ما میتوانیم در طول زندگی مهارت همدلی را در خود پرورش دهیم و از آن به عنوان نیرویی برای تحول اجتماعی استفاده کنیم. امروزه کلمهی همدلی را در بسیاری از جا ها میشنوید ولی افراد کمی هستند که با این سوال مواجه میشوند که چگونه مهارت همدلی را در خود گسترش دهند. مهارت همدلی عادتی است که با آن میتوانیم آن را برای بهبود کیفیت زندگی خود پرورش دهیم.
اما همدلی چیست؟
بر اساس تحقیقات مشاوره روانشناسان توانایی دیدن زندگی از چشم افراد و با هدف درک احساسات و دیدگاههای او . ما انسانها افراد اجتماعی هستیم و در سرشت ما همدلی، همکاری اجتماعی و کمک متقابل وجود دارد و در طول دو سال اول زندگی با روابط دلبستگی قوی برای همدلی اماده شدهایم ولی رشد همدلی در دوران کودکی متوقف نشده است و میتوانیم آن را در طول زندگی خود پرورش دهیم. اما با چه راههایی میتوانیم همدلی را به یک تگرش و بخشی از زندگی روزمره خود تبدیل کنیم و در نتیجه زندگی خود را بهبود ببخشیم.
گسترش ارتباطات اجتماعی :
کنجکاوی بر قراری رابطه با افرادی خارج از دایره اجتماعی معمول سبب افزایش همدلی میشود و با زندگیها و جهان بینیهای بسیار متفاوت از خودمان مواجه میشویم. مارتین سلیگمن ، ان را به عنوان یک قدرت شخصیتی کلیدی که میتواند رضایت از زندگی را افزایش دهد، معرفی میکند. پرورش کنجکاوی به چیزی بیش از صحبت دربارهی آب و هوا نیاز دارد. و سعی میکند دنیای درون سر شخص مقابل را درک کند.
به خوبی گوش کنید
برای داشتن گفتگوی همدلانه ، تسلط بر هنر گوش دادن اهمیت دارد. افراد همدل، با دقت به حرف دیگران گوش میدهند و تمام تلاش خود را میکنند تا وضعیت عاطفی و نیازهای آن ها را درک کنند، و همچنین در کنار گوش دادن باید نقاب هایمان را برداریم و احساساتمان را به طرف مقابل برای ایجاد پیوند همدلانه قوی بروز دهیم. همدلی و درک متقابل و دوسویه یکی از موارد حیاتی در زندگی ما انسان ها است.
امتحان کردن سبک زندگی دیگران:
افراد همدل با کسب تجربه از طریق تجربه ی زندگی آن ها ، به همدلی دست پیدا کرده اند. مطابق با نگرش ها و باور های خود می توانید در کار های خیر خواهانه شرکت کنید و خودتان مسئولیت برخی از کار ها را بر عهده بگیرید و همچنین می توانید به مناطق اطراف و شهر ها و روستاهای دیگر سفر کنید و زمانی را با سبک زندگی آن ها بگذرانید.
نداشتن تعصب:
طبق گفتهی سکس تراپیست خوب زمانی که فردی با ما درباره ی احساساتش صحبت می کند باید آگاه باشیم که درباره ی آن ها قضاوت و داوری نکنیم و خود را به جای آن ها بگذاریم . هر انسانی باید درک این موضوع را داشته باشد که تحمل نظرات مخالف افراد دیگر را به همراه داشته باشد و این را بپذیرد که هر فردی نظرات و عقاید خودش را دارد و گرفتن حالت دفاعی و مخالفت با فرد مقابل نمی تواند احساس همدلی را در فرد ایجاد کند.
اغراق نکردن و کوچک نکردن مشکلات دیگران:
طبق نظر مشاور پیش از ازدواج برخی از افراد هستند که با شنیدن حرف های دیگران نمی توانندجلوی خود را بگیرند و واکنش های هیجانی شدیدی مانند گریه کردن، خشم و ... را از خود بروز می دهند. ولی در دسته ی دیگر انسان هایی هستند که فکر می کنند اگر مشکلات دیگران را کوچک و بی اهمیت جلوه دهند از ناراحتی او می کاهند اما این دو شیوه کاملا اشتباه است و همدلی نخواهد بود و همچنین تاثیر مثبتی را هم به همراه نخواهد داشت. معیار همدلی کوچک یا بزرگ بوذن مسئله نیست بلکه درک طرف مقابتان است . افراد بر اساس رشد ، خانواده، فرهنگ و ... با یکدیگر در شرایط متفاوتی هستند و ممکن است مشکلی که برای ما ناچیز جلوه دهد برای فرد دیگر دشوار باشد. به همین دلیل به بزرگی مسئله نباید توجه کرد و هدف را فقط همدلی و درک طرف مقابل در نظر گرفت.
مراقبت از روان و سلامت خود :
برای این که بتوانید به دیگران کمک کنید و توانایی همدلی کردن را داشته باشید باید به سلامت روان خود اهمیت دهید . شناخت خود و هیجانات خود و کنترل آن ها در شرایط مختلف می تواند شما را در همدلی روابط موفق کند. هیچ وقت فراموش نکنید که قدم اول خودتان هستید.
هوش هیجانی بالا فاکتور های متفاوتی دارد که یکی از آن ها همدلی می باشد. در واقع افرادی که همدلی بالایی دارند از لحاظ پختگی نیز در درجه ی بالاتری قرار دارند . همانطور که گفتیم مهارت همدلی قابل یادگیری می باشد و فرد در هر سنی می تواند این مهارت مهم را در خود ارتقا دهد و شاهد بهتر شدن ارتباطش با اطرافیانش در خانواده، همسر، فرزندان، محیط کار و .... باشد. برای آشنایی با مهارت های ارتباطی و ارتقا دادن آن ها دررخود جهت بهبود روابط اجتماعی تان می توانید با مشاوران بهترین مراکز روانشناسی در ارتباط باشید.
دیدگاه خود را بنویسید