روانشناسان با استفاده از آزمون های روانی و تشخیص نشانه های بیماری به بود و نبود اختلال های روانی پی می برند . اما باید این نکته را دانست که تجربه ی گهگاهی از یکی دو نشانه بیماری کاملا طبیعی می باشد . برای این که ناراحتی بیماری تشخیص داده شود ، باید تقریبا همه نشانه های اختلال در یک محدوده ی زمانی در شما وجود داشته باشد . توجه به این نکته مهم است که تشخیص بیماری از سوی فرد که از سوی خواندن مطلبی از کتاب یا اینترنت انجام شود هرگز نمی تواند جایگزین تشخیص مشاوران مرکز مشاوره شود . وجود هر نوع اختلال روانی بر زندگی مشترک افراد و روابط آن ها و همچنین خانواده تاثیر می گذارد و به همین دلیل تشخیص اختلال و درمان و بهبود آن و ایجاد شرایط مناسب از سوی متخصص مشاوره خانواده اهمیت دارد . در این مطلب به انواع اختلال هایی که در بین تفراد تشخیص داده شده است معرفی می کنیم .
اختلال اضطراب فراگیر :
اگر فرد در تمام مدت روز بدون توجه به این که کجا هستید و چه می کنید مضطرب باشد و اگر این اضطراب شش ماه یا بیشتر دوام بیاورد ، دچار این اختلال می باشد .افرادی که نگرانی های مزمن دارند اغلب معتقدند که اضطراب خانواده و دوستان آن ها را از خطر حفظ می کند طبق نظر متخصص مشاوره ازدواج این افراد ممکن است از رو به رو شدن با بعضی از مسایل واهمه داشته باشند برای مثال می توان به اختلاف های زناشویی ، پیدا نکردن کار و ..... که در این شرایط فرد با تمرکز نگرانی روی افراد خانواده اش در واقع می خواهد از شر سایر نگرانی ها نجات یابد .
اختلال وسواس فکری و عملی :
وسواس ها افکار ناخوانده ، بی مفهوم و مقاومی هستند که دور کردن آن ها از ذهن دشوار است . از جمله رایج ترین وسواس ها می توان به شستن دست ها ، تمیز کردن اشیا ، شمارش کردن ، کنترل نمودن و ... اشاره کرد . چنین افرادی ممکن است نگران باشند که اگر دست هایشان تمیز نباشد فرزندشان را آلوده و بیمار خواهد کرد و حتی می تواند آن ها را به بیماری خطرناکی مبتلا سازد . چنین تصوری واقع بینانه نیست و مسئله ی دیگر حالت اجبار و تکراری است که وسواسی ها با آن ها رو به رو هستند و فرد مبتلا به این اختلال برای دور ماندن از خطر ، اقدامی را به تکرار انجام می دهد .
خود بیمار انگاری :
اشخاص با این اختلال خیال می کنند که به بیماری خطرناکی مانند سرطان یا بیماری های قلبی دچار شده اند و مرتبا پزشک عوض می کنند و آزمایش های تکراری انجام می دهند و نهایتا مشخص می شود که از سلامت کامل برخوردارند . این اختلال در هر سنی می تواند وجود دلشته باشد و نمی توانند قبول کنند که شاید فشار های روانی علت اصلی ناراحتی آن ها باشد و ممکن است ناشی از مسائلی باشد که فرد آن ها را نادیده می گیرد .
دوره ی افسردگی طولانی :
موقعیتی است که فرد دست کم دو تا چهار هفته در اندوه به سر می برد و به فعالیت های لذت بخش و خشنود کننده بی علاقه می شود علاوه بر آن بسیاری از نشانه های زیر در بیمار مشاهده می شود نظیر بی اشتهایی یا پرخوری ، کم خوابی یا پر خوابی ، بی قراری شدید ، احساس گناه ، مشکل تمرکز حواس و افکار مرگ . برخی افراد زمانی که این نشانه ها را تجربه می کنند متوجه افسردگی خود نیستند و تنها چیزی که احتمالا احساس می کنند این است که از دیگران حقیر ترند و زندگی بدی دارند .
افسرده خویی :
این افسردگی از نوع خفیف و با شدت متداول است که گاه تا دو سال و حتی بیشتر ادامه پیدا می کند این افراد نا خوشنودی مزمن دارند و از زندگی لذت نمی برند ، با این حال شدت افسردگی به قدری نیست که آن ها را در زمره ی افسرده های شدید قرار دهیم و به نظر می رسد که نا خشنودی و بد بینی مزمن بخشی از شخصیت و برداشت های فرد از زتدگی باشد .
اختلال دو قطبی :
افسردگی های معمولی را گاه افسردگی یک قطبی می گویند اما نوع دیگری وجود دارد که به آن دو قطبی می گویند و بیمار در مواقعی به شدت افسرده و در مواقعی به شدت عصبی و بر افروخته است . در این شرایط با دو ناراحتی روحی رو به رو هستیم که نوع و شدت آن فرق می کند . آشفتگی و انگیختگی شدید روحی ، مانیا یا شیدایی نام دارد . این ناراحتی گاهی بسیار جدی می باشد . شیدایی شدید به طور غیر منتظره در افرادی که پیش از حمله افسردگی کاملا طبیعی به نظر می رسد بروز می کند . نشنه های این بیماری درست بر عکس نشانه های افسردگی می باشد . بیمار به جای اندوه ، احساس شادی شدید می کند و خود را موجودی بسیار توانا می بیند و احساس می کند سر حال ، گوش به زنگ ، خلاق و منبعی سرشار از انرژی و مملو از نقطه مظر های گوناگون است و به فدری احساس خوب دارد که قبول بیمار بودن برای او غیر ممکن است و همچنین ممکن است کار های خطرناکی بکنند و هذیان داشته باشند . انرژی جسمانی و روانی فوق العاده زیادی را دارند و پی در پی و با شور و هیجان حرف می زنند و از موضوعی به موضوع دیگر می پرند . در شرایط حمله مانیا ، بیماران دو قطبی اغلب از عزت نفس کم برخوردار بوده و در زمینه های شغلی و روابط شخصی با مشکلات شدیدی رو به رو هستند . با استفاده از مشاوره حضوری و مشاوره تصویری و همچنین استفاده از دارو درمانی برای آن ها مناسب است .
دیدگاه خود را بنویسید