بخشی از جمعیت هر کشور را افراد دارای اختلال شخصیت تشکیل می دهد و اختلال شخصیت بر خلاف دیگر اختلالت روانی مانند افسردگی ، اسکیزوفرنی و فوبی ها از همان دوران کودکی آغاز و با اساس شخصیت عجین می گردند و تا حدودی غیر قابل تحمل هستند . اختلالات شخصیت فاقد هر گونه تاریخ شروع و علت خاص هستند و درمان کاملا قطعی برای آن ها وجود ندارد .
چه چیزی موجب می شود که فردی دچار اختلال شخصیت شود ؟
پاسخ کامل و قطعی برای این سوال وجود ندارد اما آن چه که مطالعات نشان می دهد این است که عوامل ژنتیکی ، بیولوژیکی و روانشناختی و اجتماعی بستر را برای شکل گیری اختلال شخصیت هموار می سازد . می توتنیم بگوییم که دو عامل ژنتیکی و محیطی نقش مهمی را در رشد اختلالات شخصیت ایفا می کنند . ساختار ژنتیکی ، نزدیک به 50 درصد نقش تعیین کننده در ایجاد ساختار شخصیت از جمله درونگرایی و برونگرایی دارد .طبق نظر مشاوران بهترین مطب روانشناسی در کنار نقش مهم ژن ها بایستی نقش مهم وقایع دوران اولیه زندگی به ویژه وقایع مرتبط با والدین را نیز در شکل گیری اختلالات شخصیت در نظر گرفت . بسیاری از اختلالات شخصیت ، در تجربه های تلخ فرد مربوط به دوران کودکی یا همانند سازی او با رفتار بزرگسالان مبتلا به اختلالات روانی ریشه دارد . شیوه ی ارتباطی والدین فرد در دوران کودکی ، با اختلال شخصیت او رابطه نزدیک دارد . هنگامی که والدین برای کودک وقت بگذارند و با کمال میل نسبت به نیاز های او توجه داشته باشند و هنگامی که کودک احساس ناراحتی ، ترس یا خشم می کند ، به گونه ای آرام بخش نسبت به او واکنش نشان دهند ، کودک یاد می گیرد که به دیگران اعتماد کند . چنین فردی در دوران جوانی نسبت به افراد مهم زندگی خود نیز اعتماد می کند و جهان را جایی امن و قابل پیش بینی می بیند ، اما اگر والدین کودک به گونه ای دیگر با مخالفت آن چه که گفته شد با کودک رابطه بر قرار کند ، آن گاه به کودک احساس عدم امنیت و عدم اعتماد به جهان پیرامون دست خواهد داد . و بعد ها در بزرگسالی به فردی شدیدا دفاعی ، بی احساس و بد بین یا پرخاشگر مبدل می شود . فرد دارای اختلال شخصیت قادر به کنترل هیجانات و آرامش بخشیدن به خودش نیست و اعتماد به دیگران و ایجاد رابطه با آن ها بسیار دشوار است . باید بدانیم که احساس اعتماد به دیگران ، در همان ابتدای دوران کودکی شکل می گیرد و دورانی است که در رشد شخصیت و مغز نقش بسیار مهم بازی می کند . الگوی ارتباط با دیگران در همان دوران اولیه زندگی تاثیر عمیق خود را می گذارد و در نتیجه در بزرگسالی ، در مواجهه با رابطه ای که احساس ایمنی ندارد ، مانند دوران کودکی خود ، خشم و ترس و گوشه گیری را از خود نشان می دهد . زیرا که مغز او به چنین واکنش هایی عادت کرده است و از طرفی مغز فردی که در رابطه خود احساس امنیت می کند ،بر حسب شرایط واکنش مناسب را از خود نشان خواهد داد .
ویژگی های اصلی اختلالات شخصیت :
طبق نظر مشاور خانواده تلفنی برخی از ویژگی های اصلی و شایع اختلالات شخصیت بر اساس این که فرد انتخابی شما برای ازدواج فردی خود شیفته ، وابسته و یا وسواسی باشد ، هر یک از ویژگی هایی که در ادامه خواهیم گفت ، در او به طور پایدار وجود خواهد داشت .
طبق نظر بهترین مشاور قبل ازدواج تهران تجربه ی فرد از دنیای اطرافش ، ابراز عواطف و رفتار او غیر قابل انعطاف و عمیقا کلیشه ای می باشد و کاملا با رفتار اکثر مردم تفاوت دارد. الگو های نا مناسب در رفتار ، نشان دهنده ی شیوه تفکر ، ابراز عواطف ، روابط بین فردی و خود کنترلی فرد دارای اختلال شخصیت است . شخصیت آن ها خشک و غیر قابل انعطاف است و در وضعیت های فردی و اجتماعی مختلف هیچ تغییری ایجاد نمی شود و می توان گفت که چنین فردی قادر نیست در موقعیت های مختلف واکنش مناسب از خود نشان دهد . رفتار های نا مناسب موجب آسیب وخیم در روان ، روابط اجتماعی و موقعیت های شغلی و درنتیجه باعث اختلالدر عملکرد فرد می شود . چنین اختلالی سبب بروز تعارض ، استرس می شود و افرادی که اختلال شخصیت دارند رفتار ها و واکنش های خود را عادی و طبیعی می دانند و در مقابل هر نوع تغییری مقاومت می کنند و تمایلی برای تغییر رفتار خود ندارند .
تشخیص افراد دارای اختلال شخصیت :
طبق مطالعات روانشناسی طلاق جنبه هایی از اختلال شخصیت وجود دارد که مانع از شناخت افراد دارای اختلال شخصیت در دوران آشنایی می شوند . و اصولا چنین افرادی در ابتدا تصویر خوبی از خود نشان می دهند و حتی ممکن است در حیطه ی کاری و یا فعالیت های اجتماعی افراد خوبی جلوه کنند و افراد دیگر به راحتی می توانند جذب چنین فردی شوند . و همچنین برای تشخیص چنین فردی لازم است به طور دقیق از گذشته او ، به ویژه الگوی رفتاری ، روابط نا خوشایند او با دیگران و مشکلات رفتاری او اطلاع کافی داشته باشیم . و از آن جایی که پی بردن به چنین چیزی میسر نیست ، هیچ تعجبی ندارد که نتوان در همان دوران اولیه آشنایی به اختلال شخصیت او پی برد . هنگامی که ما عاشق فردی می شویم ، غالبا علائم اختلال شخصیت او به نظر ما رفتار های جذاب به نظر می رسد و بعد از گذشت مدت زمانی به نا مناسب بودن آن ها پی می بریم به همین دلیل انتخاب عاقلانه در ازدواج بسیار مهم می باشد .
دیدگاه خود را بنویسید