مشاوره طلاق برای زوجینی که در معرض طلاق هستند به کار می رود و در موارد بسیاری از این موضوع قبل از طلاق و بعد از طلاق می باشد و بر اساس شرایط فرد انجام می شود . به این صورت زوجینی که قبل از طلاق تصمیم جدی به جدا شدن گرفته اند درباره پیامد های طلاق و اثراتی که بر روی خودشان و فرزندانشان دارد توسط مشاوره قبل طلاق راهنمایی می شود و برای گرفتن تصمیم درست تر هدایت می شوند و از طرفی زوجین ممکن است که تمایل داشته باشند تا رابطه ی خود را اصلاح کنند و فرصتی دوباره به ازدواج خود دهند که در بسیاری از موارد بسیار تاثیر گذار می باشد . مشاوره بعد از طلاق نیز به افراد جهت آگاهی و تغییرات به وجود آمده و سازگاری فرد با این شرایط و سوگ بعد از طلاق و عبور از این مراحل به صورت مناسب در جهت بهبود شرایط انجام می شود . در زمینه ی روانشناسی دیدگاه های متفاوتی در زمینه ی مشاوره وجود دارد که درمان را به شیوه های متفاوتی انجام می دهند که در ادامه آن ها را معرفی می کنیم .
دیدگاه روانکاوانه :
فرض اصلی این دیدگاه این است که در درمان تعارض های خانوادگی و زناشویی ، مشکلات زوجین و خانواده اغلب به عنوان نشانه های تعارضات حل نشده ی کودکی در نظر گرفته می شوند . برای مثال ممکن است که والدی که احساس فقدان محبت یا عشق می کند ، ممکن است مادر و پدر او زمانی که ارائه ی یک نقش زناشویی تربیتی ، ضروری بوده ، به طور نا مناسب رفتار کرده و از روش اشتباهی استفاده کرده باشد . در این روش عقیده بر این است که هر یک از والدین انتظارات و ترس هایی را با خود به درون خانواده می آورند و ازدواج خود فرصتی برای کار بر روی این تعارضات اولیه و باز سازی شرایطی که تجربیات ضروری ، مرور کنترل می شود را فراهم می آورد . طبق نظر مشاوران کلینیک روانشناسی کودک به طور کلی می توانیم بگوییم که زوج درمانی بر اساس این دیدگاه توجه به تجربیات تعارض بر انگیزی دارد که در کودکی تجربه شده اند و در ازدواج ایفای نقش می کنند و ممکن است در سطح ناهشیار فعال باشد .
طلاق و خانواده درمانی :
طلاق به عنوان مشکلی می باشد که نه تنها زوجی را که می خواهند طلاق بگیرند را ببیند ، بلکه فرزندان و حتی والدین و خواهران و برادران زوج را نیز در مراحل مناسب وارد فرایند درمان نماید . در چنین شرایطی به زن و شوهر کمک می شود تا تصمیم بگیرند که طلاق بگیرند یا نه .
رفتار درمانی :
مدل رفتاری در زوج درمانی درمانگاه روانشناسی تاثیر قابل ملاحظه ای بر طلاق درمانی داشته اند . رویکرد روانکاوی در تبیین طلاق ، همراهی افسردگی ، استرس ، بی اعتنایی و احساس گناه را به عنوان بازتابی از نا خود آگاه فرد و مشکلات زوجی می بینند . دیدگاه دیگر مانند سیستم ها ممکن است این واکنش ها را محصول ارتباطات نا صحیح یا توصیف نا درست مشکل بداند . و از دیدگاه یادگیری اجتماعی چنین مشکلاتی به عنوان رفتار آموخته شده دیده می شود که می توان دوباره آن ها را اموخت اما دیدگاه رفتار درمانی بر اساس اصول یادگیری و شناختی هستند و بر زوج درمانی به صورت شکل دهی به رفتار متقابل تاکید دارند .
در مواردی به افراد کمک می شود تا برای تبدیل شدن به افرادی منطقی که در ایجاد توافق های مشترک در موضوعات مورد تعارض مانند حمایت از کودک ، تقسیم منابع مالی و سرپرستی کودک است تا بدین وسیله راه مناسب را پیدا کنند در این روش راه هایی ارائه می شود تا با ایجاد مدیریت و حل و فصل تعارض ها بر حل مشکلات تمرکز شود . برای مثال گفت و گو در مورد جایگزین ها و نتایج و اثرات آن بر سازش ، افزایش گفت و گو های واقعی و غیر خصمانه و اطمینان از این که هر دو فرد به صورت معقول در فرایند مذاکره شرکت می کنند .
میزان استرس طلاق :
بحرانی مانند طلاق از پتانسیل زیادی برخوردار است که به عنوان یک نیروی غالب مخرب در زندگی افراد ، زندگی آن ها را کاملا در هم بریزد . فرایند طلاق در مقایسه با مرگ یکی از زوجین در رتبه ی دوم از نظر موارد استرس زا قرار دارد که به شدت نیازمند بازشناسی فردی و روابط بین فردی خواهد بود . عوامل فردی مانند سن ، وضعیت شغلی ، منابع مالی ، وضعیت روحی و روانی ، حمایت اجتماعی ، عقاید فلسفی و منطقی و کنترل بر روند تصمیم گیری بر نتایج طولانی مدت با طلاق موثر هستند . دیگر موقعیت ها مانند وجود کودک بسیار کوچک ، والدیت بیمار ، مرگ یکی از اعضای خانواده ، عدم برخورداری از در آمد کافی و نداشتن شغل مناسب ، تغییر وضعیت و محل سکونت از جمله مواردی هستند که شاید بر فرایند طلاق بیشتر موثر باشند . روانشناس ازدواج تلفنی مرکز مشاوره انتخاب نو بیان می کند که آگاهی کافی و شناخت مناسب قبل از ازدواج و یاد گرفتن مهارت های ارتباطی مناسب برای زوجین به میزان بسیار بالایی می تواند درصد طلاق را در آینده کاهش دهد . عدم برخورداری از مهارت های زناشویی لازم خظر طلاق را در آینده پیش بینی می کند به همین دلیل هر فردی باید برای آن ها بسیار اهمین قائل شود .
دیدگاه خود را بنویسید