یکی از نظریه های اساسی مثلث عشق اشتنبرگ است که دارای سه ضلع بوده و بر حسب این که اندازه هر یک از این اضلاع چقدر باشد، شکل خاصی از عشق به وجود می آید. که در ادامه به آن ها اشاره می کنیم.

1)عشق واقعی و کامل:

طبق مطالعات مشاوره بهترین خانواده این همان عشقی است که هر فردی به دنبال آن است و در آن هر 3 ضلع مثلث عشق وجود دارد و هر چه میزان و سطح آن بیشتر باشد رابطه قوی تر و عشق بیشتر و رابطه پایدار تر خواهد بود. مثلث عشق یکی از نظریه های اساسی است که دارای سه ضلع اشتیاق، صمیمیت و تعهدات است. 

الف)اشتیاق:

اشتیاق بعد انگیزه و شروع کننده عشق و قوی ترین، شادی بخش ترین و هیجان انگیز ترین جز عشق بوده و یک میل بسیار عمیق و شدید برای متحد شدن با معشوق است. و نوعی ابراز میل و نیاز، دلبستگی و کشش جنسی است. 

ب)صمیمیت:

صمیمیت ضلع عاطفی عشق است و اساس آن احساس امنیت و نزدیکی است و و معرف اعتماد، داشتن مشترکات زیاد و درک پذیرش تفاوت ها ، مشارکت، احترام و بخشش است. این صمیمیت دارای چندین بعد است که شامل صمیمیت عاطفی، صمیمیت در فعالیت و سرگرمی و تفریحات، صمیمیت ادراکی و عقلانی، صمیمیت معنوی، صمیمیت عاطفی و صمیمیت جنسی و جسمی است.

صمیمیت عاطفی:

در این نوع صمیمیت افراد به یکدیگر محبت دارند و به هم احترام می گذارند و احساسات و عواطف یکدیگر را نادیده نمی گیرند و می توانند به راحتی احساسات خود را ابراز کنند و در گفتگوهایشان حرمت ها را نگه می دارند و به یکدیگر احترام می گذارند.

صمیمیت ادراکی و عقلانی:

طبق نظر مشاور خوب ازدواج از بعد دیگر صمیمیت ، صمیمیت عقلانی است. یعنی ارزش ها، باور ها و اهداف آن ها نزدیک است و بر اساس این ویژگی است که دو نفر بدون ترس از قضاوتو ... امید ها، عقاید، باور ها و ترس هایش را به راحتی مطرح می کند و با یکدیگر آشنایی دارند و با هم مسورت می کنند و همدیگر را آشفته نمی کنند.

صمیمیت معنوی:

در این نوع صمیمیت افراد از نظر اصول اخلاقی و اعتقادی نزدیک هم هستند و تفاوت های جدی ندارند و در صورت وجود تفاوت های جزئی نیز احترام نگه داشته می شود.

 صمیمیت در فعالیت وسرگرمی و تفریحات:

دو نفر با یکدیگر سرگرمی و تریح و علایق مشابه و نزدیکی دارند و می توانند لحظات خوشی و لذت بخشی را در کنار یکدیگر داشته باشند.

صمیمیت جنسی:

صمیمیت جنسی برقراری ارتباط جنسی و ابراز امیال و خواسته ها همراه با تفاهم و رضایت دو طرف است.

صمیمیت جسمی:

آغوش، لمس کردن، نوازش: بوسیدن و ... بدون رابطه جنسی است و افراد به یکدیگر به این روش نزدیک می شوند و از این طریق به دنبال عشق و محبت هستند.



ج)تعهد:

طبق مطالعات مشاوره روانشناسی تخصصی تعهد و وفاداری ضامن پایداری رابطه عاشقانه است زیرا که دو ضلع دیگر عشق و زندگی در حال تغییر و بالا و پایین رفتن هستند و تعهد می تواند در برابر طوفان ها و تلاطم های زندگی از رابطه محافظت کند. تعهد یعنی پایبند بودن به رابطه حتی در مواقع بد و ناگوار و اختلافات. منحصر به فرد بودن، حفظ حریم مخصوص و حرمت رابطه، و بودن در کنار شریک عاطفی حتی در شرایط نا مطلوب و احساس مسئولیت و تحمل کردن در کنار یکدیگر و تلاش برای حل مسائل و رفع مشکلات است و می توان گفت میزان و سطح هر یک از اجزا عشق از فردی به فرد دیگر و از زمانی به زمان دیگر متفاوت و متغیر است. در مورد عشق واقعی و کامل در قسمت بالا صحبت کردیم و در ادامه به معرفی دیگر انواع عشق می پردازیم.

2)عشق رمانتیک:

در این حالت یک کشش و اشتیاق احساسی و جنسی نسبتا قوی وجود دارد ولی دو بعد دیگر عشق یعنی صمیمیت و تعهد نقش چندانی ندارند. این نوع عشق معمولا ظرف چند ماه بسیار کمرنگ شده و رابطه از بین می رود.

3)عشق آتشین:

تنها عامل برقرار کننده رابطه، کشش و تمایلات جنسی است و بعد از دستیابی و رسیدن به هدف چیزی باقی نمی ماند.

4)عشق دوستانه:

در این شکل رابطه بین دو نفر چیزی شبیه رابطه دوستانه است و هر از گاهی رابطه جنسی وجود دارد ولی فقط برای رفع نیاز یا تکلیف بوده و در آن شور و اشتیاق و سرزندگی و شعف وجود ندارد و بر حسب شرایط ممکن است این رابطه تداوم بیابد و در این صورت هر یک از طرفین زندگی شخصی خود را خواهند داشت.

5)عشق تو خالی:

در این رابطه فقط اعهد وجود دارد که آن هم ممکن است به خاطر احساس مسئولیت و دلسوزی باشد.

6)عشق ساده لوحانه:

در این حالت درجاتی از اشتیاق ئ تعهد و کشش وجود دارد ولی نزدیکی و صمیمیت بسیار کم رنگ و ضعیف است. در این رابطه هر یک از طرفین برای پر کردن خلا و احساس تنهایی مشغله و درگیری های خاص خود را دارند. 

برای داشتن رابطه ای پایدار و مستحکم وجود عشق کامل و واقعی است و از طریق اشتیاق، تعهد و ابعاد صمیمیت زوجین می توانند آن را ایجاد کنند. برای کسب اطلاعات بیشتر با کلینیک روانشناسی ایران در ارتباط باشید.