وابستگی عاطفی در برخی از افراد در ارتباط با خانواده ، دوستان ، همسر و یا هر فرد دیگری به وجود می آید که فرد بدون حضور او نمی تواند زندگی طبیعی خود را داشته باشد و سلامت روان او را تحت تاثیر قرار می دهد . فردی که دارای وابستگی عاطفی می باشد بدون حضور فرد مقابل هیچ کاری را نمی تواند انجام دهد و به عبارتی واضح تر تمام زندگی او را تحت الشعاع قرار داده و کار های روزانه او را دچار مشکل می کند . در چنین شرایطی افراد گمان می کنند که بدون حضور فرد مقابل قادر به ادامه ی زندگی نیستند و بدون آن ها نابود می شوند و بر اساس آن پیوسته ترسی با آن ها همراه است که می تواند ترس از طرد شدن ، ترس از جدایی ، ترس از تنها ماندن و .... باشد و زمانی که در رابطه ی آن ها تغییراتی پیش بیاید و این بند های عاطفی دگرگون شود اضطراب زیادی به آن ها دست می دهد به طوری که گمان می کند نمی تواند این وضعیت را تحمل کند .
دلایل وابستگی عاطفی چیست ؟
طبق نظر سکستراپیست برخی از موارد هستند که با وجود آن ها سبب پیدایش روابطی می شود که با وابستگی عاطفی همراه است که عبارت اند از :
افکار نادرست :
افراد وابسته در رابطه خود دارای افکار کنترل کننده هستند و همواره تلاش می کنند که به هر نحوی که شده شرایط را همانگونه نگه دارند . افکار غیر منطقی در مورد محیط اطراف و مقصر دانستن پیوسته اطرافیان باعث ایجاد اضطراب در فرد خواهد شد که هم برای خود و هم برای اطرافیان موجب به وجود آمدن مشکلات و ناراحتی هایی می شود .
نداشتن اعتماد به نفس :
بر اساس گفته ی روانشناس مرکز روانی نداشتن اعتماد به نفس و کمبود احساس ارزشمندی می تواند در ایجاد وابستگی نقش داشته باشد فردی که وابسته است احساس لیاقت و شایستگی خود را ار سوی دیگران دریافت می کند و باید فردی باشد که او را تایید و تحسین کند و گمان می برد که بدون حضور آن ها این احساس ها از بین خواهند رفت .
ترس و حسادت :
همانطور که در قسمت بالا نیز اشاره شد وجود ترس در افراد می تواند وابستگی را به همراه داشته باشد و ترس از تنهایی و طرد شدن و جدایی باعث شود که فرد به اطرافیان خود وابستگی شدیدی پیدا کند اما از سوی دیگر به دلیل وابستگی پیوسته در حال کنترل کردن اطرافیان خود بوده و به آن ها حسادت افراطی می کنند که با ادامه این وضعیت ممکن است که از وابستگی او خسته شده و از او فاصله بگیرند .
چگونه می توانیم به وابستگی عاطفی غلبه کنیم ؟
طبق نظر روانشناس خوب مرکز مشاوره خانواده برخی از موارد هستند که رعایت کردن آن ها و انجام دادن آن ها به طور پیوسته و عادت کردن به آن ها می تواند از وابستگی افراد بکاهد . پرهیز کامل از عادات بد ، برای بسیاری از انسان ها کاری غیر ممکن است . تقریبا کسانی که قصد تغییر عادت خود را دارند دچار لغزش می شوند اما این مشکل طبیعی است و زمانی مفید خواهد بود که این لغزش ها گامی برای محکم تر شدن بر روی ترک این عادت در نظر بگیریم . ترک عادت بد بدون جایگزین کردن عاداتی خوب و سالم کار سختی است اما با جایگزین کردن می توان شرایط بهتری را ایجاد کرد که در زیر به چند مورد در جهت کاهش وابستگی عاطفی اشاره می کنیم .
به تنهایی وقت بگذرانید .
مدت زمان معینی را با خود خلوت کنید و حواس خود را با عوامل دیگر پرت نکنید و تمام تمرکز خود را بر ذهن خود و جریان آن بگذارید .. سعی کنید که اهدافی را برای خودتان تعیین کنید بیشتر تمرکز خود را به آن اهداف داشته باشید و همچنین زمانی که احساس بدی دارید بدون حضور فرد مقابل راه های سالمی که می تواند حالتان را خوب کند را انجام دهید مثلا پیاده روی ، ورزش کردن ، مدیتیشن ، و یا نوشتن احساساتتان می تواند سودمند واقع شود .
اعتماد به نفس خود را تقویت کنید .
زمانی که افراد بتوانند به خودشان احساس ارزشمندی بدهند و خود را دوست داشته باشند و برای خودشان ارزش قائل باشند کمتر به افراد دیگر وابسته شده و نیازمند تایید آن ها شوند . نباید پیوسته افکار منفی داشت و از خود انتقاد کرد بلکه باید خود را دوست داشت و با حالت مهربانی با خود رفتار کرد . ترفند های بسیاری برای افزایش اعتماد به نفس وجود دارد که افراد می توانند از طریق تماس با تلفن مشاور این تکنیک ها را یاد گرفته و در زندگی روزمره خود آن ها را اجرا کنند و تا شرایط مناسب را در خود ایجاد کنند و به سلامت روانی دست پیدا کنند زیرا اعتماد به نفس عامل بسیار مهم در روابط بین فردی ، موفقیت و .... می باشد .
مسئولیت احساسات خود را قبول کنید .
هیچ کس به اندازه ی خود شما قادر نیست که احساساتتان را بپذیرد و کنار بیاید زمانی که روز سختی را گذرانده اید و احساسات منفی زیادی را در آن روز تجربه کرده اید نباید توقع داشته باشید که دیگران مسئول این احسااست هستند بلکه باید خودتان آن ها را کشف کنید و آن ها را بپذیرید و در جهت ایجاد حال بهتر در خود تلاش کنید با گذشت زمان توقعات شما از اطرافیان کمتر می شود زیرا که خود شما قادر هستید شرایط بهتر را برای خود ایجاد کنید .
دیدگاه خود را بنویسید