برای این که زوج موفقی باشید باید به مهارت های زناشویی تسلط داشته باشید و این مسیر می تواند برای هر فردی دشوار باشد اما با به کار بردن مهارت ها می توان بحران ها را پشت سر گذاشت . در ادامه برخی از مواردی که زوجین در طول زندگی مشترک خود می توانند با آن ها رو به رو شوند را بیان می کنیم . مطالعات مشاور خانواده ایرانیان نشان می دهد که آگاه شدن به این دوره های دشوار می تواند زوجین را برای داشتن شرایط بهتر کمک کند .
عبور از عشق :
علوم اعصاب نشان می دهد که عاشق شدن حالت سرخوشی و هیجان را به همراه دارد و بخش هایی از مغز فعال می شوند . احساس شادی شدید ناشی از جریان ترشحات هورمونی منجر به تجربه عاشق شدن می شود . عمر این حالت کوتاه است ولی این وابستگی کوتاه مدت افراد را سوق می دهد که برای تمام عمر متعهد شوند . زوج های تازه با اشتراک گذاشتن آن چه که از ذهنشان می گذرد زندگی مشترک را آغاز می کنند و ممکن است احساس کنند که بیش از هر زمان دیگری دوست داشته می شوند و احساس می کنند که عشقی بی قید و شرط بینشان جاری است .اما بعد از گذشت مدت زمانی متوجه می شوند که شریک زندگیشان همه ی ایرادات و کاستی های افراد عادی را دارد و این زمانی اتفاق می افتد که برای اولین بار مورد رنجش یکدیگر می شوند و راه های نا موفق و نا کار آمد را برای واکنش به آن رنج ها در پیش می گیرند .
طبق نظر مشاور روانشناس ایرانی زوج ها انواع واکنش ها را برای برخورد با مشکلات و تنش ها در پیش می گیرند این واکنش ها یا بحث کردن هستند و یا سکوت کردن . ممکن است یکی از آن ها تقصیر را به گردن بگیرد ولی از درون احساس عصبانیت و خشم داشته باشد و یا یکی از آن ها در تلاش برای آشتی کردن باشد ولی دیگری ناراحت باشد . این گونه روش ها مواجهه با احساس رنجش که در ابتدای زندگی مشترک شروع می شود و این الگوهای اشتباه تکرار می شوند و مشکلات بیشتری را به وجود می آورند .بسیاری از زوج ها ممکن است که قبل ازدواج عاشق شده باشند اما برخی دیگر نیز هستند که زندگی مشترک را بدون هیجان عاشق بودن شروع می کنند . آن ها ممکن است برای این که زمان تشکیل خانواده فرا رسیده یا از رابطه ی قبلی آسیب دیده و یا بسیاری از مسائل دیگر و ممکن است که آن ها را با دلسردی ها و نا امیدی هایی همراه کند و در نتیجه جدایی عاطفی را سبب شود . علاوه بر این مشکلات متداول دیگری وجود دارد هر فردی بعد از ازدواج با خود مشکلاتی از دوران کودکی ، رنجش ها و نا امیدی ها و حسرت هایی را به همراه می آورد و توقع دارند که این روابط آن ها را ترمیم دهد .
هنگامی که فرزند متولد می شود .
بچه دار شدن می تواند به منزله ی یک پیوند عمیق باشد و هم موجب اختلاف می شود . سازگاری والدین با این دوران دشوار است و ممکن است که زندگی صمیمانه زوجین مختل شود زیرا که باید بیشتر مهربانی ، توجه و عشق را معطوف به فرزندشان نمایند . بهترین مشاوران کشور ایران بیان می کنند که با وجود کمبود خواب ، شاغل بودن و چالش های نگه داری کودک ، رابطه ی زوج اولویت خود را از دست می دهد . زوج ها معمولا این سازگاری ها را به خاطر فرزندشان می پذیرند و ممکن است که احساسات دشواری خود را به تنهایی مدیریت کنند .
ترک خانه فرزندشان :
پس از بچه داری مرحله ی بعدی که تنش بسیاری دارد مراقبت از نوجوانان و بزرگسالان است . زمانی که والدین با چالش های جدید فرزندشان برای مستقل شدن رو به رو می شوند ، روی بحران ارتباطی قرار می گیرند ، پدر و مادر بودن بچه های نا فرمان کا را برای والدین دشوار تر می ند . هر گونه تنش درباره ی مسائل مرتبط با صمیمت زوجین می تواند شالوده ای باشد برای جدال مدیریت فرزندان .
بازنشستگی و سالمندی :
ساختار اصلی زوج ها معمولا حول محور فرزندان و شغلشان قرار گرفته است و رهایی از آن ها می تواند بی ثباتی ایجاد کند . زیرا که باید با تغییرات همسرشان نیز سازگاری نشان دهند . زوج ها در این مرحله در تمام جنبه های رابطه ، انتظارات و فعالیت های فردی و مشترکشان در این مقطع دوباره مذاکره می کنند . و این مرحله چالش بر انگیز است و زوج ها را به سوی رفتار های فردی و الگوی ارتباطی نا کار آمد سوق می دهد .
بر اساس دوره های بحرانی که در بالا اشاره کردیم با یادگیری مهرات های فردی ، ارتباطی ، زناشویی وفرزند پروری و .... زوجین می توانند این دوره های بحرانی را به سلامت پشت سر بگذارند . اما اگر این بحران ها بدون آگاهی و با تنش همراه باشد زوجین نمی توانند به شکل موفقیت آمیز عمل کنند و با مشکلات بسیاری مواجه خواهند شد . افراد با مراجعه به کلینیک فوق تخصصی مشاوره می توانند بسیاری از مهارت های زناشویی و فرزند پروری را یاد بگیرند و آن ها را به کار ببرند و با تمرین و تکرار آن های را به شکل الگو های رفتاری دربیاورند .
دیدگاه خود را بنویسید