اعتیاد بلای خانمان سوز برای جامعه و خانواده می باشد و به شدت خانواده و فرزندان را تحت تاثیرات منفی فراوانی قرار می دهد . والدین معتاد از آن جا که نمی توانند مسئولیت پذیر باشند زیرا که اعتیاد افراد را از نظر فکری و احساسات بسیار کرخت می کند و در نتیجه به دنیا آوردن فرزند برای چنین افرادی بسیار اشتباه است و می تواند آینده ی آن ها را نیز تباه کند . مطالعات گسترده نشان می دهد که پدر و مادر اولین و مهم ترین افرادی هستند که در شکل گیری شخصیت کودک نقش دارند و همچنین الگویی مهم برای فرزندان می باشند . در صورتی که والدین درگیر اعتیاد باشند بالطبع فرزندان آسیب پذیری را خواهند داشت .در ادامه به مشکلاتی که این فرزندان در بزرگسالی به همراه خواهند داشت را بیان می کنیم .
وابستگی و اتکای بیش از حد به دیگران :
بزرگ ترین مشکل و اختلالی که فرزندان والدین طلاق خواهند داشت این است که بیش از حد به دیگران متکی خواهند بود . مطلب های بسیار زیادی در این مورد وجود دارد که اتکا و وابستگی به دیگران یعنی چه . فرد وابسته ، فردی است که به واسطه ی اتفاق هایی که در دوران کودکی برایش افتاده است و بسیار دردناک بوده اند ، یاد گرفته است که تا دیگران را از وجود خویش ، مهم تر و برتر بداند .طبق نظر روانشناس افرادی که وابستگی به دیگران دارند معمولا به راحتی توان نه گفتن ندارند و نمی توانند حد و مرز خود با دیگران را مشخص کنند . از خواسته های خود مطلع نیست و آن ها را نمی فهمد و بیشتر در صدد بر آورده کردن نیاز های دیگران است و به احتیاجات و نیاز های خودش اهمیت نمی دهد . و همچنین چنین افرادی به احساسات ، غرایز و دریافت ها و ادراک های خود اعتماد ندارند و غالبا به نفع دیگران از موضع خود عقب نشینی می کند و به راحتی تسلیم می شود . این افراد پیوسته منتظر هستند که تا دیگران احساسات غیر خوب را در او از بین ببرند و به او احساس خوب بدهند و در این زمینه به دیگران وابسته هستند و نمی داند چه احساس خوبی را باید نسبت به خودش داشته باشد و نسبت به آن آشنایی ندارد .
گرایش به اعتیاد :
طبق تحقیقات بهترین کلینیک روانشناسی فرزندان والدین معتاد از آن جا که همواره شاهد آن بوده اند که چگونه پدر و مادرشان ، خود و احساسات خود را با توسل به مواد مخدر ، الکل و .... بی حس کرده اند به همین دلیل یاد گرفته اند که با احساسات منفی خود کنار نیایند و آن ها را قبول نکنند . احتمال این که این افراد نیز برای از بین بردن احساسات منفی خود به راحتی معتاد شوند و این احساسات را مانند والدینشان به این روش کرخت کنند .
مشکل در بیان احساسات و افکار و گفت و گو :
همانطور که گفتیم چنین افرادی خودشان را ارجحیت قرار نمی دهند ولی همچنین ممکن است که این افراد هیچ وقت اجازه نداشته اند تا افکار و احساسات خود را بیان کنند و درباره ی آن ها با دیگران گفت و گو کنند . در نتیجه در بزرگسالی نیز با بیان افکار و احساسات خود و گفت و گو درباره ی مشکلات ، مسئله خواهند داشت . طبق نظر مشاوران کلینیک افسردگی گفت و گو کردن و بیان افکار و احساسات و شناخت آن ها در ازدواج و ارتباط بسیار مهم است و اگر که این مهارت در فرد وجود نداشته باشد با بسیاری از مشکلات مواجه خواهد شد .
بی اعتمادی به دیگران :
اگر که کودک در محیطی بزرگ شود که یک یا هر دوی والدینش اعتیاد دارند پس آن محیط برای آن ها امن و ثابت برای رشد نخواهد بود و از این رو نسبت به دیگران در بزرگسالی بی اعتمادی زیادی را تجربه خواهند کرد .
همانطور که گفتیم کودکانی که پدر و مادر شان اعتیاد دارند . در درون خانواده محیطی پر آشوب . استرس را تجربه خواهند کرد و می توان گفت که چنین کودکانی از داشتن چنین خانواده ای خجالت زده خواهند بود و این افراد شرم و خجالت زیادی را تجربه خواهند کرد . و در نتیجه می توان گفت که چنین افرادی گوشه گیر تر و منزوی تر خواهند بود و به همین دلیل در بالا نیز گفتیم که توانایی گفت و گو و بیان نیاز ها و خواسته هایشان را نخواهند داشت . از طرفی چنین افرادی نگرانی بیش از حد در این زمینه دارند که دیگران متوجه اعتیاد والدینشان شود و در نتیجه ممکن است که اعتماد به نفس پایینی داشته باشند و و مهارت های ارتباطی مناسبی را نیز بر قرار نسازند . بر اساس مطالعات روان درمانی وسواس چنین کودکانی ممکن است که اختلالات روانی و مشکلات رفتاری نظیر اختلالات غذا خوردن ، بیش فعالی ، اضطراب ،و افسردگی ، عزت نفس پایین ، افت تحصیلی ، پرخاشگری و .... را داشته باشند که همه ی این ها بلعث می شود که فرد در بزرگسالی نیز از سلامت روانی بهره مند نباشد و در موقعیت های شغلی ، اجتماعی ، ازدواج و ... مشکلات زیادی را به همراه داشته باشد .
دیدگاه خود را بنویسید