تقریبا همه ی ابداعات ، اختراعات و نو آوری ها حاصل فاصله گرفتن از اندیشه های سنتی است . بر اساس مطالعات روانشناسی خانواده شخص می تواند به تدریج مهارت های جدیدی را بیاموزد و از آن ها در روابط شغلی ، خانوادگی و بسیاری از مسائل دیگر استفاده کند . گاه بدون کنار گذاشتن الگو های قدیمی نمی توانیم الگوی جدیدی را جایگزین کنیم . و به همین شکل تا زمانی که فرضیه های درباره اشخاص را کنار نگذاریم نمی توانیم انتظار داشته باشیم در روابط خود بهبود پر دوامی به وجود بیاوریم .
غلبه بر گذشته :
طبق نظر روانشناسان تلفنی برای شکستن عادت های کهنه و ایجاد عادت های جدید باید طرز برخورد را یاد بگیریم . پاره کردن عادت های گذشته ، مستلزم شناخت دقیق و اطلاع از برنامه ها و هدف های خویشتن است . باید بدانید که کی هستید و می خواهید به کجا برسید . عملکرد ضعیف اغلب ناشی از بی توجهی به اولویت ها می باشد و می توان به کمک احساسات ، عواطف و با تغییر دادن روحیه و شرایط نتایج ضعیف را از میان برداشت . افراد باید دمدمی مزاج نباشند و بالهوسانه برنامه هایشان را تغییر ندهند و از نظم و انضباط برخوردار باشند . افراد باید فرصت قابل ملاحظه ای را صرف برنامه ریزی نمایند . انضباط توانایی قول دادن و متعهد شدن و پایبند باقی ماندن به آن است و راه غلبه بر نیروی گذشته است . اگر از کار هر چند کوچک شروع کنیم می توانیم به تدریج غرور و افتخار شخصی خود را تقویت کنیم و بر توانایی های خود برای پایبند شدن به عهد و پیمان های بزرگ تر بیفزاییم . اغلب بهتر است که قول و قرار ها را جایی بنویسیم و آن را در معرض دید خود قرار دهیم . ثبت کردن قول و قرار ها تصمیم را تقویت می کند باید از موضوعات ساده شروع کنید مثلا با خودتان قرار بگذارید که در هر شرایط روحی در وقت معینی از خواب بیدار شوید و بعد قرار بگذارید که نخستین ساعت های بیداری را به شکلی سودمند ، مثلا برای برنامه ریزی روزی که در پیش دارید صرف کنید و بعد همین کار را هم بکنید . و خواهید دید که در اصل پایبند شدن و پایبند باقی ماندن قدرت عظیمی نهفته است و باعث ایجاد عزت نفس می شود و پایه و اساس همه ی موفقیت ها است .
برای شروع یک رفتار جدید به تلاش و نیروی بیشتری احتیاج داریم . عادت های کهنه موانع قدرتمندی هستند . مثلا ممکن است روزی تصمیم بگیریم که بر عادت پرخوری غلبه کنیم و روز بعد به این نتیجه می رسیم که باید این قول و قرار را تقویت کنیم .
چگونه می توانیم عادت های بد را کنار بگذاریم و از عادت های خوب استفاده کنیم ؟
قبل از هر کاری باید دشواری های موجود را ارزیابی کنیم . طبق نظر مشاوران مرکز مشاوره خوب مبادا پایبند قول و قراری بشویم که بعدا نتوانیم به آن عمل کنیم . نتوانیم کاری را که شروع کرده ایم به پایان ببریم . . اگر کاری را که شروع کرده ایم به پایان نرسانیم موجب سستی خواهد شد . در ابتدا باید هزینه ها و مشکلات خود را ارزیابی کنیم و باید مطمئن شویم که از نیروی پیش برنده ی کافی بر خوردار هستیم . با ارزیابی نیرو به این نتیجه می رسیم که در هر شرایطی نیرو های محدود کننده قدرتمندی در کار هستند که هر نیروی جدیدی را از حرکت باز بدارد . هر تلاش جدی برای تغییر دادن یک عادت باید این نیرو ها ها را در نظر بگبرد . مثلا اگر تصمیم می گیریم برنامه ی غذایی خود را تغییر دهیم . باید اوقات و مکان ها و مواقعی را که از تصمیم خود عدول می کنیم در نظر بگیریم و تنها در این صورت است که می توانیم از این موانع اجتناب کنیم ، می توانیم از ابزار دیگری برای تقویت تصمیمی که گرفته ایم استفاده کنیم .
عادت های کهنه بسیار قدرتمند و محدود کننده اند . پاره کردن عادت های ریشه دار انتقاد ، پرخوری و یا پر خوابی به چیزی بیش از نیروی اراده نیاز دارد . اغلب اوقات تصمیم و نیروی اراده ی ما کافی نیست ، ممکن است لازم باشد با اشخاص دیگری که آن ها هم مانند ما تعهد مشابهی سپرده اند هم گروه شویم . با این حال شروع تغییر دشوار است و وقتی تصمیم به تغییر می گیریم ایجاد عادت های جدید مستلزم تلاش و مداومتی همه جانبه است .
گاهی اوقات وجود برخی اختلالات روانی مانند اضطراب ، وسواس و افسردگی فرد را از ترک کردن عادت های کهنه و انجام عادت های جدید باز می دارد و فرد از هر گونه اراده و تصمیمی نا توان است . در صورتی که افراد قادر به تغییر دادن عادت های بد خود نیستند باید از افردی متخصص کمک های لازم را با شیوه های مشاوره فردی دریافت نمایند و شیوه های صحیح آن را یاد بگیرند فرد متخصص می تواند وجود اختلالات روانی و یا هر مشکل رفتاری را شناسایی کند . با درمان افسردگی شدید ، اضطراب و وسواس و هم چنین با یاد گرفتن مهارت های رفتاری جدید می توان در مسیر هدف خود گام بردارید .
دیدگاه خود را بنویسید