هیجان، مرکزی در تعارض زناشویی در ازدواج است. بیشتری هیجانات عمومی دردسرساز در تعارض زوجین، هیجانات ابراز شده ی خشم و تحقیر و بیشترین هیجانات پنهان مشکل ساز، هیجانات بنیادین و ابراز نشده ی ترس و شرم است. تعارض زوجین، ناشی از چرخه های تعاملی منفی هستند که کی تواند باعث حمله و سرزنش و یا انزوا طلبی و اجتناب از دیگران باشد.
بر اساس مطالعات مشاوره یک زوج ممکن است که پایگاه امنی درست کرده باشند و برای هم احترام قائل شوند، اما به خاطر انس و آشنایی، روزمرگی، تربیت بچه ها، استرس، نمی توانند از وجود هم لذت ببرند. این نوع ازدواج ها ثبات دارند ولی شکوفا نمی شوند. در چنین شرایطی تولید هیجانات مثبت بیشتر ، از طریق ایجاد انواع جدیدی از تعاملات و تجارب است. و هیجانات مثبت در چنین روابطی باید افزایش پیدا کند. احساسات گرامی داشتن و گرامی بودن و لذت بردن در کنار لذت بخشیدن، باید به حرکت دربیایند. اما برخی مواقع نیز وجود دارد که زوجین با مسائلی مواجه می شوند که برای حل آن ها و نتیجه بهتر گرفتن باید این موارد را رعایت کنند. اگر زوجین شیوه درستی برای رفع تعارضات پیش رو در نظر گرفته نشود، این مسئله به احساس تنهایی زوجین منجر خواهد شد. به همین دلیل برای حل این شرایط باید نکات زیر را رعایت کنید.
حل تعارض نیاز به دانش، پذیرش و تعدیل تفاوت ها دارد.
یکی از علت های بروز تعارض در ازدواج این است که همسران به مسائل مختلفی علاقه نشان می دهند. برخی از اسان ها عاشق فردی می شوند که با خودشان فرق دارند و به همین دلیل است که با او ازدواج می کنید و جنبه هایی از زندگی را اضافه می کنید که قبلا وجود نداشتند. ولی بعد از مدتی که از ازدواج می گذرد به بحث ها تبدیل می شود و بسیار مهم است که این تفاوت ها را درک کنید و بپذیرید و و سعی کنید که با همکاری یکدیگر آن ها را به تعادل برسانید.
غلبه بر خودخواهی پیش نیاز برای حل تعارض:
تمام تفاوت های ما در ازدواج بزرگنمایی می شوند زیرا در ازدواج بزرگ ترین منبع بروز تعارض ها در دسترس قرار می گیرد و خودخواهی زن و مردی که پس از ازدواج فقط خواسته های خود را دنبال می کنند و و راه خود را می روند به نتیجه خوبی نخواهند رسید. در زندگی مشترک باید بتوانید که این خودخواهی را کنار بگذارید و همسرتان را در اولویت قرار دهید.
قدم اول برای حل تعارض را شما بردارید.
منتظر نمانید همسرتان اولین گام را برای حل تعارض بردارد و سعی کنید در این کار از او سبقت بگیرید. تلاش کنید تا اولین فردی باشید که عبانیت و تلخی رفتار خود را کنار می گذارد و سعی کنید در هر شرایطی دوستی خود با همسرتان را حفظ کنید و اجازه ندهید تعارضات باعث شوند از کسی که برای او ارزش قائل هستید دور شوید.
حل تعارض نیازمند ابراز عشق است.
همسرانی احساس خوشبختی و رضایت خواهند داشت که برای یکدیگر دوستان خوبی باشند و به یکدیگر گوش دهند و یکدیگر را درک کنند و برای حل تعارض به وجود آمده تلاش کنند و انجام این کار ها باعث می شود عشق در زندگی جریان یابد. پیش نیاز انجام این اقدامات ، تواضع ، ادب و صبر و مهربانی است.
حل تعارض نیاز به گذشت دارد.
هر چقدر هم که انسان ها تلاش کنند تا به یکدیگر عشق بورزند بز هم گاهی دچار اشتباه می شوند و این اشتباهات طرف مقابل را می رنجاند و تنها مرهم چنین شرایطی بخشش از طرف همسر است. کلید یک ازدواج پایدار و شاد و موفق، طلب بخشش و پذیرفتن آن است. بخشش یعنی بتوانیم خشم را فراموش کنیم و تنبیه کردن طرف مقابل را از سر بیرون کنیم.
جواب بدی را با بدی ندهیم.
این که بدون تلافی کردن کار بد همسرتان را فراموش کنید کار سختی خواهد بود ولی برای رابطه بسیار مفید خواهد بود پس تلاش کنید تا کار بد او را با نیکی جواب بدهید برای مثال هنگامی که می خواهید برایش توضیح دهید که چرا از رفتار او آزرده خاطر شده اید، با احترام صحبت کنید و توهین نکنید. زمای که شما به بدی او با بدی جواب بدهید ، چیزی که در انتظارتان خواهد بود ایجاد شرایط دشوار تر است و حل تعارض سخت تر خواهد بود و خود و همسرتان را در شرایط بدی قرار خواهید داد.
مشکلات ارتباطی بین زوجین از رایج ترین مشکلات بین زوجین معرفی شده است. بنابراین روابط خانوادگی فشرده ترین موقعیت را برای نعارض های بین فردی به ویژه تعارض های زناشویی فراهم می سازد. از آنجایی که تعارض در روابط صمیمی امری طبیعی بوده، تعاملات زوجین زمینه های بی شماری را برای تعارض فراهم می کند. تعارض های شدید از یک سو و شیوه های نا کارآمد تعاملات زناشویی، پیامدهای ناگواری در پی دارد که شایع ترین جلوه آن، نارضایتی، عدم توافق، نا پایداری و سرانجام فروپاشی روابط زوجین است. تحقیقات نشان می دهد که وجود یا عدم تعارض به تنهایی عاملی نیست که کیفیت ازدواج را تعیین می کند، بلکه نوع تعاملات زوجین و کیفیت مدیریت موقعیت های تعارض آمیز است که تعیین کننده ی کیفیت رابطه زناشویی است. زمانی که شما به این نکته توجه لازم داشته باشید بهتر می توانید تعارض هایتان را مدیریت کنید. تعارضات زناشویی ناشی از عدم هماهنگی زن و شوهردر نوع نیاز ها و روش های ارضای آن ، خود محوری، اختلاف در خواسته ها ، طرح های رفتاری و رفتارهای غیر مسئولانه نسبت به ارتباط زناشویی و ازدواج است. کیفیت زندگی زناشویی شامل ابعاد مثبت مانند حمایت و رضایت و نیز شامل ابعاد منفی مانند تعارض و احتمال جدایی زندگی زناشویی است. مشاوران زوج بیان می کنند که کیفیت رابطه زناشویی نقش مهمی بر سلامت روانشناختی زوج ها دارد. برای کسب اطلاعات بیشتر و کامل در این زمینه و یادگیری اصولی مشکلات و تعارض ها می توانید به مرکز روانشناسی مراجعه نمایید و راهنمایی های لازم را دریافت نمایید و آموزش های لازم را فرا بگیرید.
دیدگاه خود را بنویسید