ناخواسته فشار درخواست کننده را بر روی خود افزایش می دهید و فردی که کمک شما را می خواهد، شک و تردیدتان را نوعی بلاتکلیفی تلقی می کند و متوجه می شود که می تواند شما را وادار کند به او کمک کنید به همین دلیل بهتر است در هنگام رد هر تقاضایی واضح و شفاف باشید و طفره نروید و به امید رام کردن طرف مقابل دو پهلو حرف نزنید. و برعکس در مورد عدم تمایلتان برای کمک به او رک و صریح باشید. رک گویی برای رد درخواست به این معنی نیست که بی ادب هستید زمانی که صریح صحبت می کنید در ادامه دلیلی برای نه گفتن نیز ارائه دهید و دلیل شما عدم توانایی تان برای کمک را توضیح می دهد. البته این را نیز بدانید که دلایل شما باید صادقانه باشد. با دروغ گفتن احساس گناه می کنید و طرف مقابل نیز متوجه عدم صمیمیت شما می شود. به همین دلیل صداقت و احترام را نیز در نظر داشته باشید.
بهانه نیاورید.
هنگامی که کسی از ما تقاضایی دارد، بسیاری از ما وسوسه می شویم که بهانه بیاوریم. ولی در این صورت فرد مقابل بلاتکلیف می شود و اگر شانس کمی باشد هم کار درستی نیست و از طرفی بهانه آوردن باعث می شود دو دل جلوه کنید و هنگامی که رک و بی پرده نه می گویید طرف مقابل شانس بیشتری به راضی کردن شما دارد. و همچنین بهانه آوردن برای کمبود وقت موجب می شود بهره وری شما کاهش یابد چون داستان طولانی می شود و زمان بیشتری صرف رد درخواست خواهد شد. هنگامی که کسی کمک تان را می خواهد و شما می دانید که باید درخواستش را رد کنید و بهانه نیاورید و همانطور که در مورد قبلی گفتیم به شکل واضح بیان کنید.
کلمه دیگری را جایگزین نه کنید.
بر اساس مطالعات مشاوره روانشناسی نه گفتن به تنهایی ممکن است اثرات منفی را داشته باشد زیرا که بسیاری از آدم ها قادر به شنیدن نه نیستند و توانایی اش را ندارند تا با ادراک آن را بپذیرند. پس برای این که در ارتباطمان در موارد دشوار دچار مشکل نشویم از روش های دیگری استفاده کنید برای مثال (( خیلی دلم می خواست کمکت کنم اما الان درگیر کار دیگری هستم))
مسئولیت تصمیمتان را به عهده بگیرید.
اگر هنگامی که برای انجام کاری تردید دارید، برای خودتان دلیلی بیاورید. این کار از پاسخی که ممکن است به مجادله و دعوا بینجامد، جلوگیری می کند. اطمینان حاصل کنید دلیل تان صادقانه است و عذر و بهانه نمی آورید و موضوع مهم این است که شما صاحب اختیار تصمیمتان هستید و باید انتخاب های آگاهانه بگیرید تا زمان، انرژی و دیگر منابع محدودتان را صرف کنید.
در مورد توانایی های خود دروغ نگویید.
زمانی که توانایی انجام کاری را ندارید به شکل محترمانه بیان کنید و با دلیل های دروغ خود را از ماجرا درو نکنید زیرا که این کار سبب تقویت احساس گناه در شما خواهد شد و همچنین کار درستی نیست. به همین دلیل سعی کنید که توانایی ها و عدم توانایی هایتان در مقابل درخواست دیگران را به شکل صحیح و واضح بیان کنید.
شخص دیگری را معرفی کنید.
اگر که تقاضای طرف مقابل را رد می کنید می توانید شخص دیگری را که توانایی انجام این کار را دارد را معرفی کنید و به این شکل به طرف مقابل کمک می کنید و از شر احساس گناه پس از پاسخ منفی نیز راحت می شوید و با معرفی فرد دیگر که مناسب تر است کار خوبی می کنید.
اگر تصمیم گرفتید که درخواستی را رد کنید، باید نسبت به تصمیمتان راسخ باشید ،، اگر بنا بر دلایلی درست تصمیم خود را می گیرید ، نباید تردید به دل خود راه دهید. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه مهارت های فردی و ارتباطی با مشاوران مراکز مشاوره در ارتباط باشید.
دیدگاه خود را بنویسید