قبل از درمان این اختلال ، شناخت دقیق این اختلال ضروری است . به همین دلیل در ادامه معیار های تشخیصی برای این اختلال را بیان می کنیم .
معیار های تشخیصی استرس پس از سانحه چیست ؟
طبق نظر روانشناس تلفنی تروما در میان انسان ها از همان زمان های قدیم حضور داشته است . موارد اولیه این اختلال در نوشته های مصر یافت شده و پاسخ روانشناختی به جنگ ها ، جنگ داخلی ، جنگ جانی اول و دوم فراوان است . این اختلال به میزان زیادی ناشی از نرخ های بالای استرس ناشی از ضربه بود که در طول و پس از جنگ ویتنام مشاهده می شد که تاثیر قابل توجهی بر زندگی اعضا ی خدمات داشت .
زمانی می توانیم بگوییم که فرد دارای این اختلال است که آن ها باید در معرض خطر مرگ واقعی ، آسیب جدی یا تجاوز جنسی باشند که تجربیات مکرر یا شدید را با جزییات رویداد ضربه تجربه می کنند ولی باید گفت که در مغرض قرار گرفتن از طریق زسانه های الکترونیکی ، تلویزیون ، سینما و یا تصاویر قرار نمی گیرند ، تحقیقات نشان می دهد که برای مردم بسیار رایج است که تغییراتی در افکار خود در ارتباط با حوزه های کلیدی مانند ایمنی ، اعتماد ، قدرت ، کنترل ، صمیمیت داشته باشند . بنابراین ممکن است باور داشته باشند که دنیا امن نیست و آن ها هیچ کنترلی به آینده ندارند .
معمولا نشانه ها در مدت سه ماه از حادثه شروع می شود و برای علایم آن باید بیشتر از یک ماه طول بکشد و به اندازه ی شدید باشد که زندگی فرد را مختل کند برخی از افراد در مدت 6 ماه بهبود می یابند اما برخی دیگر مدت طولانی تری لازم دارند و برای برخی دیگر وضعیت به صورت مزمن در می آید .
در حالت کلی نشانه های این اختلال شامل وقوع بازگشت آسیب به طور مکرر شامل تپش قلب یا عرق کردن ، خواب های بد و افکار ترسناک است . کلمات ، اشیا یا موقعیت هایی که یادآور حادثه هستند می تواند آغاز کننده ی نشانه های تجربه مجدد باشد . همچنین آن ها تلاش می کنند که از مکان ها ، رویداد ها و یا اشیایی که یادآور تجربه هستند ، اجتناب کنند وهمچنین از هرگونه افکار یا احساسات مربوط به آن حادثه دوری کنند . از موارد دیگر می توان به راحتی از جا پریدن ، احساس تنش ، دشواری در به خواب رفتن و طغیان خشم اشاره کرد . و نشانه های شناختی و خلقی مانند مشکل در به خاطر سپردن ویژگی های اصلی حادثه ، افکار منفی در مورد خودش و جهان ، احساسات تحریف شده مانند احساس گناه یا سرزنش و از دست دادن علاقه به فعالیت های لذت بخش اشاره کرد .
واکنش کودکان به این اختلال چیست ؟
بر اساس گفته ی مشاور آنلاین کودکان و نوجوانان می توانند واکنش های شدیدی به آسیب داشته باشند و ممکن است واکنش هایی که نشان می دهند مانند بزرگ تر ها نباشد . در حالت کلی در کودکان زیر 6 سال این نشانه ها شامل خیس کردن رخت خواب ، ناتوانی در صحبت کردن ، برون ریزی حادثه در طول زمان بازی و چسبیدن غیر عادی به والدین می باشد همچنین ممکن است که رفتار های مخرب ، بی احترامی و یا اخلال گرانه داشته باشند و بچه ها ممکن است که به خاطر نمردن و آسیب ندیدن احساس گناه کنند .
چه کسانی دچار اختلال پس از سانحه می شوند ؟
طبق نظر مشاور روانشناس متخصص هرکسی در هر سنی می تواند مبتلا به اختلال پس از سانح شود که می تواند شامل جانبازان جنگ ، بازماندگان خشونت جسمی و جنسی ، سوء استفاده ، تصادفات وسایل نقلیه ، بلایای طبیعی ، حملات تروریستی و یا دیگر حوادث جدی باشد . بعضی تجارب مانند مرگ ناگهانی یا غیر منتظره یک فرد محبوب نیز می تواند سبب این اختلال شود . مطالعات نشان می دهد که زنان بیشتر از مردان دچار این اختلال می شوند .
اختلال پس از سانحه چگونه درمان می شود ؟
برای هرکسی که مبتلا به این اختلال است باید از سوی مشاوران مراکز مشاوره و سلامت روان درمان شوند . دیگر مشکلات همراه می تواند شامل افسردگی ، ترس ، سوء مصرف مواد و احساس خودکشی باشد . تحقیقات نشان می دهد که حمایت خانواده و دوستان می تواند بسیار تاثیر مثبتی را به همراه داشته باشد . مواجهه درمانی به افراد کمک می کند تا با ترس خود مواجه شده و آن را کنترل کنند و آن ها با روشی امن در معرض آسیبی که تجربه کرده اند ، قرار می گیرند . در این درمان از تصویر سازی ذهنی ، نوشتن یا بازدید استفاده می شود . و یا به افراد کمک می شود تا خاطرات بدشان را آن طور که هست بپذیرند گاهی افراد وقایع را بسیار متفاوت از آن چه هست به یاد می آورند و همچنین احساس گناه داشته باشند و به آن ها کمک می شود تا به روش واقع بینانه به آن چه اتفاق افتاده نگاه کنند
دیدگاه خود را بنویسید