اگر در طول زندگی کودک تا بلوغ تغییرات و تجربیات و وقایع اثر گذار رخ ندهد که به احتمال زیاد رخ میدهد، الگوی پیوند عاطفی که میان کودک با مادر در سه سال اول تولد شکل گرفته است در سراسر عمر فرد تقریبا پیدار میماند با این تفاوت که از حیطهی مادر خارج میشود و اطرافیان و دیگر افراد را در بر میگیرد و در تمام اعاد زندگی فرد و شخصیت او و همچنین احساسات، رفتار، ادراک و تفکر سایه میافکند. بر اساس مطالعات مشاوره تلفنی تهران و بر اساس این نظر میتوان بزرگسالان را به 4 گروه اصلی زیر تقسیم کرد که عبارت اند از :
مطمئن و امن:
چنین فردی تقریبا میتواند عشق واقعی و اصیل را تجربه کند زیرا که به خود، دیگری و پایداری رابطه اعتماد دارد و از احساسات خود آگاهی دارد و همچنین میتواند احساسات دیگران را درک کند. از اعتماد به نفس و عزت نفس خوبی برخوردار است و مهربان و مراقب است و همچنین توانایی درک، تحمل و پذیرش تفاوت ها را دارد و از نزدیک شدن به دیگرن و بر قراری روابط نزدیک نه تنها نمیترسد بلکه رضایتمند و خشنود است. و از ابراز و آشکار کردن خود برای اطرافیانش ترس و نگرانی ندارد. در عین حال که دارای استقلال فردی است از اتکا به یکدیگر خشنود و راضی است و در مشکلات و سختی ها، فردی قابل اعتماد و حمایت گر بوده و آمادگی و امید دریافت حمایت و کمک از دوست یا شریک عاطفی اش را دارد. مشاور متخصص آنلاین بیان میکند که چنین فردی وفا دار و متعهد است. . در کشمکش ها و اختلافات ، استراتژِی سازنده تری به کار میبرد و سازگار تر است. لحظات خوش و اوقات مثبت بیشتری در ارتباطات دارد و اگر چه دوری از محبوب برایش نا خوشایند است ولی به هم نمیریزد و پس از مدتی زندگی عادی همچنان برایش معنا دار و لذت بخش است. از این که شریک عاطفی اش حتی بدون حضور او خوش و شاد باشد نه تنها ناراحت نمیشود بلکه خشنود نیز میشود و میتوان گفت که خودخواه و حسود نیست.
دوری گزین:
بر اساس مطالعات مشاوره قبل ازدواج موضوع و مشکل اصلی چنین افرادی مسئلهی اعتماد است. اگر چه اعتماد نه یک قدر مطلق بلکه یک مولفه متغیر باشدت و ضعف متفاوت در موضوعات مختلف است ولی این افراد در کل نسبت به افراد و رابطه شکاک و بدبین هستند و در ضمیر نا خودآگاهشان افراد و روابط غیر قابل اعتماد هستند مگر اینکه خلافش ثابت شود و به همین دلیل از نزدیک شدن و برقراری ارتباط صمیمانه بسیار گریزان هستند و حتی خود را بی نیاز از چنین ارتباط هایی میپندارند. به دلیل این ویژگی، آن ها از دوری و جدا شدن طرف مقابل در ظاهر چندان به هم نمیریزند و آن ها برای مقابله با حس تنهایی درونی خود بیشتر به خود متکی میشوند و به همین دلیل افرادی خونسرد، جاه طلب، بلند پرواز، خودکار و موفق هستند. آن ها به دلیل سرکوب کردن احساسات خود، در مواقع بحرانی، منطقی عمل کرده و از ورود به کشمکش خودداری کرده و رفتاری تحقیرآمیز و انفعالی و تهاجمی از خود نشان میدهند. علاوه بر پیوند عاطفی ناامن دوری گزین دوران کودکی، علل دیگری مانند افسردگی، وقایع و حوادث ناگوار و برخی از اختلالات شخصیتی نیز می تواند موجب پیدایش چنین الگوی ارتباطی عاطفی در فرد شوند.
مهر طلب، دودل یا پریشان:
چنین افرادی تمایل زیادی به برقراری ارتباط نزدیک و صمیمانه دارند ولی به دلیل شک غیر قابل رفع، ترس و غالا نگرانی از رها شدن تمام وجود آن ها را فرا میگیرد و برای رفع آن دائما به دنبال اطمینان یافتن و تایید از طرف مقابل هستند و به همین دلیل شدیدا گوش به زنگ و خرده بین بوده و به معنی واقعی گدایی محبت، تایید، تعریف و تمجید و توجه هستند. حسادت شدید از ویژگی های بارز و مشخص چنین افرادی است و آن ها بسیار کنترل کننده، شکاک، خرده گیر، انتقاد گر و جر و بحث کننده هستند و در حالت کلی میتوان گفت که به همه چیز گیر میدهند.
به هم ریخته یا بی پاسخ مانده:
طبق گفتهی مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی انتخاب نو در این افراد که سابقه کودک آزاری یا از دست دادن پدر و مادر در دوران کودکی دارند یک نوع گسستگی احساسات و افکار وجود دارد. آن ها خود را بسیار ناقص و فاقد ارزش دوست داشته شدن، پنداشته و خود را قربانی و طلبکار میدانند. با وجود تمایل به ارتباط، از نزدیک شدن و برقراری ارتباط صمیمانه میترسند غالبا خودخواه، کنترل کننده، متوقع، ضد اجتماعی، پرخاشگر، بی توجه به قواعد و مقررات، احساس همدردی و پشیمانی پایین، عدم پذیرش مسئولیت رفتار خود و مستعد انواع اعتیاد ها هستند.
آیا رابطه و پیوند عاطفی نا سالم قابل اصلاح است؟
بله . خوشبختانه با آگاهی و کمک یک روان درمانگر مطلع و با تجربه میتوان تقریبا تمامی انواع روابط احساسی عاطفی غیر طبیعی و بیمارگونه را به نوع امن و سالم تغییر داد و تحول بزرگی در زندگی فرد به وجود آورد. اگر که از پیوند عاطفی خود ناراضی هستید و مشکلاتی را در برقراری رابطه تجربه میکنید، برای داشتن رابطهی عاطفی سالم و امن میتوانید از مشاوران خوب کمک و راهنمایی های لازم را دریافت نمایید.
دیدگاه خود را بنویسید