بروز برخی رفتار ها و علایم جدید و غیر عادی در زندگی روزمره فرد می تواند به عنوان هشدار و زنگ خطری در مورد احتمال وجود فرد دیگری در زندگی وی باشد، در عین حال توجه داشته باشید که وجود چند مورد از علائم نمی تواند دال بر بی وفایی باشد و باید مجموعه ای از آن ها در طول زمانی حداقل 3 ماه دیده شود. چرا که برخی از این نشانه ها ممکن است به خاطر مشکلات مالی، افسردگی، مشکلات خصوصی خانواده و سایر عوامل باشد. و باید بدانید که هر گونه شتاب زدگی و قضاوت و تصمیم گیری موجب بیشتر شدن مشکلات و افزایش بی اعتمادی شده و رابطه را سست می کندبه همین دلیل در این امر به درستی گام بردارید و از هر گونه عجله پرهیز کنید.

مراحل بی وفایی:

آمادگی ذهنی:

در این مرحله فرد بر اساس نیاز ها و خلا های عاطفی و جنسی خود و دیگر عوامل زمینه ساز روانشناختی نگرش مثبت به روابط فرازناشویی تمایل پیدا می کند. و در کوچک ترین فرصت مقاومت خود را از دست می دهد و وارد رابطه می شود.

رویا پردازی:

بر اساس مطالعات زوج درمانی افکار در مورد این که در صورت مواجهه حضوری یا مجازی با شخصی خاص از جنس مخالف احساسات غیر معمول مانند هیجان و علاقه در خود ببیند و یا وقتی در صورت نیاز به ازدواج مجدد با چه کسی ازدواج خواهد کرد و زمانی که فرد خاصی در ذهنش مجسم می شود تحریک شده و ذهنش آکنده از او می شود.

اقدام:

در این مرحله فرد دیگر کنترل خود را از دست داده است و با رفتار های خاص، اشارات غیر کلامی، کمک و یاری، همدردی و .... تمایل خود را به فرد نشان می دهد تا بتواند علاقه خود را به نحوی به او نشان دهد.

رابطه کلامی:

آغاز مکالمات اینترنتی یا تلفنی و قرار ملاقات های حضوری موجب کسب لذت هیجانی و احساس رضایت و دلبستگی عاطفی و انگیزه برای ادامه رابطه به صورت پنهانی و به هم خوردن برنامه های روزانه و تغییر رفتار فرد می گردد.

تحکیم روابط عاطفی:

به تدریج روابط کلامی موجب تحکیم وابستگی عاطفی و رغبت هر چه بیشتر و تحت هر شرایطی تداوم رابطه می گردد.به طوری که احساس می کنند از اول در انتخاب همسر اشتباه کرده اند و این فرد تنها کسی است که باعث شادی اش می شود. و این احساسات باعث می شود که به زندگی مشترک خود توجه کافی و لازم را نداشته باشد و به هم خوردن بسیاری از برنامه ها ر به همراه داشته باشد و پنهان کاری بیشتر شده و همسر ممکن است که به این تغییرات شک کند. 

رابطه جنسی:

نتیجه چنین وضعیتی رسیدن مرد به هدف نهایی و تن دادن زن به خواسته است و باعث تحکیک بیشتر رابطه شده و جدایی را غیر قابل تصور می نماید. این مرحله ممکن است با افکاری نظیر همین یک بار بود و دیگر تکرار نخواهد شد، تقصیر همسرم بود که باعث شد کار به این جا برسدو ... همراه باشد.

کشف رابطه:

با آشکار شدن علایم بی وفایی، انکار و خشونت در خانواده آغاز شده و کل رابطه زناشویی و حتی فرزندان را درگیر می کند. 

انواع بی وفایی:

طبق نظر روانشناس ازدواج طیف بی وفایی از یک پنهان کاری ساده تا خیانت جنسی و ازدواج دوم گسترده است. به طور کلی بی وفایی خیانت را به دو دسته مختلف تفکیک کرد:

عاطفی: این نوع بی وفایی به صورت درد و دل با غیر هم جنسی در خصوص مشکلات زندگی مشترک، اظهار یاری و همدردی و ابراز علاقه و عشق وررزی صورت می گیرد. خیانت های عاطفی دو علت دارد و نوع اول که ناشی از خلا های روانی و عاطفی حاصل از دوران کودکی است که در دوران بعد ار ازدواج خود را نشان می دهد و نوع دوم که پس از ازدواج و احساس نا کامی در دریافت توجه کافی و پاسخ های عاطفی از همسر ناشی می شود. 

جنسی:

طبق نظر مشاور خانواده خوب مردان بیشتر به علل جنسی در کوتاه مدت به دنبال ارضای نیاز جنسی خود هستند. این نوع بی وفایی نه تنها در قالب روابط ادامه دار بلکه اغلب به صورت روابط جنسی یک شبه و مقطعی انجام می گیرد. 

خیانت یکی از موارد مهم جدایی و طلاق است و بسیاری از زوجینی که طلاق گرفته اند و در این مسیر هستند به دلیل رابطه فرازناشویی بوده است. از آن جایی که خیانت اتفاق بسیار نا گواری است کل زندگی افراد و حتی کودکان را در می گیرد و به طور کلی بنیان خانواده و آرامش را از بین می برد و برگشتن به حالت قبلی را بسیار دشوار میسازد و بسیاری از زوجین جدایی و انتخاب می کنند و برخی دیگر می بخشند اما در هر صورت تشخیص خیانت و اطمینان از آن و گذر از این موقعیت دشوار نیازمند کسب اطلاعات و مهارت کافی است و گذر زمان است. به همین دلیل همواره تاکید می شود که زوجین شتاب نکنند و از صحت اطلاعات مطمئن شوند و زمانی که هیجان آن ها کمتر شد تصمیم بگیرند. برای گذر از این موقعیت دشوار می توانید از مشاوران مطب روانشناسی کمک و راهنمایی دریافت نمایید.