اختلالات روانی بسیار شایع و متداول هستند و بر اساس گزارش سازمان بهداشت جهانی در جهان ، از هر 4 نفر یک نفر در مقطعی از زندگی خود از مشکلات سلامت روانی رنج می برد . با وجود این درباره ی اختلالات و بیماری های روانی کمتر صحبت می شود و شاید به دلیل تابو ها در جامعه ی امروزی است . اکثر اختلال ها و بیماری های روانی قابل درمان هستند . از این رو ، دریافت کمک در مراحل اولیه می تواند بسیار مهم و حیاتی باشد . روش های مختلف درمان شامل تجویز دارو ، روان درمانی ، مشاوره و یا ترکیبی از آن ها باشد . با توجه به روز جهانی اختلال دو قطبی به معرفی این اختلال می پردازیم که از سوی بهترین روانشناسان تهران مطرح شده است .
اختلال دو قطبی چیست ؟
اختلال دو قطبی یک نوع اختلال خلقی است که در حدود یک در صد از مردم تاثیر می گذارد و شامل دوره های عود کننده شیدایی و افسردگی است . شدت دوره های مربوط به اختلال شیدایی و افسردگی از فردی به فرد دیگر متغیر و متفاوت است ، دوره های شیدایی و افسردگی شاید از چند روز تا چند ماه به طول بینجامد و به طور معمول به واسطه ی دوره ی احوال و شرایط طبیعی از یکدیگر جدا می شوند . طول این دو ره های مربوط به شرایط طبیعی و نرمال می تواند بسیار متغیر و متفاوت باشد و از فردی به فرد دیگر و از زمانی به زمان دیگر تغییر کند . تا حد زیادی ، هدف از درمان افزایش دادن مدت خلق و خوی طبیعی تا حد ممکن از طریق با ثبات کردن خلق و خو و جلوگیری از دوره های بیشتر اختلال خلقی است .
علائم و نشانه ها :
طبق نظر مشاور متخصص غیر حضوری اختلال دو قطبی وضعیتی است که در آن افراد به طور متناوب خلق غیر معمول بالا و در بعضی موارد دوره های افسردگی را تجربه می کنند و این حالات خلق موجب افت عملکرد آن ها می شود . علائم تمام مبتلایان ، مشابه نیست . اختلال دو قطبی می تواند به شکل افسردگی یک قطبی یعنی بروز دوره های افسردگی بدون علائم از خلق بالا ظاهر شود . آن چه اختلال دو قطبی را از افسردگی یک قطبی را از افسردگی یک قطبی مجزا می کند تجربه ی حالات شیدایی در کنار علائم افسردگی است . بیماران واقع در مرحله ی مانیک یا شیدایی خلقی بالا و سرخوش یا تحریک پذیک و زود رنج دارند و یا فعالیت رفتاری شدیدی مثلا افزایش فعالیت های متوجه هدف ، درگیری افراطی در کار های خطر ناک ، کاهش بارز خواب ، پر حرفی زیاد و همچنین تغییرات چشمگیر در فعالیت های شناختی مانند هذیان های خود بزرگ بینی یا اعتقاد افراطی به اهمیت خود ، فرار افکار یا مسابقه افکار ، حواس پرتی را معمولا برای بیش از یک هفته نشان می دهند . برای تشخیص دوره ی مانی باید شواهدی از اختلال کارایی روانی اجتماعی فرد در زمینه های ازدواج ، شغل یا روابط اجتماعی وجود داشته باشد یا ویژگی های روان پریشانه مثل هذیان های خود بزرگ بینی مشهود باشد .
علت اختلال دو قطبی چیست ؟
به طور دقیق علت اختلال دو قطبی مشخص نیست اما معتقدند که به دلیل تعامل پیچیده ی عوامل بیولوژیکی و عوامل زیست محیطی توسعه می یابد . محرک ها نظیر استرس و انواع فراوانی از رویداد های زندگی می توانند آغازگر دوره های شیدایی یا افسرده کننده در شخصی باشند که از لحاظ بیولوژیکی نسبت به اختلال دو قطبی در حال توسعه آسیب پذیر است .
مشکلات مرتبط با اختلال دو قطبی چیست ؟
اختلال دو قطبی می تواند تاثیر منفی بر کیفیت زندگی شخص داشته باشد که خود می تواند منجر به مشکلاتی از قبیل سوء استفاده از مواد و ریسک بالای خود کشی شود . اختلال دو قطبی یک بیماری مزمن است ، به این معنی که در تمام طول عمر با فرد همراه است . مشاوره انتخاب نو نشان می دهد که با درمان صحیح ، بسیاری از مبتلایان قادر به کنترل علایم خود و برخورداری از زندگی شاد و پر بار خواهند بود .
دارو درمانی اختلال دو قطبی به چه صورت است ؟
انتخاب اولیه تجویز دارو در مراکز روانشناسی تلفنی و حضوری بر اساس علایم کنونی فرد تعیین می شود . در دوره ی شیدایی ، درمانی که اغلب تجویز می شود درمان ضد روان پریشی است ، در حالی که در دوره ی افسردگی در واقع درمان ضد افسردگی است که با یک داروی تثبیت کننده ی خلق تلفیق می شود تا ضمن درمان ، مانع تغییر به حالت شیدایی شود . زمانی که علایم شیدایی یا افسردگی تخفیف می یابد ، درمان ضد روان پریشی یا ضد افسردگی به طور معمول متوقف می شود .این اختلال برای بیماران ، خانواده ها ، همسران و همکارانشان بسیار رنج آور و هزینه بر است . بروز این اختلال با کاهش عملکر بیمار ، تحلیل فشار های افتصادی برای خانواده و جامعه و بروز استرس های شدید بر اطرافیان بیمار همراه است . و می توان با کمک درمان های موجود از عوارض نا گوار این اختلال کاست و اثرات منفی آن را بر فرد و جامعه کاهش داد . این اختلال نیازمند درمان های موثری مثل درمان شناختی رفتاری ، درمان بین فردی و نظم اجتماعی ، درمان های متمرکز بر خانواده و دارو درمانی می باشد تا علائم آن به طور موثر کنترل شود .
دیدگاه خود را بنویسید