اضطراب انواع و اقسام دارد . بعضی از ما به طوز مزمن نگران هستیم و بعضی دیگر گرفتار حمله وحشت می شوند یا وسواس دارند و یا با فوبیا و هراس رو به رو می شوند . برخی دیگر بسیار خجالتی هستند و در برابر جمع قادر به سخنرانی نیستند . که هر کدام از آن ها مربوط به انواع اضطراب ها می باشد که بر اساس مطالعات راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی معرفی شده اند .
روانشناس مرکز مشاوره خوب بیان می کند که اضطراب و نگرانی میان افراد بسیار شایع می باشد و به همین دلیل ممکن است که اشخاص را بی جهت بیمار ارزیابی کنیم . ولی برای جلوگیری از اشتباه ، زمانی می توانیم بگوییک که فرد به اختلال اضطراب مبتلا است که باید پیوسته و به شدت نگران مسائل باشید ، و این مشکل به مدت دست کم شش ماه دوام داشته باشد . باید برای کنترل کردن نگرانی خود مشکلاتی داشته باشید . این نگرانی باید پریشانی های مشخصی را در زندگی شما سبب گردد . باید نشانه های فیزیکی اضطراب مانند تعریق ، تپش قلب ، سرگیجه و تنگی نفس و ... را تجربه کنید . این ملاک ها کاملا منطقی هستند و باید بگوییم که اضطراب و افسردگی کاملا حقیقی هستند و این احساسات ممکن است برای افراد فلج کننده و دردناک باشد و کسانی که مبتلا به اضطراب و افسردگی هستند باید درمان شوند و روش های دارو درمانی و روان درمانی در این راه کار ساز می باشند .
انواع اضطراب چیست ؟
نگرانی مزمن :
یر اساس گفته ی بهترین مشاوران تلفنی پیوسته نگرانی خانواده ، سلامتی و امور مالی هستید ، دلتان همیشه شور می زند و احساس می کنید حادثه بدی اتفاق خواهد افتاد و نمی توانید بگویید که این حادثه چه خواهد بود .
ترس ها و فوبیا ها :
ممکن است شما از آمپول ، سوزن ، خون ، قرار گرفتن در ارتفاعات ، سوار شدن در آسانسور ، رانندگی ، مسافرت با هواپیما ، دریا ، مار ، سگ ، عنکبوت ، طوفان ، پل ها و یا از گیر کردن در مکان های بسته بترسید .
اضطراب عملکرد :
ممکن است که زمانی که می خواهید در لمتحانی شرکت کنید و یا در برابر جمع فعالیتی انجام دهید به شدت بترسید و در نتیجه به هدف مطلوب خود نرسید .
اضطراب صحبت در برابر جمع :
هرگاه باید در برابر جمع سخنرانی کنید ، به شدت استرس زده می شوید و خود را در آن شرایط منفی ارزیابی خواهید کرد .
خجالت و کمرویی :
وقتی در برابر جمع قرار می گیرید ، احساس عصبیت و کمرویی می کنید و ممکن است با خود بگویید که چقدر همه در آرامش هستند من حرفی برای گفتن ندارم ، چقدر خجالت می کشم و ...
حملات وحشت :
ناگهان وحشت زده می شوید ، نمی دانید چه اتفاقی افتاده که در این حال و روز قرار گرفته اید . در جریان هر حمله احساس می کنید که سرگیجه دارید ، قلبتان به شدت می تپد ، انگشتانتان می لرزند و قرارشان را از دست می دهند . احساس می کنید که بیهوش خواهید شد و احساس می کنید که دارید جانتان را از دست می دهید . اما طولی نمی کشد که احساس وحشت به شکل اسرار آمیزی بر طرف می شود ولی نگران خواهید بود که دوباره گرفتار این شرایط خواهید شد یا نه .
آگورافوبیا :
چنین افرادی از این که از خانه شان فاصله بگیرند می ترسند زیرا نگرانند که اتفاق وحشتناکی بیفتد . شاید باز هم گرفتار حمله ی وحشت شوند . ممکن است از مکان های باز بترسند و یا از پل ها ، جمعیت ها ، ایستادن در صف و یا سوار شدن در وسایل نقلیه حمل و نقل عمومی بترسد .
اختلال استرس پس از ضربه :
مطالعات کلینیک روانکاوی اشاره به این موضوع دارند که زمانی که به یاد حوادث ناراحت کننده ماه ها و حتی سال های قبل می افتید و به شدت نگران می شوید . این حادثه می تواند یک قتل ، تجاوز جنسی ، شکنجه و یا چیز های دیگر باشد .
نگرانی درباره ی وضع ظاهر :
طبق نظر بهترین روانشناسان تهران احساس می کنید که وضع ظاهر شما با یک مشکل جدی رو به رو است و این در حالی است که دوستان و بستگان شما اطمینان خاطر می دهند که هیچ اشکالی ندارد اما باز هم ممکن است که فکر کنید بینی زشتی دارید ، و یا بدنتان طبق علاقه شما نیست و به دنال انواع جراحی های زیبایی باشید .
نگرانی درباره ی سلامتی خود یا خود بیمار انگاری :
اگر مرتب به دنبال پزشک هستید و از ناراحتی ، خستگی ، سرگیجه یا نشانه های دیگر شکایت می کنید و با وجود این که پزشک به شما اطمینان خاطر می دهد که مشکلی ندارید و نباید نگران باشید .
الگوی شناختی در رابطه با اضطراب چیست ؟
این الگو عقیده دارد که افکار منفی تولید اضطراب می کنند و در واقع هر گاه احساس هراس و تشویش دارید ، دلیلش این است که به خودتان تلقین می کنید که حادثه وحشتناکی در حال اتفاق افتادن است و با این فکر ذهن خود را درگیر می کنید اما باید بدانید که برخی از این خطاهای شناختی در بسیاری از ابعاد زندگی آسیب رسان است و برای عوض کردن این الگو های فکری اشتباه باید تلاش کنید تا تغییرات لازم را برای داشتن سلامت روان و بهبود آن ایجاد کنید .
دیدگاه خود را بنویسید