تغییر کردن همیشه سخت و با اضطراب همراه است و علت آن این است که طرز نگاه شما به مسئله تغییر و اضطراب همراه با آن و ابهام داشتن درباره این که در آینده چه خواهد شد می تواند در کاهش و یا افزایش اضطراب نقش داشته باشد. در واقع زمانی که شما در رابطه ای عاطفی قرار دارید ممکن است با مشکلاتی مواجه شوید و زمانی می توانید آن ها را مدیریت کنید که آن چه را که می توانید تغییر دهید و این تغییر است که در ابتدا گفتیم ممکن است موجب اضطراب شود و نگاه ما به آن بسیار تاثیر گذار است و در ادامه به توضیحات دقیق تری در این خصوص می پردازیم.
افکار و احساسات و رفتار:
میان افکار ، احساسات و رفتارها ارتباط متقابل وجود دارد و این سه به یکدیگر تاثیر می گذارند برای مثال اگر فردی افکار تند داشته باشد بیشتر با احساس خشم و در نتیجه پرخاشگری رفتار می کند و یا اگر فردی خلق پایینی داشته باشد به احتمال بیشتری به شیوه منفی و غیر واقع بینانه فکر می کند. و از طرفی می توان گفت که کیفیت خلق می تواند روی فعالیت ا و رفار فرد اثر بگذارد.
افکار شما:
سعی کنید که روی افکارتان متمرکز شوید برای مثال افکاری که امروز داشته اید و آن ها را بنویسید. و بعد از آن سعی کنید بعد از هر فکر هر احساسی را که در نتیجه آن فکر دارید را پیدا کنید و رفتاری را که انجام داده اید را شناسایی نید. و دقت کنید که احساس یک کلمه است و هیجان و عاطفه را نشان می دهد و با فکر تان اشتباه نگیرید. و در این صورت است که می توانید ببینید افکار منفی و افکار مثبت به چه میزان در زندگی روزانه شما تاثیر گذاشته است.
افکار منطقی به هر فردی کمک می کند تا احساس کنترل بیشتری را در روابط مختلف خود تجربه کند و زمانی که یک رابطه نزدیک و جدی را تجربه می کنید این موضوع اهمیت بیشتری خواهد داشتو اگر که شما افکار منطقی و معقولی داشته باشید بدون شک احساس آرامش و کنترل بیشتری خواهید داشت و در نتیجه قادر خواهید بود روی حل مسئله متمرکز شوید.ولی اگر افکار غیر معقول و منفی زیاد باشد به احتمال زیاد، نا امیدی، دلسردی و شکست را تجربه خواهید کرد و برای پیدا کردن راه حل مناسب دچار تنش خواهید شد.
چگونه می توان افکار منفی را تغییر داد؟
بر اساس مطالعات مشاوره خانواده برخی از افکار به شکل خودکار در ذهن حاضر می شوند و بدون هیچ اطلاعی فرد آن ها را قبول می کند ولی تعدادی از اشتباعات رایج که در فرایند فکر کردن اتفاق می افتد وجود دارد که هر شخصی ممکن است در دام آن ها بیفتد و هر فردی کم و بیش دچار این اشتباهات می شود ولی اگر فردی خلق پایین و افسرده داشته باشد و یا دچتر بدبینی و سوء ظن هستند به احتمال بیشتری مرتکب این اشتباهات می شوند. برخی از این افکار عبارت اند از:
افکار همه یا هیچ:
در این نوع افکار قانون همه یا هیچ حاکم است و فرد یک رفتار، فکر و موقعیت و یا موضوع را سفید یا سیاه می بیند و افراد از دید آن ها یا خوب هستند و یا بد در چنین شرایطی شما اگر برای مدت کوتاهی عملکرد خوبی نداشته باشید خود را شکست خورده تلقی می کنید و هیچ حد وسطی برای هیچ چیز قائل نیستید. برای مبارزه با این خطای فکری سعی کنید برای افکارتان درصد تعیین کنید و حد وسط را فراموش نکنید . فراموش نکنید که همه کامل نیستند و اشتباه می کنند.
فاجعه سازی:
شما زمانی درگیر با این فکر می شوید که شرایط را به صورت وحشتناک و ترسناک می بینید. حتی اگر واقعیت مشکل چیزی کوچک تر از فاجعه باشد ، منظر فاجعه هستید و همواره ترس و وحشت همراه شما است ولی برای مقابله با آن می توانید از خود بپرسید که احتمال وقوع آن چقدر است و واقعیت های دشوار تر از آن را به یاد بیاورید و ببینید که آن درصد از نگرانی برای مشکل مورد نظر طبیعی است یا خیر.
باید ها و نباید ها:
هر فردی فهرستی از قوانین و اصول دارد که هم خود و هم دیگران باید مطابق با آن رفتار کنند و زمانی که این قانون ها شکسته می شود، عصبانی می شوند و لی این طرز فکر هم شما و هم اطرافیان را آزار خواهد داد و برای مقابله با آن بهتر است که قوانینتان را به انتظارات منطقی و انعطاف پذیر تبدیل کنید.
انتساب به خود:
طبق نظر مشاور ازدواج در این خطای فکری فرد فکر می کند که هر چیزی که دیگران می گوید یا انجام می دهد واکنشی به گفته ها و اعمال اوست و همه از رفتار ها و حرف هایشان منظور دارند و یا این که فرد خود را به شکل منفی خود را با دیگران مقایسه کند و در نتیجه دچار احساس بی لیقاتی و نا شایستگی شود و برای رها شدن از این افکار باید از مقایسه کردن دست بردارید و فراموش نکنید که نباید بیش از اندازه حساس باشید و همه چیزهایی که در اطرافتان اتفاق می افتد به شما ارتباطی ندارد.
برچسب زدن:
در این روش نیز شما از رفتار و خود و دیگران در یک موقعیت خاص یک برداشت کلی می کنید و به خودتان و دیگران برچسب می زنید و در واقع برای احساسات اغراق شده و پررنگ استفاده می شود و مشکلاتی را در رابطه و زندگی تان به همراه خواهد داشت.
ما به برخی از این خطا ها اشاره کردیم و شکستن هر کدام از این تله ها می تواند رابطه شما را بهتر کند زیرا که با افکار سالم تری برخوردار هستید و تصمیم گیری می کنید و با اطرافتان در ارتباط هستید برای درمان و راه حل های بهتر در این زمینه می توانید با مرکز روانشناس در ارتباط باشید.
دیدگاه خود را بنویسید