رابطه هیچ گاه ثابت نمی ماند و همراه با تغییر های بسیاری است. بهترین نوع تقسیم بندی که مطرح شده به صورت زیر است که یک ازدواج و زندگی زناشویی طولانی مدت و پایدار چندین مرحله را پشت سر می گذارند و طول مدت هر مرحله برای هر زوج متفاوت خواهد بود و یا به صورت دوره ای تکرار شوند و یا با هم تداخل داشته باشند. در ادامه بر اساس مطالعات مشاور قبل ازدواج مراحل مختلف زندگی زناشویی را شرح می دهیم.

مرحله اول: مرحله ماه عسل:

عشق والاترین و عمیق ترین شکل ارتباطی بین یک زن و مرد است که می توان برای آن سه جز اصلی اشتیاق، صمیمیت و تعهد قائل شد. 

شور و اشتیاق و جنسی :

طبق نظر روانشناس خانواده هیجان انگیز ترین و دلپذیر ترین جز عشق بوده و همراه با تغییرات بیوشمیایی شدیدی در مغز همراه است و به صورت شور و اشتیاق شدید د دیدن، صحبت کردن، همراه بود و .. نشان می دهد. در چنین حالتی فرد شیفته طرف مقابل بوده و نکات منفی او کمتر دیده می شود. 

صمیمیت:

این مورد با نزدیکی ، پیوند و یکی شد با معشوق مشخص می شود و دارای علامت های زیر است. یعنی اشتیاق برای خوشحال کرد معشوق، تجربه و احساس خوشحالی و خوشبختی کردن با معشوق، حفظ حرمت و احترام ، اطمینان خاطر داشتن به معشوق در زمان احتباج، درک کامل و حمایت و ....

تعهد:

دو نفر ببا هم تعهد می بندند که به هم وفادار بمانند و در خوب و بد زندگی در کنار هم باشند. 

همانطور که می دانید برای ایجاد صمیمیت شناخت کامل دو نفر از یکدیگر و محک آن در طول زمان است و به سادگی به دست نمی آید. 

در زندگی زناشویی این که کدام یک از اضلاع مثلث عشق وجود داشته و بارز باشد عشق به انواع زیر تقسیم می شوند. 

عشق دوستانه:

در این حالت زن و شوهر مانند خواهر و برادر نسبت به هم نزدیک و صمیمی هستند و ارتباط احساسی عاطفی و جنسی آن ها هم فقط در حد تکلیف و برآوردن نیاز فیزیولوژیکی همدیگر است. 

عشق تهی:

در این حالت تنها چیزی که وجود دارد تعهد است و ازدواج های اجباری و یا زوج های در دوران میانسالی و یا زوجینی که از هم دور هستند دیده می شود.

عشق شیدایی:

این عشق به عشق های آتشین معروف است و تنعا نیروی محرک، شیفتگی و هوس است و به دلیل عدم وجود صمیمیت و تعهد از بی ثباتی زیادی همراه است 

عشق رمانتیک:

این عشق یک قدم جلو تر از عشق شیدایی بوده و علاوه بر جذبه و کشش عاطفی و جنسی درجاتی از نزدیکی و صمیمیت نیز وجود دارد ولی برنامه و هدفی برای ارتباط طولانی وجود ندارد. 


عشق ساده دلانه:

نمونه این عشق عشقی است که فرد به طور ناگهانی عاشق فردی می شود و بدون بررسی و شناخت کامل رابطه شکل می گیرد و فقط بر اساس جذابیت ظاهری و نیاز به ازدواج است.

عمشق همدلانه:

در چنین عشقی شوق و هیجان و کشش جنسی وجود ندارد و یا خیلی کمتر شده است. و در صورت عدم توانایی در برقراری رابطه با همسر عشق رومانتیک به این نوع عشق تبدیل خواهد شد که فقط صمیمیت و تعهد وجود دارد.

عشق واقعی: 

این همان عشقی است که هر فردی به دنبال آن است و معمولا رسیدن به آن و حفظ آن سخت است. مفهوم این عشق به این معنا نیست که زوج با هم مشکل و اختلاف ندارند بلکه آن ها نیز مانند بقیه زج ها بحث و مشاجره دارند ولی به دلیل رعایت کردن مواردی نظیر هوش و ذکاوت، صداقت، محبت و توانایی در برقراری ارتباط و همچنین از خود گذشتگی و بخشش به مشکلات فائق می آیند و این باعث مستحکم تر شدن رابطه آن ها می شود. 

مرحله آشکار شدن واقعیت ها:

پس از فروکش شدن شعله عشق رمانتیک و بازگشت به حالت عادی واقعیت های زندگی به تدریج رو نمایی می شود و چیزهایی که قبا فرد از آن با خبر نبوده و یا اهمیت نداده بوده باعث ایجاد شوک، یاس و نا امیدی می شود . زوجین معمولا در این مرحله متوجه می شوند که آن چه در ذهن و فکر و خیال خود از همسر و زدگی زناشویی ساخته بودند بسیار دور بوده و آن طور که خیال می کردند نیست. در این مرحله زوجین با فراگیری و به کار بستن اصول صحیح برقراری رابطه بر مشکلات و تعارض ها ی این مرحله غلبه خواهند کرد بلکه از آن به عنوان یک فرصت استثنایی برای شناخت بهتر همدیگر و سازگاری و نزدیک تر شدن و صمیمیت بیشتر خواهد شد.

مرحله بچه دار شدن:

بدون شک به دنبا آمدن فرزند با مشکلات زیادی همراه خواهد بود که بایستی اطلاعات لازم را داشت و به درستی رفتار کرد تا فرصتی برای شد زوجین باشد البته این زمانی امکان پذیر خواهد بود که آمادگی و آگاهی کامل وجود داشته باشد.

مرحله فراغت  و مرحله آشیانه خالی و مرحله میانسالی و مرحله پیری مراحل دیگری هستند که افراد در طول زندگی آن ها را بعد از ازدواج تجربه خواهند کرد و همانطور که در قسمت بالا اشره کردیم همهی افراد در زمان خاص و طول مدت ثابتی این مرتحل را سپری نمی کنند و بین زوجین بر اساس شرایط و موقعیت هایشان متفاوت است و دانستن آن ها می تواند برای هر فردی مفید باشد. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه می توانید با بهترین کلینیک روانشناسی در ارتباط باشید و در خصوص یادگیری مهارت های زندگی زناشویی و هر آن چه که می تواند برای رابطه تان سودمند باشد اطلاعات لازم را کسب کنید.