رابطهی عاطفی سالم برای هر انسانی مهم است زیرا که میتواند به شدن روان و عملکردهای فرد را تحت تاثیر قرار دهد. همچنین برخی مسائل روانشناختی در انتخاب شریک عاطفی تاثیر گذار هستند.طبق نظر مشاور خانواده خوب اگر در شروع رابطه شاهد این نشانهها بودید، با دقت بیشتری تصمیم بگیرید و مراقب باشید در دام یک رابطهی سمی گرفتار نشوید. نشانههای بروز مشکل در رابطهی عاطفی را در ادامه معرفی میکنیم که عبارت اند از:
اول) احساس میکنید که باید خودتان را تغییر دهید.
این که بتوانید در رابطه خود واقعی تان باشید و همانگونه که هستید یکدیگر را بپذیرید و خود واقعی تان را مخفی نکنید، یکی از موارد ضروری است. در واقع وقتی مجبور باشید خود را بر اساس ملاک های طرف مقابل تغییر دهید به مرور زمان خسته کننده خواهد بود. در ازدواج نبیاد به دنبال تغییر شخصیت یکدیگر باشید و یا با این فکر که میتوانید طرف مقابل را تغییر دهید، رابطه را شروع کنید. تغییر دادن برخی از رفتارها برای حفظ رابطه و پایداری آن تاثیر مثبتی دارد اما تغییر پایه و اساس خود صحیح نیست. بلکه باید با فردی رابطه عاطفی سالم را ایجاد کنید که یکدیگر را همانگونه که هست بپذیرید.
دوم)ارزش ها و باورهایتان با یکدیگر متناقض است.
بر اساس مطالعات روانشناسی ازدواج اگر که ارزشها و باورهایتان با یکدیگر همخوان نیست و تفاوتهای اساسی که می تواند تاثیر بدی در روابطتان داشته باشد از شروع رابطه صرف نظر کنید. وجود تفاوت های اساسی در بسیاری از مسائل میتواند سبب بروز اختلافهای زیادی شود و در نتیجه رابطه را با مشکلات زیادی رو به رو کند. شروع رابطه عاطفی سالم زمانی امکان پذیر است که در نگرشها، باورها و ارزشهایتان تفاهم داشته باشید.
سوم) نیاز های خود را کنار میگذارید و فقط به نیازهای شریکتان اهمیت میدهید.
بر اساس گفتهی سکستراپیست رابطه عاطفی سالم زمانی ایجاد میشود که هر دو طرف به یک اندازه در جهت رفع نیازها و خواستههای یکدیگر گام بردارند و زمانی که رفع نیازها و خواستهها همواره یک طرفه باشد، به مروور زمان سبب فرسودگس و تحلیل رابطه خواهد شد و رابطه موفق دور از انتظار خواهد بود.
چهارم) نداشتن حریم خصوصی و حس اجبار برای به اشتراک گذاشتن جزئیات زندگی فردی:
حریم خصوصی حتی بعد از رابطه نیز باید وجود داشته باشد زیرا که زوجین نیاز دارند زمانی را برای خود اختصاص دهند و به مسائل شخصی شان مانند گذراندن وقت با خانواده، تفریح، دوستان و .... اهمیت دهند. و زمانی که علاقه داشتند دربارهی اتفاقات و یا هدف هایاشن صحبت کنند. اما این که یکی از طرفین دیگری را برای اشتراک گذاشتن جزئیات زندگیش تحت فشار قرار دهد حس بدی را در رابطه ایجاد خواهد کرد.
پنجم) اقدام به کنترل کردن رفتار طرف مقابل
کنترل کردن یکدیگر و گرفتن آزادی یکدیگر یکی از موارد آسیب رسان به رابطه میباشد و مشکلات زیادی را ایجاد میکند و زوجین احساس آؤمش و لذت را از رابطه نخواهند داشت. به همین دلیل از بودن در چنین رابطههیی باید اجتناب کرد.
ششم) ترس از ابراز نظر و بیان تفکرات شخصی
زوجین باید بتوانند حرف ها، نظرها و تفکرات خود را بدون ترس از تحقیر شدن، قضاوت، سرزنش و .... به اشتراک بگذارند و دربارهی آنها به راحتی صحبت کنند. اگر زوجین همواره به خاطر نظرات و فکر یکدیگر سرزنش و قضاوت کنند به مرور زمان ، صحبت نکردن را انتخاب خواهند کرد و از آن جایی که گفتگو یکی از موارد ضروری رابطه میباشد با گذشت زمان فاصله و دلزدگی را ایجاد خواهد کرد از این رو زوجین باید برای حفظ صمیمیت باید به دور از هر گونه ترس و نگرانی تفکرات خود را بیان کنند و به آنها با همدلی و علاقه گوش دهند.
هفتم) دادو فریاد و توهین به یکدیگر
زمانی که در رابطه عاطفی حرمت و احترام حفظ نشود و همواره با توهین و خراب کردن شخصیت یکدیگر رفتار کنند، تاثیر بدی را به همراه خواهد داشت. زوجین زمانی که در شرایط بد و بحرانی قرار دارند و با مشکلاتی در رابطه شان مواجه شدند باید در آرامش و با احترام آنها را حل کنند و از داد و فریاد و پرخاشگری کلامی و فیزیکی جلوگیری کنند. افراد باید مهارتهای ارتباطی و حل مسائل را یاد بگیرند و از آنها برای ایجاد رابطه عاطفی سالم استفاده کنند. در غیر این صورت شروع رابطه اشتباه خواهد بود.
هشتم) احساس این که گذراندن وقت با یکدیگر نوعی انجام وظیفه است
در رابطه عاطفی سالم و موفق زوجین باید بر حسب نیاز هر دو طرف زمانی را برای یکدیگر اختصاص دهند که کارآمد باشد و نباید این به عنوان تکلیف و یا انجام وظیفه باشد. برخی از زوجین ممکن است که بیست دقیقه صرف زمان برای آنها کافی باشد ولی برخی دیگر به زمان بیشتری نیاز دارند و هر دو طرف با آن باید توافق کنند و به این نیاز ارزش قائل باشند و به خاطر آن یکدیگر را تحت فشار و ناراحتی قرار ندهند.
نتیجه گیری:
اگر هر یک از موارد مطرح شده در قسمت بالا را در ابتدای رابطه تشخیص دادید، از شروع آن بپرهیزید. و زمانی میتوانید با فردی رابطه عاطفی سالم را تجربه کنید که به ارزش ها و باور های یکدیگر احترام بگذارید و در کنار داشتن تفاهم بالا تفاوت ها را بپذیرید. و به خود و رابطه تان ارزش قائل باشید و نیاز ها و خواسته هایتان را به راحتی بیان کنید و در رفع نیاز های یکدیگر به شکل دوسویه تلاش کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید با مراکز مشاوره در ارتباط باشید.
دیدگاه خود را بنویسید