اختلاف نظرات و اظهارات بسیاری در رابطه با پیشینه‌ و قدمت دقیق شهرستان تبریز وجود دارد. تاریخ اولیه‌ آن را نمی‌توان به‌طور قطعی بیان کرد. در کتیبه‌ای بازمانده از زمان حکومت سارگون دوم از شهر تبریز سخن به میان آمده است. در این کتیبه، سارگون دوم تبریز را به‌عنوان شهری بزرگ، آباد و بهره‌مند از باروی تو در تو، توصیف کرده است. در این خطه از کشور هم نظیر اکثر سایر مناطق، حضور آثار و عمارات تاریخی، از فرهنگ، اصالت و هویت سرزمین پارس می‌گویند. به همین علت هتل‌های بسیاری نیز برای گردشگران در نظر گرفته شده است. برای مثال هتل سارای تبریز از اقامتگاه‌های شهر، به ارگ علیشاه، این جای دیدنی تبریز نزدیک است. در ادامه با جاذبه‌های تبریز و هتل نزدیک به آن‌ها آشنا می‌شوید.

کندوان

کندوان که در ۶۰ کیلومتری جنوب غربی تبریز قرار دارد، از جمله روستاهای دهستان سهند، از توابع شهر اسکو می‌باشد. بوجود آمدن این روستا در طی هزاران سال فعل و انفعالات آتشفشانی کوه سهند و همچنین سایر کوه‌های آتشفشانی اطراف بوده است.

توده‌ها و گدازه‌های مذاب آتشفشانی، توسط باد، باران و برف به صورت کران درآمده است. ارتفاعی که این کران‌ها دارند، تقریبا ۴۰ متر و دو تا چهار طبقه است که به یکدیگر مرتبط نیستند. از همین رو، در تنه این کران‌ها برای دسترسی به طبقات بالایی پله کان ساخته شده.

کندوان را به خاطر داشتن معماری صخره‌ای‌اش می‌شناسند. معماری این روستا در کنار حضور ۱۱۷ خانواده در آن استثنائی است. به عبارتی هویت باستانی کندوان، به خاطر وجود جریان زندگی در خانه‌های کندویی شکل واقع در صخره‌های مخروطی‌اش می‌باشد.

اجزای خانه عبارتنداز اتاق‌ها، آشپزخانه، تنور و صندوق خانه و … . قطر دیوارها ۲ تا ۳ متر بوده و این خانه‌ها بر خلاف تصور عام، به برق و آب لوله کشی مجهز می‌باشند. باتوجه به معماری که این خانه‌ها از آن برخوردار هستند، در تابستان خنک و در زمستان گرم هستند. پنجره و نورگیرهای قرار داده شده، شطرنجی بوده و جنس چوب و شیشه را دارند.

پیشینه سکونت در کندوان به قرن هفتم هجری است. این مکان، را پس از حمله مغول، مردم روستای حیله ور در آن نزدیکی کشف نمودند. آن ها کم کم به کندن صخره‌ها با هدف ساخت پناهگاه اقدام نمودند و در اینجا سکونت آغاز شد. البته اعتقاد بعضی‌ها آن است که سکونت در این محل مربوط به دوران قبل از اسلام می‌شود. فاصله هتل لاله کندوان تبریز تا روستای تاریخی کندوان 8 دقیقه با پیاده ‌روی بوده است. از این رو از جمله اقامتگاه‌های نزدیک به جای دیدنی تبریز محسوب می‌شود.

پارک ائل گلی

در جنوب شرقی تبریز یکی از جاذبه‌های گردشگری زیبا و تفریحگاه‌های محبوب قرار دارد که در سال 1378 به ثبت آثار تاریخ ملی رسیده است. در 7 کیلومتری مرکز شهر، پارک ائل گلی(شاه گلی) این جای دیدنی تبریز با مساحت 70 هکتار در زمان آق قویونلوها احداث شده است. باغ استخر بزرگ شاه گلی که پس از انقلاب ائل گلی نام گرفت، دریاچه‌ای است با مساحت 54675 مترمربع و عمق 12 متر. همچنین این دریاچه ظرفیت 720000 مترمکعب آب را دارد. عمارت با شکوه 8 ضلعی کلاه فرنگی در 2 طبقه در مرکز استخر ائل گلی بنا شده که تالار پذیرایی بوده و به صورت یک شبه جزیره می‌باشد. این جای دیدنی تبریز با هتل رویال پالاس تقریبا ۷ دقیقه با خودرو فاصله دارد.

ارگ تبریز

باتوجه به یادداشت‌های موجود از جهانگردان تاریخی، تنها بنای مرتفع در شهر تبریز ارگ علیشاه است. این جای دیدنی حتی از دوردست‌ها نیز دیده می‌شود. این مجموعه باشکوه، در ابتدا به‌صورت مسجدی عظیم بنا شد که با در طی سالیان، زمین‌لرزه‌های متعدد در حدود ۴۰ تا و همچنین جنگ‌ها باعث تخریب آن شد. هم‌اکنون، تنها قسمت باقی‌مانده از این بنا را می‌توان دیوار مرتفعی دانست که به نام ارگ تبریز یا ارگ علیشاه شناخته می‌شود.

این دیوار که تنها قسمت باقی مانده از دیوارهای بزرگ و بلند شبستان جنوبی این مسجد می‌باشد، شاهدیست بر شکوه و آبادانی این بنای خاص. البته در محوطه این ارگ، پیشتر آثار تاریخی ارزشمندی نظیر «مدرسه‌ نجات» که از جمله نخستین مدارس ایران و نیز سالن تئاتر بود، قرار داشت. از این بناهای تاریخی تنها تعدادی تصویر باقی مانده است. در سال ۱۳۱۰ این یادگاری باارزش تاریخی را با شماره ۱۷۰ ، وزرات فرهنگ و هنر در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رساند.

این جای دیدنی تبریز را در ضلع جنوبی تقاطع خیابان امام خمینی و فردوسی و همچنین در مجاورت محدوده میدان ساعت پیدا می‌کنید.

برای دسترسی به ارگ تبریز از وسایل نقلیه عمومی یا خودروی شخصی استفاده نمایید. ایستگاه میدان ساعت با خط اتوبوس تندروی در فاصله اندکی از این مکان واقع شده که با پیاده‌روی می‌توانید به این مقصد برسید. همچنین نزدیک‌ترین ایستگاه مترو به ارگ تبریز ایستگاه شهید محققی می‌باشد. چنانچه با خودروی شخصی می‌خواهید به ارگ علیشاه برسید، حتما به شلوغی مرکز شهر و کمبود فضای پارک توجه نمایید. اینگونه می‌‌توانید در کوچه‌های اطراف برای پارک خودرو مکانی را پیدا کنید. اگر در هتل سارای اقامت کنید، با این جای دیدنی تنها 4 دقیقه با خودرو فاصله دارید.

پارک باغلارباغی

با سفر به تبریز، علاوه بر بازدید از بناهای تاریخی حتما سری هم به یکی از جاذبه‌های تفریحی به نام پارک باغلار باغی تبریز نیز بزنید. این پارک سرسبز که از پارک‌های معروف و تماشایی شهر تبریز است در کنار ائل گلی و باغ گلستان تبریز قرار دارد. پارک تفریحی باغلار باغیست که در اوایل دهه هفتاد بنا شد و از ساعت 16 ، همه روزه باز شده و در ساعت 24 بسته می‌شود. تعدادی باغ قدیمی در نزدیکی بخش‌های غربی و شرقی پارک باغلار، نظرتان را جلب می‌کند که از پوشش گیاهی و درختان بومی پر است.

این باغ دیدنی از درختان میوه تازه مثل زردآلو که جذابیت ویژه‌ای به این پارک داده مملو می‌باشد. این جای دیدنی تبریز دارای شهربازی بوده که یک روز هیجان‌انگیز را برای طرفدارانش رقم می‌زند. بد نیست بدانید، شهربازی باغلار باغی تبریز امکانات تفریحی بسیاری دارد که برای همگان فضایی فرح‌بخش را فراهم کرده است. از جمله این امکانات تفریحی عبارت است از کلبه وحشت، کلبه شادی، کشتی صبا، دوچرخه هوایی، قطار، آبشار، رنجر و غیره. این شهربازی بزرگ‌ترین شهربازی در تبریز بوده که حتما باید برای آن وقت اختصاص دهید.

در بازدید از پارک باغلار باغی تبریز، از باغ پرندگان پارک تفریحی باغلار باغی تبریز نیز دیدن نمایید. در این قسمت، قفس‌های حیوانات بزرگی نظیر خرس و شیر را مشاهده خواهید کرد که برای گردشگران تور تبریز جالب خواهد بود. در زمان گشت در این مجموعه تفریحی، برای استراحتی کوتاه به بوفه‌های بزرگ موجود در باغلار باغی سر بزنید. در این بوفه‌ها می‌توانید چای، قهوه، بستنی، کیک و غیره را سفارش دهید. با اقامت در هتل شهریار این جای دیدنی تبریز 6 دقیقه با خودرو فاصله خواهید داشت.

مسجد جامع تبریز

مسجد جامع تبریز که آن را با نام مسجد جمعه و جامع کبیری هم می‌شناسند، یکی از کهن‌‌ترین عمارات تاریخی و جاذبه‌های دیدنی تبریز می‌باشد. باتوجه به نوشته‌های مورخان و گذشتگان، از بدو احداث، این جای دیدنی تبریز به عنوان مسجد جامع این شهر مورد استفاده قرار گرفته است.

در ۱۵ دی ماه سال ۱۳۱۰ هجری شمسی، مسجد جامع تبریز با شماره‌ ثبت ۱۷۱ به‌عنوان یکی از آثار ملی ثبت شد.

مسجد جامع تبریز از جای دیدنی تبریز به شمار می‌آید که در خیابان شهید مطهری، انتهای بازار تبریز، در حد فاصل مسجد حجت الاسلام و مسجد میرزا اسماعیل خاله اوغلی، قسمت جنوبی صحن مدرسه‌ طالبیه قرار گرفته است.

برای رسیدن به مسجد جامع تبریز از اتوبوس، تاکسی یا خودروی شخصی استفاده نمایید. در نزدیکی این مکان پایانه اتوبوس‌رانی جمهوری اسلامی واقع شده که با ۵ دقیقه پیاده‌روی می‌توانید به مقصد برسید. اگر خودروی شخصی دارید، حتما شلوغی مرکز شهر و کمبود فضای پارک را در نظر بگیرید.

زمان دقیقی را برای احداث ساختمان اولیه‌ این عمارات ارزشمند تاریخی نمی‌توان تعیین کرد. باتوجه به مطالعات صورت گرفته توسط کارشناسان معماری و نوشته‌‌های موجود از مورخین، این مسجد در ابتدا نمازخانه‌ای به نام جامع تبریز بود. این مسجد تغییراتی جامع را در طی دوران‌های مختلف و با همت و هنرمندی گذشتگان، به خود دیده است.

در رابطه با معماری در این بنای قدیمی، صبحت‌ها و نظرات کارشناسانه‌ جالبی بیان شده است. کارشناسان معماری، اظهار کرده‌اند در ابتدا مسجد جامع تبریز به‌صورت مسجدی یک ایوانه احداث شد. با گذشت زمان و با نظر و صلاح‌دید مسئولان آن دوره، به مسجدی دو ایوانه تبدیل شد. تصور بسیاری از باستان‌شناسان آن است که سازندگان این مسجد، سبک و اصول ساخت کاخ فیروزآباد را الگو قرار داده و آن را بنا کرده‌اند. این جای دیدنی تبریز تنها ۹ دقیقه با خودرو تا هتل آزادی از هتل های تبریز فاصله دارد.

جمع‌بندی

سفر به تبریز، یکی از شهرهای جذاب و تاریخی ایران، تجربه‌ای شگفت‌انگیز و ناب است. سفر به تبریز به علت داشتن جاذبه‌ها، آشنایی با فرهنگ و آداب و رسوم مردم منطقه، لذت از خرید و تجربه غذاهای محلی، تماشای مناظر طبیعی و موارد دیگر، جذابیت و شگفتی فراوانی دارد. به همین علت در این مقاله به معرفی 5 جای دیدنی تبریز پرداختیم تا در سفر به این شهر اصیل و با قدمت از آن‌ها بازدید کنید.

این مطلب تبلیغاتی است و محتوای آن توسط سفارش دهنده تهیه شده و مرکز مشاوره انتخاب نو مسئولیتی درباره آن ندارد.