هر فردی در طول زندگی خود و در روز هایی شادمانی و غمگینی را تجربه کند و یا به خاطر اتفاقات که با آن ها رو به رو می شود هیجانات مختلفی را تجربه کند اما اگر این نشامه های غمگینی و شادمانی از حالت طبیعی خارج شود و به میزانی باشد که بر زندگی اجتماعی ، شغلی ، تحصیلی و خانوادگی تاثیر بگذارد ممکن است نشان دهنده ی اختلال افسردگی و یا دو قطبی باشد . اختلالات خلقی از جمله اختلالات روانی هستند که آشفتگی های هیجانی را به شکل بارزی می توان در آن دید . این تغییرات می تواند قابل مشاهده باشد برای مثال چهره ناراحت و اندوهگین و در مرکز درمانی افسردگی به راحتی آن را تشخیص داد ولی برخی از حالات دیگر هستند که خود فرد آن ها را حس می کند و درونی هستند برای مثال نا امیدی ، بی انگیزه بودن و برخی از علایم دیگر را می توان در افراد افسرده پی برد مانند تغییرات در خواب ، غذا خوردن ، میل جنسی و ...
طبق نظر روانشناس کودک مرکز مشاوره روانشناسی کودکان ، افسردگی در کودکان نیز قابل مشاهده است و میزان آن با وجود پیشرفت دانش و شرایط بهتر و امکانات بیشتر نسبت به گذشته افزایش یافته است و به میزان زیادی جوانان را نیز درگیر خود کرده است .
نشانه های افسردگی چیست ؟
علایم اصلی و بارز افسردگی احساس غم شدید و ناتوانی در لذت بردن است . فقدان و شکست ، دو رویداد مهم و تاثیر گذاز در بروز و ایجاد افسردگی هستند فقدان ها و شکست ،دو رویداد بسیار موثر در ایجاد افسردگی هستند . فقدان و از دست دادن هایی مانند فوت عزیزان ، از دست دادن شغل ، شکست هایی که برای افراد مهم بودند و یا عدم موفقیت در زمینه های مختلف مانند روابط می تواند در به وجود آمدن افسردگی در افراد نقش بزرگی ایفا کند . بسیاری از افراد خود ممکن است افسرده بدانند اما برای این که تشخیص درستی از آن داشته باشیم باید به علایم و نشانه ها و طول مدت بروز آن آگاه باشیم و از آن جایی که افسردگی در زندگی افراد در خانواده و اجتماع تاثیر می گذارد کمک گرفتن از یک روانشناس خوب در کلینیک مشاوره خانواده مهم می باشد . افراد زمانی که دچار افسردگی می شوند خود را سرزنش کرده و فقط کاستی ها و کمبود های خود را می بینند و همیشه نگاهی منفی به امور دارند و نمی توانند مثبت فکر کنند و به همین دلیل نا امیدی در آن ها به وجود خواهد آمد . افسردگی را در دوران بارداری و یا چند ماه بعد از زایمان نیز می توان مشاهده کرد و به شدت نیازمند درمان خواهد بود و باید آن را جدی گرفت زیرا که دوره پسا زایمانی از نظر شدت تغییرات عصبی و غددی ، سازگاری های روانی و اجتماعی ، شیردهی به طرح درمان و عوارض دراز مدت داشتن سابقه اختلال خلقی پسازایمانی بر برنامه های آینده ی خانواده ، دوره منحصر به فردی خواهد بود .
افسردگی فصلی چیست ؟
در افسردگی فصلی ، ارتباط زمانی منظمی بین شروع حملات افسردگی اساسی با فصل های خاص سال وجود دارد مثلا فصل های پاییز و زمستان . اما باید دقت داشت که تغییرات عوامل اجتماعی مانند بیکاری در فصل زمستان نمی تواند به عنوان الگوی افسردگی فصلی در نظر گرفته شود . زمانی که افراد به افسردگی فصلی مبتلا می شوند در فصل های دیگر سال مثلا بهار به طور کامل فروکش شده و برطرف می شود و زمانی می توان تشخیص افسردگی فصلی را داد که فرد به هیچ وجه در فصل های دیگر افسردگی نداشته باشد و فقط در فصل ثابتی برای دو سال متوالی با آن مواجه شده است . بر اساس مطالعاتی که در روانشناسی بالینی انجام شده است میزان افسردگی در فصل های پاییز و زمستان زیاد است و در فصل بهار به طور کامل از بین می رود حملات افسردگی فصلی می تواند خود را با افزایش انرژی ، پر خوابی ، پرخوری ، افزایش وزن و مصرف بالای کربوهیدرات ها همراه باشد . بر اساس مطالعات دیگری که در این زمینه انجام شده است سن فرد در بروز آن بسیار مهم است و هر چقدر که سن افراد کمتر باشد احتمال این که به افسردگی فصلی دچار شوند بیشتر بوده و همچنین عرض جغرافیایی و جنسیت فرد نیز در آن تاثیر گذار هستند .
درمان افسردگی :
اختلالات خلقی دارای انواع مختلفی می باشد و هر کدام از آن ها با ویژگی ها و ملاک های خاصی را دارند که تشخیص هر کدام از آن ها نیازمند بررسی و ارزیابی دقیق برای تشخیص هستند و بعد از آن باید طرح درمانی خاص انتخاب شود تا در بهبود شرایط فرد اقدام شود برای اختلال های خلقی استفاده از درمان ترکیبی به صورت دارو درمانی و درمان روان شناختی که برای فرد مناسب باشد و بتواند به سلامت روانی برسد ، انجام می شود و بر اساس تحقیقاتی که انجام شده درمان ترکیبی بسیار موثر است و نتایج رضایت بخشی را به همراه دلشته است . مرکز روانشناسی بالینی انتخاب نو با استفاده از روش های متععد روانشناختی به درمان افراد دچار افسردگی می پردازد و از روش هایی نظیر شناخت درمانی ، درمان بین فردی ، رفتار درمانی و خانواده درمانی برای بهبود وضعیت فرد استفاده می کند اما همان طور که گفته شد استفاده از دارو درمانی زیر نظر روانپزشک و استفاده مرتب و منظم از دارو ها در کنار درمان روان شناختی نتیجه بهتری را به همراه خواهد داشت .
دیدگاه خود را بنویسید