اختلال اضطراب بیماری به عنوان ترس دائمی مبتلا بودن یا مبتلا شدن به یک بیماری خطرناک که پزشکان قادر به تشخیص آن نیستند . افراد مبتلا به این اختلال ، با بیمار شدن یا ابتلا به نوعی بیماری ، اضطراب و اشتغال ذهنی دارند . بر خلاف اختلال نشانه های جسمانی ، در این اختلال هیچ نشانه ی جسمانی وجود ندارد یا اگر وجود داشته باشد از نظر شدت بسیار ضعیف است . با وجود بررسی های پزشکی کامل نگرانی فرد در مورد ابتلا به بیماری کاهش نمی یابد و ممکن است ناراحتی فرد عمدتا از وضعیت جسمانی نباشد بلکه از اضطراب او در مورد ابتلا به بیماری و شکایت از عدم تشخیص درست پزشکی باشد . این اختلال در واقع می تواند بیمار شدن از ترس بیمار شدن باشد که فرد نسبت به احساس های بدنی خود بیش از حد حساس است و هنگامی که متوجه یک نشانه نا خوشایند در بدن خود می شود ، اشتغال ذهنی درباره ی ترس از بیمار شدن شروع می شود . بر اساس آمار جدید مشاوره خانواده غیر حضوری اشتغال ذهنی آن ها با بیماری در تعامل آن ها با خانواده و دوستان و افراد دیگر را با مشکل مواجه کرده است و این در حالی است که فرد از مبتلا شدن به یک بیماری جدی یا حتی مردن بر اثر بیماری می ترسد . هم چنین فرد مبتلا حتی ممکن است بعد از معاینه و آزمایش های پزشکی مکرر باز هم اعتقاد و باور راسخی به مریض بودن دارد . بر اساس گفته های مشاور روانشناس ویژگی اصلی این اختلال اضطراب بیماری ، اضطراب شدید درباره ی بیماری است و به نحوی می باشد که زندگی عادی فرد را مختل می کند . در این افراد بیشتر از همه به فکر بیمار بودن است که آن ها را عذاب می دهد . تشخیص این اختلال در مورد افرادی که اضطراب آن ها خارج از تشخیص است و یا کسانی که فکر می کنند بدترین فرجام را خواهند داشت نیز صدق می کند .
نوع فرعی این اختلال چیست ؟
در این اختلال دو نوع فرعی وجود دارد که یکی از آن ها نوع مراقبت جو می باشد و فرد نیازمند محبت ، مراقبت و رسیدگی بوده و خوستار دارو و خدمات پزشکی می باشد و نوع مراقبت گریز که فرد به ندرت به دنبال دارو و درمان می رود زیرا که این کار اضطراب او را افزایش می دهد .
چرا دچار اضطراب بیماری می شویم ؟
طبق نظر مشاوران بهترین کلینیک روانشناسی عوامل اجتماعی از دلایل بروز این اختلال می باشد یعنی عوامل مربوط به استرس های زندگی یا مواجهه با تهدید جدی برای سلامتی ممکن است موجب ابتلا به اختلال اضطراب بیماری شود . عوامل روانشناختی نیز در آن موثر هستند که می توان به سابقه ی بهره کشی در دوران کودکی ممکن است زمینه را برای ابتلا به این اختلال در بزرگسالی فراهم نماید .
نشانه های این اختلال چیست ؟
- مشغولیت ذهنی مبتلا شدن به یک بیماری
- علایم جسمی وجود ندارد و یا در صورت وجود بسیار خفیف است
- سطح بالای اضطراب در مورد سلامتی وجود دارد و فرد خیلی راحت درباره سلامت جسمی خود به ترس می افتد .
- فرد به اقدامات افراطی در مورد سلامتی خود می پردازد مانند این که فرد به طور مداوم و پیوسته بدن خود را برای یافتن علائم بیماری وارسی می کند
در حالت کلی چنین افرادی این عقیده را حفظ می کنند که مبتلا به یماری به خصوصی هستند و یا با گذشت زمان معتقد می شوند که به بیماری دیگری مبتلا شده اند .چنین افرادی معتاد به این کار هستند که در اینترنت جست و جو کنند و از اطلاعاتی که پیدا می کنند با وجود درست یا اشتباه بودن آن ها بد ترین استنتاج ها را به عمل می آورند .
درمان این اختلال چیست ؟
بر اساس گفته های دکتر تابع جماعت چنین افرادی ممکن است که در مقابل درمان مقاومت کنند و رضایت برای شروع درمان را ندهند . از آن جایی که عوامل روان شناختی در به وجود آمدن این اختلال و تداوم یافتن نشانه های جسمانی نقش مهمی را ایفا می کند زیرا که چنین افرادی در تفسیر اطلاعات ، سو گیری هایی را داشته و محرک های مبهمی را دلیلی برای بیماری و مشکلات فیزیکی تفسیر می کنند . و همچنین این افراد در اطلاعات فقط آن ها را قبول دارند که در خود می بینند و هم سو با آن ها است و از کموارد دیگر می توان به وجود الگوهای منفی فکر اشاره کرد که باعث می شود نشانه های فیزیکی خود را بسیار بد تلقی کنند به همین دلیل استفاده از شیوه های درمانی روانشناختی برای اصلاح و درمان این باور ها و الگو های فکری غلط ، بسیار مناسب است .
از موارد دیگر به دلیل وجود استرس در آن ها باید تلاش شود تا استرس آن ها کاهش یابد و شرایط بهتری را در زندگی و آن شرایط داشته باشند و به عبارتی تلاش می شود تا اضطراب آن ها کنترل شود زیرا که وجود استرس و اضطراب با عث به وجود آمدن برخی تغییرات جسمی و بدنی می شود و ممکن است فرد این نشانه ها را به خاطر بیماری تلقی کند .
به دلیل وجود شرایط فعلی وجود در دنیا ممکن است افرادی با چنین نشانه هایی همراه باشند و احساس کنند که نشانه های این بیماری را در خود دارند و یا به آن مبتلا شده اند به همین دلیل برای داشتن سلامت روانی مناسب در این بحران می توان با شماره تلفن مشاور تلفنی تماس بگیرید .
دیدگاه خود را بنویسید