مطالعات نشان داده است که خصوصیت های شخصیتی خاصی وجود دارد که به روابط زوج ها صدمه وارد می کند و فقدان آن ها موجب تقویت صمیمیت زوج ها می شود. زمانی که خصوصیات شخصیتی منفی مانند خودخوری، بی ثباتی و سلطه جویی به طور مزمن نا معتدل شوند، رابطه شما را آلوده می کنند. توصیه روانشناس متخصص این است که اگر خصوصیاتی را در شخصیت خود می بینید که مشکل ساز هستند، آن ها را به دقت مورد بررسی قرار دهید و بررسی کنید که چگونه می توانید در آینده آن ها را متعادل کنید. و تلاش کنید این ویژگی ها را در خود کمرنگ کنید و مهربانی، انعطاف پذیری و .... را در خود افزایش دهید.
5 عامل بزرگ شخصیت چیست؟
اجتماعی،تغییر پذیری، سازمان یافتگی، دلپذیر بودن و ثبات عاطفی به عنوان الگوی شخصیتی در دنیای روانشناسی مورد تحقیق و بررسی قرار گرفته است و به عنوان الگوی 5 عاملی شناخته می شود. در ادامه به توضیح هر کدام از آن ها برای آشنایی بیشتر شما می پردازیم.
اجتماعی:
افرادی که در این مقیاس نمره بالایی را کسب می کنند افراد برون گرا هستند و از بودن با دیگران لذت می برند و سرشار از انرژی هستند. و اینگونه افراد معمولا عمل گرا هستند. و مایلند که در گروه حرف بزنند و در مرکز توجه باشند. اگر شما و همسرتان هر دو نمره بالایی در مقیاس اجتماعی به دست بیاورید احتمالا افرادی بسیار معاشرتی و زوجی پر انرژی بوده و به نبال خوش گذرانی هستید و مردم معمولا به خاطر طرز تفکر و خوش گذران بودنتان و توانایی تان در راحت دوست شدن با دیگران به سوی شما جذب می شوند و زیان هایی که این نوع شخصیت به همراه دارد این است که زوجین ممکن است توجه کافی به زندگی مشترک خود نداشته باشند ولی برای این که با همسرتان ارتباط مفیدی داشته باشید بهتر است برنامه ریزی کنید.
بر اساس مطالعات مراکز مشاوره خانواده افرادی که نمره پایین کسب می کنند خود دار و درون گرا بوده و اغلب فاقد همان سطح از فعالیت ها و ارتباطات با دیگران هستند و تمایل چندانی به ارتباطات اجتماعی ندارند و به مهمانی های شلوغ یا گروه های بزرگ هم شرکت نمی کنند و زوجینی که از این نوع هستند اغلب خوددار بوده و از وقت گذرندان و استراحت کردن در محیطی آرام لذت ببرند. زوجین علاوه بر این که به یکدیگر فرصت تنها بودن را می دهند به دنبال راه هایی هستند که با یکدیگر ارتباط بیشتری داشته باشد و رابطه شان را تقویت کنند.
تغییر پذیری:
این خصوصیت پذیرا بودن فرد برای تغییر، انعطاف پذیری و علاقه مندی نسبت به تجربه های جدید است. افرادی که نمره بالایی می گیرند، به دنبال پیدا کردن راه حل هایی خلاقانه برای مشکلاتشان هستند.
افرادی که نمره پایینی در این ح.زه می گیرند اغلب واقع بین بوده و عمل گرا هستند. و نسبت به تجارب جدید علاقه کمتری نشان می دهند. و تغییر برایشان دشوار است و سطح استرسشان زیاد می شود. و بیشتر سنتی هستند و ریسک نمی کنند.
سلزمان یافتگی:
این خصوصیت نشانگر میزان سازمان یافتگی و اراده فرد در زندگی و کار روزانه اش است. و افرادی که نمره بالایی کسب می کنند پیگیر و قابل اتکا بوده و هدف محور بوده و این گونه افراد می توانند به عنوان اشخاص کمال گرا، سلطه جو، و بیش از اندازه پیگیر جلوه گر شوند. و آن ها غالبا از نظم و انظباط کافی برای دستیابی به اهداف بلند مدت برخوردارند. اما افرادی که نمره پایینی می گرند افرادی بی دقت و بی توجه بوده و تمرکزشان را به راحتی از وظیفه اصلی منحرف می شود. و معمولا سهل انگار هستند و تمایلی به برنامه های دقیق و منظم ندارند.
دلپذیر بودن:
طبق نظر مشاور قبل ازدواج این خصوصیات نشان می دهد که فرد تا چه میزان با دیگران با ملاحظه رفتار می کند و اگر نمره بالایی بگیرند مورد اعتماد بودن، دوستانه بودن و یاری دهنده هستند. و نمره پایین در این افراد نشان می دهد که مطمئن از خود، خودنما و کمتر یاری رسان به دیگران هستند. و خشم و ناراحتی خود را بی پرده و مستقیم ابراز می کنند و به شکلی رقابت جو و غیر دوستانه به نظر می رسند.
ثبات عاطفی:
نمایانگر تمایل افراد برای رحت و آرام باقی ماندن حتی در هنگام مواجهه با شرایط استرسزاست. افرادی که نمره بالایی در این مقیاس کسب می کنند افرادی راحت و آرام بوده و کمتر ئر معرض فشار های ناشیی از استرس و تنش قرار می گیرند. و آن ها از نظر احساسی با ثبات و آرام هستند. زوج هایی که هر دو طرف خونسرد هستند در مواجهه با چالش های زندگی بسیار آرام و مسلط هستند. و افرادی که نمره پایینی می گیرند از نظر احساسی بسیار حساس بوده و به راحتی بر انگیخته می شوند. و در شرایط استرس زا دچار مشکب می شوند و در مواجهه با چالش ها، احساسانی نظیر اضطراب، خشم و افسردگی را تجربه می کنند.
در مواقعی که زوجین در این 5 مورد بسیار متفاوت باشند ممکن است که مشکلاتی را تجربه کنند که می توانید با بهترین کلینیک روانشناسی در ارتباط باشید.
دیدگاه خود را بنویسید