نشانه های جسمانی اضطراب می توانند بخشی از تجربه روزمره انسان باشند. اما گاهی اوقات این نشانه ها نسبت به مسئله ای جدی تر هشدار می دهند. و در ادامه به شما کمک خواهیم کرد که تشخیص دهید آیا دچار اختلال اضطرابی، اظطراب عادی یا مشکل دیگری هستید.
بر اساس مطالعات روانشناسی خانواده اضطراب همیشه بد نیست و فوایدی را هم دارد. اضطراب برای اقدام عملی در ذهن انسان انگیره می آفریند و بدن انسان را برای واکنش به رویدادهای ناگهانی آماده می کند. و به انسان هشدار می دهد که خطر حتمی در راه است. از این که در روال عادی زندگی قدری مضطرب می شوید برای شما خوب است و به شما کمک می کند که به دردسر و مشکلات غیر قابل پرهیز گرفتار نشوید.
اضطراب چه زمانی یک اختلال است؟
ابتلا به اضطراب زمانی اختلال به حساب می آید که طولانی و مکرر باشد و عملکرد انسان را به میزان زیادی ضعیف کند. و ابتلا به اضطراب در تصمیم های انسان برای انجام هر کاری تاثیر بگذارد و یا این که اضطراب فرد از میزان خطر موقعیت پیش رو خیلی بیشتر باشد و در آخر این که فرد برای مهار دلواپسی های خود به سختی تلاش می کند ولی هراس های مزبور همچنان در روال زندگی او اختلال ایجاد می کند و هرگز تمام نمی شود. در این شرایط است که اضطراب طبیعی نیست و نمی تواند برای فرد مفید باشد و برای بهبود فرد نیازمند درمان خواهد بود.
تشخیص اضطراب چگونه امکان پذیر است؟
بر اساس مطالعات مشاوره ازدواج نشانه های اضطراب ممکن است با علائم سایر اختلالات روانی همراه باشد بنابراین ممکن است همزمان با ابتلا به دیگر معضلات عاطفی با اضطراب دست به گریبان باشید. مطالعات نشان می دهد که حدود نیمی از افراد مبتلا به اختلالات اضطرابی خصوصا در صورتی که درمان نشوند دچار افسردگی می شوند. آشنایی با تفاوت هایی که بین اضطراب و سایر اختلالات عاطفی وجود دارند از آن جهت اهمیت دارد که درمان اختلالات متفاوت است.
دارو ها
بعضی از دارو ها و ابتلا به برخی از بیماری ها می تواند نشانه های مشابه اضطراب را در انسان پدیدار سازد. ممکن است در شرایط خاصی گمان کنید که به اضطراب شدید دچار شده اید امادر واقع این اضطراب ناشی از ابتلا به یک بیماری جسمانی یا از جمله عوارض جانبی مصرف داروی خاص باشد. دارو های نسخه ای غالبا عوارض جانبی مختلفی دارند که در برخی موارد نشانه هایی مشابه اضطراب ایجاد می کنند. بیمارهای جسمانی مختلف نیز گاهی منجر به بروز نشانه هایی مشابه علائم اضطراب می شوند.
مرض های جسمانی:
بیماری های جسمانی متعددی وجود دارد که می توانند در فرد علائمی مشابه علائم اضطراب ایجاد کنند و فرد فکر کند که اضطراب است ولی منبع اصلی مشکل جسمانی باشد. به همین دلیل توصیه ما آن است که در صورت تجربه اضطراب شدید خصوصا اگر سابقه این اختلال را قبلا نداشتی دحتما به پزشک مراجعه کنید. بیماری های نظیر پرکاری تیروئید، بی نظمی های هورمونی، افتادگی دریچه میترال و ... از بیماری هایی هستند که ممکن است فکر کنید اختلال اضطراب دارید ولی این را بدانید که باید درمان این بیماری ها را آغاز کنید و به بدنتان توجه داشته باشید.
بدن انسان به سه شیوه مختلف جسمانی، ذهنی و رفتاری نسبت به تهدید های محیطی واکنش نشان می دهد. در ابتدا مغز هوشیار و علائمی را به وسیله سیستم عصبی ارسال می کند تا همچنان هوشیاری در سطج بالایی باقی بماند. مغز به غدد فوق کلیوی پیام می دهد تا تولید و ترشح آدرنالین و نورآدرنالین را افزایش دهد. این هورمون ها بدن را به شیوه های مختلفی تحریک می کنند و سرعت تنفس بالا می رود و اکسژن بیشتری به ریه ها می رسد و با رسیدن خون به ماهیچه های بزرگ آن ها برای ایستادگی یا فرار از خطر آماده می شوند. گوارش آهستهتر می شود تا انرژی لازم برای رویارویی با مشکل حفظ شود مردمک ها به منظور بهبود بینایی گشاد تر می شود و جریان خون به دست ها و پا ها کاهش پیدا می کند تا در صورت زخمی شدن از هدر رفتن خون جلوگیری شود و بدن بیشتر عرق می کند تا خنک بماند و بدن لغزنده می شود و تمامی ماهیچه های شما منقبض می شوند تا ناگهان فعالیتی انجام دهید. از نظر ذهنی سریع و خودکار محیط اطرافتان را بررسی می کنید و توجه شما روی خطر متمرکز می شود و شما نمی توانید به چیزهای دیگر توجه کنید.
از نظر رفتاری نیز برای فرار یا مبارزه آماده می شوید و شما به چنین آماده سازی برای رویارویی با خطر نیاز دارید زمانی که باید برای مبارزه با یک خرس، شیر یا جنگ جویی برآیدد، بهتر است تمام نیرویتان در بیشترین حد هشیاری قرار گرفته باشد. ولی در دنیای امروز هیچ کسب به دنبال جنگ با شیر و خرس نیست ئ بدن به سادگی با چراغ راهنمایی، انجام کار و یا صحبت در جمع و سایر نگرانی های روزمره با همین آمادگی واکنش نشان می دهد وقتی انسان نیازی به مبارزه و فرار ندارد این انرژی باید به نحوی از بدن خارج شود و شاید به خاطر آن است که آرام و قرار نداشته باشید و احتمال دارد که با اطرافیان خود بیش از حد با هیجان و پرخاشگری صحبت کنید. متخصصان بر این عقده دارند که اگر آثار جسمانی اضطراب به دفعات تجربه شوند و به صورت مزمن درآیند مضزاتی برای فرد به همراه خواهد داشت. مطالعات گوناگون نقش احتمالی اضطراب مزمن و استرس را در به وجود آمدن مشکلات جسمانی نظیر ضربان قلب غیر طبیعی، فشار خون بالا، سندرم روده تحریک پذیر، آسم، زخم معده، ناراحتی های گوارشی و گرفتگی عضلات و کمر درد ، سر درد و کاهش سیستم ایمنی و بیماری های دیگر نشان داده اند. برای این که بتوانید زندگی با کیفیت و سالمی داشته باشید باید نسبت به درمان اختلال اضطراب خود اقدام کنید تا آثار منفی آن بر بدنتان بیشتر نباشد و حال بدتری را دچار نشوید. برای تشخیص درست و درمان این اختلال همانطور که در قسمت بالا نیز مطرح کردیم با متخصصان مربوطه در بهترین مطب ارتباط باشید و برای داشتن زندگی مطلوب این اقدام را برای خودتان انجام دهید.
دیدگاه خود را بنویسید