عذرخواهی کردن در روابط بسیار مهم است و این که بتوانید عاشقاه و جراتمندانه در موارد درست از همسرتان عذرخواهی کنید بسیار اهمیت دارد و روند رابطه را تحت تاثیر قرار می دهد.طبق نظر مشاور روانشناس عذرخواهی کردن و توانایی آن می تواند از آموخته های ما از دوران کودکی سرچشمه بگیرد و افرادی که به سختی می توانند از دیگران عذرخواهی کنند و یا اصلا کلا زیر بار عذرخواهی نمیرند و مقاومت می کنند همگی تحت تاثیر دوران کودکی قرار دارد و در واقع افراد یاد می گیرند که مسئولیت رفتارهای خود را به عهده نگیرند و این باعث ایجاد مشکلات زیادی در زندگی و رابطه خواهد شد.
یکی از مواردی که می توان مطرح کرد برچسب های خوبی و بدی است . در واقع افراد با برچسب های ساده ای مثل خوبی و بدی باعث می شوند مسئولیت رفتارمان را بر عهده نگیریم و اسیر دیدگاه محدودی می شود که اجازه جست و جو به او نمی دهد و اگر رفتارش را بررسی کند، ممکن است به شدت ناراحت شود و در ترجیح میدهد به مسائل بیرونی تمرکز کند. افراد در قدم اول باید به خودآگاهی برسند و خود را دوست داشته باشند و خود را لایق خوبی ها بدانند و با خود مهربان باشند و بعد از آن می توانند مسئولیت رفتارهایشان را به عهده بگیرند و توانایی عذرخواهی کردن داشته باشند. و همچنین زمانی که به خودآگاهی برسید به جای این که به فکر تغییر دادن دیگران باشید و همواره از دیگران بخواهید که تغییر کنند به خودتان توجه می کنید و نیازهایتان را می شناسید و آن ها را به شکل شفاف مطرح می سازید و در نتیجه بهتر می توانید از خودتان مزاقبت کنید و حس بهتری داشته باشید و همچنین رابطه تان نیز بهتر می شود.
اصول عذرخواهی چیست؟
برای عذرخواهی می توانید اصوول زیر را در نظر داشته باشید:
حتی اگر قصد ناراحت کردن کسی را نداشته اید، ولی باعث ناراحتی اش شده اید ، باز هم می توانید از صمیم قلب عذرخواهی کنید . قصد با نتیجه ارتباط چندانی ندارد.
اگر معتقدید طرف مقابلتان دلیلی برای ناراحتی ندارد و اگر شما جای او بودید ناراحت می شدید، باز هم می توانید از او عذرخواهی کنید.
عذرخواهی شما به این معنی نیست که طرف مقابلتان بدو مقصر است و گناهی ندارد . وقتی شما عذرخواهی می کنید ، نشا می دهید که مسئولیت رفتار خودتان را به عهده گرفته اید.
وقتی عذرخواهی می کنید ، به خودتان همسرتان و دنیا اعلام می کنید که بی نقص نیستید و هر چقدر عمیق تر نواقصتان را بپذیرید، زدگی سالم تر و شاد تری خواهید داشت. پس با عذرخواهی کردن هم به خودتان و هم به همسرتان و هم به رابطه تان کمک می کنید. عذرخواهی صمیمیانه واقعا موثر است.
اگر بگویید ببخشید ولی...... بعد از آن توضیح دهید و بهانه بیاورید و یا سر همسرتان غر بزنید ، کل عذرخواهی کردن را نفی خواهد کرد .
سعی کنید حین عذرخواهی کردن،به جای شخصیتتان ، روی کارتان تمرکز کنید مثلا من داد زدم و ... به جای این که بگویید م ادم عصبی هستم.
گاهی اوقات می گوییم معذت می خواهم در حالی که باید بگوییم ممنونم، مثلا بعد از دریافت بازخورد منفی از مدیرتان، با کلی ترس به همسرتان زنگ می زنید . و در پایان این تماس تلفنی به جای این که بگویید ببخشید که وقتت را گرفتم، بگویید ممنونم که وقت گذاشتی و حرف هایم را شنیدی.
اقدامات جبرانی:
طبق نظر بهترین مشاوران خانواده گاهی در کنار عذرخواهی لازم است اقدامات جبرانی داشته باشید. اقدامات جبرانی کارهایی هستند که شما انجام می دهید تا نشان بدهید اثر رفتار آزار دهنده تان را می دانید. مطالعات نشان می دهد پذیرفتن مسئولیت و اقدام جبرانی از مهم ترین بخش های عذرخواهی هستند. در این جریان شما می توانید به حرف هایی که زده اید عمل کنید. این اقدام جبرانی زمانی اتفاق می افتد که زوجین با هم هم فکری می کنند تا ببینند رابطه شان و خودشان به چه تغییرهایی نیاز دارند. اگر اقداملت جبرانی را فردی که عذرخواهی می کند شروع کند باعث تقویت رابطه می شود. اگر فردی که عذرخواهی کرده است منتظر بماند که طرف مقابل به او بگوید که چه کار کند ممکن است باعث ایجاد دلخوری و عصبانیت شود.
اگر خاضعانه و صادقانه از طرفمقابلتان عذرخواهی کنید، می توانید کنترل را روی مسائل پیرامونتان گسترش دهید. حتی اگر ناراحت باشید، نباید طرف مقابلتان را وادار کنید که به حرف هایتان گوش دهد و این کار نوعی تجاوز به حریم شخصی است. و با این کار از حد خودتان فراتر می روید و وارد قلمروی طرف مقابل می شوید. وظیفه ی شما این است که عذر خواهی کنید و این که طرف مقابل با آن عذرخواهی چه کند به خود او بستگی دارد. در لحظه حواستان به احساس خودتان و خودآگاهی باشد تا بتوانید مهارتتان را در رابطه افزایش دهید و بهتر بتوانید به حقیقی ترین ماهیتتان عینیت ببخشید.
چگونه تمرین کنیم؟
هر چه بیشتر بتوانید از صمیم قلب بگویید معذرت می خواهم ، نشان می دهد که بیشتر آمادگی پذیرفتن نواقصتان را دارید بدون این که درگیر با شرم یا سرزنش دیگران شوید.
همانطور که دیدی شناخت خود و خودآگاهی کمک بزرگی به شما در رابطه تان خواهد کرد و باعث خواهد شد بر بسیاری از مسائل که از دوران کودکی شما را آزار می داده و باعث ایجاد مشکلاتی در رابطه تان می شده است کمتر از گذشته شود و تسلط بیشتری روی خودتان داشته باشید و ارتباط صمیمی تری با شریک زندگی تان برقرار سازید . با قبول کردن مسئولیت های رفتار خودتان می توانید بدون احساس شرمساری عذرخواهی کنید زیرا که انسان خطا کار است و ممکن است اشتباه کند. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه می توانید با مطب روانشناسان در ارتباط باشید.
دیدگاه خود را بنویسید