یکی از وظایف پدر و مادر امروزی افزایش آگاهی درباره این موضوع مهم و به کارگیری راهکارهای مناسب برای آموزش فرزندان به منظور کاهش احتمال خطر آزار جنسی است. و از جمله این راهکار ها ، مهارت نه گفتن است. طبق نظر مشاور روانشناسی برخی از والدین با ایجاد محدودیت های زیاد برای فرزند خود و دور کردن او از واقعیت سعی می کنند احتمال آسیب را کاهش دهند هر چند این روش ممکن است برای کوتاه مدت جواب دهد اما در بلند مدت مناسب نیست. و شیوه ای برای پاک کردن صورت مسئله است. ایجاد محدودیت برای کودک و نوجوان پیامدهای ناخوشایند زیادی به همراه دارد و کودک نمی تواند در جامعه حضور داشته اشد و مهارت های لازم را یاد بگیرد و در نتیجه احساس کفایت و شایستگی او تحت تاثیر قرار می گیرد.
بر اساس مطالعات سکستراپی یکی از خلا های تربیتی، بی توجهی به تربیت جنسی از دوره کودکی است. توجه نکردن به تربیت جنسی پیامدهای ناخوشایند زیادی برای والدین و فرزندان به همراه خواهد داشت . این بی توجهی ممکن است به آزار جنسی، سوءاستفاده جنسی، کنجکاوی های جنسی ، خود ارضایی و روابط نا مشروع در دوران کودکی و نوجوانی و جوانی منجر شود. برخوردهای تند و خشن و تکانشی والدین در مقابل رفتارهای فرزندشان ، نداشتن نظارت صحیح بر او و روابطش و آموزش ندادن مسائل ضروری متناسب با سن او باعث بروز مشکلات زیادی می شود.
چرا والدین از صحبت کردن با فرزندشان درباره مسائل جنسی طفره می روند؟
بر اساس گفتهی مشاورین ازدواج پدر و مادر ها معمولا تمایلی برای صحبت کردن درباره مسائل جنسی با فرزندشان ندارند و از آن به شدت طفره می روند. زیرا که نگران پیامد ها و نتایج آن هستند و می ترسند که ذهن کودکشان معطوف به مسائل جنسی شود و یا نگران هستند که این آموزش ها سبب بی قیدی کودک شود و در رعایت مسائل جنسی دچار مشکل شود و یا در حالت کلی فکر می کنند که صحبت کردن درباره این مسائل بسیار زشت و قبیح است و نگران این می شوند که رابطه والد و فرزندی شان لطمه ببیند و فرزندشان پررو شود و یا فکر می کنند که چون کودکشان درباره این مسائل چیزی نمی پرسد پس نیازی به گفت و گو نیست و اگر خودش بزرگ شود همه آن اطلاعات را خودش خواهد دانست و نیازی به صحبت کردن درباره آن ها نیست. و برخی از والدین اعتقاد دارند که مگر کسی به ما آموزش داده است که ما به کودکانمان آموزش دهیم . و یا آن را بر عهده مدرسه و رسانه ها می گذارند و یا اطلاعاتی درباره این که چگونه صحبت کنند و چه بگویند و از کجا شروع کنند، ندارند. اما سال های کودکی و نوجوانی خود را به یاد بیاورید و تفاوت شرایط زندگی امروزی با گذشته را به وضوح ببینید. بیشتر بزرگسالان دست و پا شکسته و از جاهای مختلفی اطلاعات به دست آورده اند و این ها در بیشتر اوقات سبب بروز باور ها و اعتقادات غلط درباره مسائل جنسی شده است. اما به عنوان والد باید بدانید که کودکان در شرایط امروزی جامعه و بر اساس تغییرات گسترده ای که در جامعه رخ داده است، نمی توان مانند گذشته عمل کرد و باید به همان اندازه آگاهی والدین و آموزش کودکان بیشتر شود تا از بروز خطرات احتمالی کاسته شود.
اهمیت آموزش به موقع چیست؟
آموزش زود هنگام ممکن است سبب اضطراب، نگرانی، و برداشت اشتباه کودک از جنسیت خود یا جنس مخالف شود. آموزش دیر هنگام جواب گوی کنجکاوی، نیازها، و غرایز جنسی کودک و نوجوان نیست و سبب افزایش کنجکاوی او و پرسش از اطرافیان می شود و پاسخ های بی ربط و نا درست موجب سلب اعتماد کودک و نوجوان می شود و او سوالاتش را دیگر از پدر و مادرش نمی پرسد و برای پاسخ به سراغ همسالان و دیگر منابع می رود. تربیت جنسی باید به تدریج و در زمان مناسب و به روش درست و با پاسخ های صحیح به پرسش ها و کنجکاوی های کودک صورت بگیرد و نمی توان به شکل ناگهانی اطلاعات زیادی را به ذهن کودک تزریق کرد و حجم زیاد آن سبب کنجکاوی ، نگرانی و ترس می شود. گفتن حقیقت به این معنی نیست که تمام مسائل را ناگهانی و یکجا بیان کنید بلکه باید متناسب با سن و میزان درک و فهم کودک و همچنین شرایط عاطفی، روانی و فرهنگی و خانوادگی باشد.برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه می توانید با مرکز مشاورین در ارتباط باشید و راهنمایی های لازم را از آن ها دریافت نمایید آموزش مسائل جنسی و مراقبت کودکان از خودشان از موارد مهم در حوزه تربیت فرزند و درحالت کلی مبحث فرزند پروری می باشد به همین دلیل عدم توجه و سست عمل کردن در آن می تواند خطرات جبران ناپذیری را برای کودک و خانواده ایجاد کند به همین دلیل به اهمیت این مسئله بسیار تاکید می شود.
دیدگاه خود را بنویسید