برای پیشگیری از عدم توانایی در کنترل خشم و یا جلوگیری از تشدید اثرات حاصل از ناتوانی در کنترل خشم به گفتن مهارت هایی می پردازیم که می توانند مفید باشند. این مهارت ها شامل موارد زیر می تواند باشد.
مهارت اول:
طبق نظر مشاور اولین قدم در مهار کردن خشم، غم، حسادت، تنفر،ترس،شرم و هر احساس دیگر،آگاهی داشتن نسبت به آن است. آگاهی نداشتن به خشم باعث می شود که هیجان به وجود آورنده رفتار شود. و به احتمال زیاد رفتاری که ناشی از یک احساس منفی باشد، رفتار درستی نخواهد بود.
مهارت دوم:
زود قضاوت و نتیجه گیری نکنید و از درستی نیت فرد آگاه شوید و مطمئن شوید عصبانیت شما به جا است و تا زمانی که موقعیت را به صورت دقیق بررسی نکرده اید، احتمال سوء برداشت و سوءتفاهم بسیار زیاد است.
مهارت سوم:
تصمیم بگیرید که با خشمتان چه کنید. زمانی که خشم خود را ابراز می کنید نگران جدایی و عصبانیت فرد دیگر می شوید ابراز خشم احساس شما را به فرد دیگر می فهماند و در عدم ابراز آن خطراتی وجود دارد . نخست ان که پنهان کردن خشم مشکلی ر حل نمی کند و موجب افزایش ناراحتی شما می گردد. و حتی خشم مخفی ممکن است موجب بیماری جسمانی شود و می تواند صدمات زیادی به شما و رابطه تان بزند.
مهارت چهارم:
بر اساس مطالعات مشاوره خانواده در شرایط مناسب خشم خود را ابراز نمایید به این صورت که رفتار فرد دیگر را توصیف کنید و خشم خود را به عامل آن ابراز کند. و درباره آن دقیق باشید و اصل مطلب را بیان کنید و موارد گذشته را وارد نکنید و درواقع از رفتاری که باعث ناراحتی شما شده است را به شکل واضح بیان کنید. و از همه مهم تر این که به شخصیت طرف مقابل حمله نکنید و او را سرزنش و انتقاد و یا تحقیر نکنید زیرا که انتقاد با ((تو)) شروع می شود و بعد از آن با کلی گویی هایی نظیر ((همیشه))((هیچ وقت)) و .... ادامه می یابد ولی این کلی گویی ها واقعیت ندارند و حمله به نقص ها و نقطه ضعف ها بسیار مخرب است. و اگر می خواهید عصبانیت خود را نشان دهید رفتار مورد نظر را بیان کنید نه از شخصیت فرد. مورد دیگر که باید رعایت کنید این است که احساس خشم خود را توضیح دهید به این صورت که احساسات خود را با به کار بردن جملات شخصی و مشخص کردن احساساتتان بیان کنید و بین پیام های کلامی و غیر کلامی تان هم خوانی ایجاد کنید. زمانی که خشمتان را ابراز می کنید حالت چهرع تان می تواند جدی باشد ولی تن صدایتان نباید سرد و بی احساس باشد. مورد دیگر قاطعیت است افراد قاطع با فردی که موجب خشمشان شده گفتگو می کنند و متناسب با اوضاع احساسات خود را بیان می کنند و همچنین شما باید فرصت صحبت کردن به طرف مقابل بدهید و با گوش دادن دقیق او را همراهی کنید و به این روش درست می توانید خشم خود را ابراز کنید بدون این که آن را در خود نگه دارید و به خود و یا دیگری صدمه بزنید.
تشدید:
مراقب باشید که گرفتار الگوی منفی نشوید زیرا که ممکن است با یک حرف ساده شروع شود و فرد دیگر پاسخ سریعی بدهد و در چند دقیقه گفت و گو به بحث و مشاجره بکشد و در این صورت است که هر دو نفر بازنده خواهند بود.
مهارت پنجم:
طبق نظر مشاوران ازدواج زمانی که در موقعیتی هستید که نمی توانید به صورت مستقیم خشم خود را ابراز کنید راه های زیر می تواند مفید واقع شود. یکی از آن ها ورزش کردن است و تمرینات ورزشی می تواند انرژی شما را خالی کند و از این احساس خشم خود را رها کنید و مورد دیگر که می تواند مفید واقع شود آرامش عضلانی است و سعی کنید که نگرش خود را نسبت به عصبانیت تغییر دهید.
مهارت ششم:
تجزیه و تحلیل مدیریت خشمتان که بتوانید نسبت به خشمتان آگاهی به دست بیاورید و این را بدانید که ممکن است که انباشته شدن احساس خشم ناشی از اتفاقات گذشته از جمله عواملی است که باعث می شود در دراز مدت قدرت تحمل ما کمتر شود و ظرفیت فرد در کنترل خشم خود نیز کاهش پیدا کند. سعی کنید با خودتان حرف بزنید که این واقعیت را بپذیرید که عصبانی هستید و تبعد تصمیم بگیرید که چه کاری می توانید برای آن انجام دهید و فراموش نکنید که حق انتخاب و مسئولیت یک شیوه پاسخ دهی مناسب در هنگام عصبانیت است و نباید به بهانه عصبانیت دست به اعمال پرخاشگرانه بزنید و بیان این جمله که چون عصبانی بودم چیزی را شکستم و یا به کسی آسیب زدم شیوه ی بسیار نا معقولی برای اجتناب از مسئولیت است و این خشم نیست که موجب می شود به شیوه خاص عمل کنیم ولی این ما هستیم که عصبی می شویم و تصمیم می گیریم که با شیوه اجتماع پسند و قابل قبول و یا به شیوه ای غیر اجتماعی واکنش نشان دهیم.برای کسب اطلاعات بیشتر با مرکز روانشناسان در ارتباط باشید.
دیدگاه خود را بنویسید