مهارت های زندگی متعدد و متنوع هستند و برنامه های آموزش مهارت های زندگی نیز نسبت به پیشگیری نقش مهمی را به همراه دارد.طبق نظر روانپزشک و مشاور خانواده در واقع زمانی که از همان سالهای کودکی و نوجوانی این مهارت ها آموزش داده شود، افراد از نظر روانی و کیفیت زندگی به شکل بهتری برخورد خواهند کرد. یادگیری این مهارت ها در دوران بزرگسالی نیز امکان پذیر است و وجود آن ها در زندگی بسیار مفید است. در ادامه به چندین مورد از این مهارت های ضروری اشاره می کنیم و خواهید دید که آگاهی در مورد آن ها چقدر سودمند است. این مهارت ها عبارت اند از:
مهارت خودآگاهی:
خودآگاهی به معنای شناخت خود و آگاهی از خصوصیات ، نقاط ضعف، قدرت، خواسته ها، ترس ها، اهداف و ارزش ها و در کل شناخت ابعاد مختلف خود است. آگاهی یافتن از خود و ویژگی های آن یک مهارت است و واداشتن خود برای نگریستن به خود اولین گام جهت آشنایی با جنبه های مثبت و منفی خود است. این کار شاید در ابتدا دشوار به نظر برسد ولی کاملا ضروری و مهم است. شناسایی نقاط قوت و ضعف تان و آگاهی از ارزش ها و باورهای شخصی تان و شناخت حقوق شخصی و مسئولیت هایتان به شما در داشتن زندگی موفق تر کمک خواهد کرد.
همدلی:
طبق نظر مشاور ازدواج خوب در تهران همدلی قدرت درک و فهم یک انسان نسبت به احساسات، افکار و اعتقادات دیگری است. حتی اگر این احساسات یا تجربیات را در زندگی نداشته باشد. در واقع همدلی به فرد این امکان را می دهد که بتواند احساسات و حالت دیگری را بفهمد . همدلی باعث می شود که فرد از سطوح خود فرا تر رفته و دیگران را عمیق تر درک نماید. همدلی قدرت و ظرفیت درک انسان ها را افزایش می دهد.همدلی باعث می شود که ارتباطات عمیق تر و غنی تر باشند و به عبارتی بسیاری از مسائل و مشکلات ارتباطی زمانی شروع می شود که یکی از طرفین یا هر دو طرف در همدلی مشکل داشته باشند. بسیاری از مشکلات ارتباطی همسران و والدین و فرزندان ناتوانی در ابراز همدلی است.
مهارت ارتباطی موثر:
ارتباط یکی از مهم ترین های زدگی افراد است و زمینه ساز فعالیت های اجتماعی و سرآغازی بر زندگی اجتماعی نیز بوده است. در عصر حاضر اهمیت برقراری رابطه به حدی است که انسان پیوسته در جهت یادگیری و ایجاد شیوه های کارآمد بوده است. برقراری ارتباط به دلایل مختلفی مانند وقت گذرانی، بررسی مسائل شغلی و مسائل فردی، بیان انتظارات زناشویی و یا توقعات والدین از فرزندان ، طرح اختلاف عقاید و ایده ها و موارد مشابه دیگر صورت می گیرد و هر یک از آن ها در سطوح مختلفی مانند سطح کلامی، غیر کلامی و یا هر دو سطوح روی می دهد. اما در هر حال هیچ نوع ارتباطی جز به دلیل احساس نیاز شدید انسان برای برقراری تعامل اجتماعی به وقوع نمی پیوندد. انسان برای برقراری تعامل اجتماعی با دیگران روش های مختلفی می پروراند که رشد و تکامل زبان و شیوه های غیر کلامی مانند چهره، حالت کلی بدن یا وضعیت اندام ها و حرکات و .. را شامل می شود. هر یک از موارد گفته شده می تواند بخشی از اطلاعات و احساسات مورد نظر فرد را نشان دهد.
مهارت روابط بین فردی:
با وجود این که این مورد بسیار در زندگی افراد نقش مهمی دارد و در مورد قبلی به آن اشاره کردیم، ولی انسان ها قادر به برقراری ارتباط خوب نیستند برای این که بتوانید ارتباط مفیدی با اطرافیان داشته باشید باید این مهارت را در خود تقویت کنید و داشتن روابط بهتر می تواند در زندگی شما تاثیرات مثبت زیادی داشته باشد.
مهارت مقابله با هیجانات:
همه ما هیجاناتی مانند ترس، اضطراب، غم، استرس، ناکامی و هیجانات ناخوشایند دیگری را تجربه کرده ایم. چگونگی برخورد با موقعیت هایی که این هیجانات را به وجود آورده نشانه ی مقابلمه ما با چالش های زندگی مان است. سرکوب کردت هیجانات، برون ریزی ناگهانی، پنهان کردن هیجان ها و .... برای مدت طولانی سلامت روانی فرد را به تدریج به خطر می اندازد . زمانی که هر فردی نسبت به هیجان، شناخت آن ها و کنترل آن ها و نشان دادن آن ها به شکل درست می تواند شرایط بهتری را برای فرد ایجاد نماید و فرد را از هر گونه آسیب و اختلال های روانی حفاظت کند.
مهارت مقابله با استرس:
افرادی که در هنگام رویارویی با استرس ها، مشکلات و سختی ها از مقابله های صحیح و سازگارانه استفاده می کنند بدون این که دچار نگرانی، بیماری و عواقب منفی و ناسازگاری شوند می توانند استرس را پشت سر بگذارند اما افرادی که از روش های نا سازگار و نا کارآمد استفاده می کنند حتی توانایی رویارویی با کوچک ترین و ضعیف ترین استرس ها را نیز ندارند و به راحتی دچار بیماری های ناشی از استرس می شوند.
مهارت حل مسئله:
مهارت حل مسئله یکی از اساسی ترین و مفید ترین شیوه های مقابله است که فرد را قادر می سازد تا به طور موثر تری مسائل زندگی را حل نماید و اگر که مسائل زندگی حل نشده باقی بماند ، اضطراب و استرس روانی زبادی ایجاد می کند که به بیماری های روانی و جسمانی تبدیل می شوند.
مهارت تصمیم گیری:
این توانایی به فرد کمک می کند تا به نحو موثرتری در مورد مسائل زندگی تصمیم گیری نمایند . اگر کودکان و نوجوانان بتوانند فعالانه در مورد اعمالشان تصمیم گیری نمایند و جوانب مختلف انتخاب ها را بررسی و پیامد هر انتخابی را ارزیابی کنند مسلما انتخاب های بهتری داشته و با مشکلات و مسائل کمتری مواجه شده و در جهت خواسته ها و نیازهای خود قدم برمی دارد. آگاهی و اطلاعات از یک تصمیم یکی از عواملی است که باید در روند تصمیم گیری به آن توجه کنیم. برای کسب اطلاعات بیشتر با بهترین مرکز مشاوره در تهران در ارتباط باشید.
دیدگاه خود را بنویسید