همه ی ما انسان ها در طول زندگی خود دچار مشکلاتی می شویم که یکی از آن ها احساس خستگی و بی حالی و بی حوصلگی مفرط می باشد . این خستگی و بی حالی های روزانه دلایل بسیاری می تواند داشته باشد که می توان به مواردی که در ادامه بیان خواهیم کرد ، مربوط باشد . زمانی که ما در طول شب خواب کافی نداشته باشیم در طول روز با کمبود خواب مواجه خواهیم شد و در نتیجه به دلیل استراحت نکردن کافی ، خستگی روزانه را احساس خواهیم کرد برخی از افراد ممکن است که مشکلاتی در خواب خود داشته باشند مانند راه رفتن در خواب ، کابوس دیدن و .... که همه ی آن ها می تواند در بروز خستگی موثر باشد و برای این که بتوانیم خواب کافی داشته باشیم برخی محرک هایی که در خواب تاثیر می گذارند مانند تلویزیون و... باید حذف شوند و اگر که دچار اختلال های خواب باشیم باید مورد درمان قرار بگیریم تا خواب بهتری را تجربه کنیم . مصرف بیش از حد کافئین مانند قهوه و مایعات کافئین دار در خستگی نقش بازی می کنند زیرا که آن ها در ایجاد بی خوابی موثر هستند . مطالعات نشان می دهد که کم آبی در ایجاد خستگی روزانه نقش دارد و برای جل.گیری از آن باید میزان آب کافی بدن را تامین کرد ، کم آبی مشکلات دیگری را نیز به همراه دارد و خستگی یکی از آن هاست . کم خونی ، عفونت مجاری ادراری ، حساسیت و آلرژی ، بیماری قلبی ،حساسیت غذایی ، تیروئید کم کار و .... از مواردی هستند که در خستگی و بی حالی روزانه نقش مهمی را ایفا می کنند اما اگر دلیل خستگی شما هیچ کدام از موارد گفته شده نباشد پس باید در جای دیگری به دنبال آن باشیم که مربوط به مسائل روحی وروانی ما خواهد بود که در ادامه به گفته های لیست بهترین روانشناسان در کشور که گرد آوری شده است ، اشاره خواهیم کرد .
دلایل روانی خستگی و بی حالی روزانه چیست ؟
بر اساس نظر مشاوران مطب روانشناسی خوب در کشور از دلایل خستگی و بی حالی می توان به موارد زیر اشاره کرد :
استرس ، درماندگی و افسردگی
استرس زیاد انسان ها را از پا در می آورد و در دراز مدت مشکلات بسیاری را به وجود می آورد . زمانی که فرد به طور پیوسته با شرایطی در محیط خود مواجه می شود که توانایی حل کردن آن ها را ندارد و یا با تغییراتی مواجه می شود که به راحتی نمی تواند خود را با آن ها تطبیق دهد ، پس از گذشت زمان این خستگی را تجربه خواهد کرد . زمانی که افراد اهداف بلند مدت و دشواری برای خود تعیین کنند و نتوانند پیشرفت قابل ملاحظه را در خود ببینند به مروز زمان با چنین شرایطی رو به رو می شوند به عبارتی اهداف دراز مدت و غیر قابل دسترس خستگی و بی حالی را به وجود می آورد . از این رو طبق گفته ی روانشناس خوب ما انسان ها باید اهداف خود را به صورت کوتاه در نظر بگیریم به این صورت که هدف های کوچکی را برای رسیدن به هدف بزرگ تر داشته باشیم و زمانی که به موفقیت های کوچک می رسیم استرس را کاهش داده و عزت نفس خود را تقویت می کنیم و دچار خستگی نمی شویم .
همانطور که گفته شد ، خستگی روحی ، جسمی زمانی ایجاد می شود که فرد بیش از حد توانش از خود انتظار داشته باشد و فعالیت کند و زمانی که برای او ارضا کننده نباشد ، مشکلات خستگی روانی روزانه را تجربه می کند و می توان گفت که به مرور زمان فرد انگیزه و علاقه ی خود را در خانواده ، اجتماع و ... از دست می دهد و به عبارتی می توانیم بگوییک که انرژی فرد تخلیه می شود . طبق مطالعات مشاوره ازدواج تلفنی یکی از مواردی که می تواند در بروز خستگی نقش داشته باشد این است که فرد با قدر ناشناسی از سوی همسر خود قرار بگیرد و زحمات او را هیچ بشمارد و به مرور زمان فرد احساس بی ارزشی کرده و دچار این عارضه قرار می گیرد . این قدر ناشناسی می تواند در موارد دیگر باشد مثلا در محل کار یا در خانواده و یا میان آشنایان و ... زمانی که افرا از سوی نزدیکان خود حمایت نشوند و یا مورد همدلی و درک دیگر خانواده ی خود قرار نگیرند این مشکل را تجربه خواهند کرد زیرا هر فردی نیازمند این است که از سوی نزدیکانش مورد حمایت ، همدلی ، احترام و درک قرار گیرد . توقع های نا به جا و دور از انتظار اطرافیان نیز در آن نقش دارد و فرد را به مرور زمان درمانده خواهد کرد .
زمانی که افراد در محیطی کار می کنند که تنش و استرس بالایی دارد و یا ساعت های کاری بسیار طولانی خسته کننده ای که باعث می شود فرد به حوزه های دیگر زندگی خود وقت نگذارد و یا محیط کاری و همکارانی که مورد رضایت فرد نیست و از همه مهم تر کار کردن در شغلی که مورد علاقه ی فرد نیست پس از گذشت زمان خستگی را در پی خواهد داشت . برخی ویژگی های شخصیتی نظیر شخصیت کمال گرایانه و همانطور که گفته شد تعیین اهداف بلند مدت و حتی نگرش های منفی وافکار منفی که پیوسته ذهن فرد را مشغول کند می تواند در ایجاد آن نقش تعیین کننده ای داشته باشد و برای رسیدن به شرایط روحی و روانی مناسب و بهبود شرایط باید از یک درمانگر خوب درخواست راهنمایی و درمان کرد .
دیدگاه خود را بنویسید