خانواده، نخستین نهادی است که شخصیت کودکان در آن تحول می‌یابد. در این فرایند خانواده و کودکان با یکدیگر تعامل بسیار نزدیکی دارند، بنابراین کارکرد هر فرد درون سیستم خانواده بر کارکرد سایر اعضا تاثیر گذار است. بر اساس مراکز مشاوره خانواده ایران مسائل را نه فقط از دیدگاه فرد، بلکه با توجه بافتی که مسئله در آن رشد یافته، بررسی می کنند. روابط اعضای خانواده، مشکلات مدرسه، مشکلات رفتاری فرزندان در خانواده، مسائل و مشکلات مربوط به فرزند پروری، چالش های موجود در خانواده، مسائل و مشکلات شغلی اعضای خانواده و مشکلات سلامت از جمله مسائلی هستند که می توان آن ها را دید. در ادامه به توضیحات بیشتر در این زمینه می پردازیم.

1)ارتباط نا مناسب بین اعضای خانواده:

سردرگمی در نقش ها، عدم توافق بر پذیرش نقش های مشترک، نبود گفت و گو و انتقال نا مناسب هیجانات و احساسات بین اعضای خانواده ، فقدان ارتباط و رد و بدل شدن اطلاعات در درون خانواده،و نبودن دلگرمی در خانواده و همچنین عدم توازن بین فردیت و زوجیت در خانواده از نشانه های عدم ارتباط مناسب بین افراد خانواده می باشد.آن چه که در هر خانواده اهمیت دارد پذیرش تفاوت ها می باشد. علایق و دلبستگی های اعضای خانواده با هم متفاوت هستند و باید با آن ها به احترام رفتار کرد. اگر ارتباط مبتنی بر احساس و روابط متقابل از ابتدا شکل بگیرد و مسائل با گفتگو حل شود. گفتگو به این معنی نیست که روی حرف خود پا فشاری کنیم بلکه با اصول صحیح ارتباطی مسیر خوبی را ایجاد خواهد کرد.

2)تقسیم کار های خانه:

علاوه بر این که زوجین باید برخی از کار های خانه را با هم تقسیم کنند باید برای کودکان نیز مسئولیت هایی را بدهند که یاد بگیرند . درست است که ممکن است کار های خانه برای افراد خسته کننده و تکراری به نظر برسد اما کمک به یکدیگر می تواند فشار آن را بکاهد .

3)ابتلای یکی از اعضای خانواده به بیماری های روانی:

یکی از شرایط دشوار در هر خانواده ای مبتلا بودن یکی از اعضای خانواده به بیماری های روانی می باشد و وجود چنین فردی باعث ایجاد استرس بسیاری می شود و دیگر افراد خانواده را به شدت تحت تاثیر قرار می دهد. در چنین شرایطی نباید وضعیت را انکار کرد و باید از متخصصان مربوطه کمک دریافت نمایید تا بتوانید شرایط بهتری را برای فرد و خانواده ایجاد کنید.

4)خیانت:

خیانت و بی وفایی یکی از بحران های جدی در خانواده است که آثار عمیق و همه جانبه بر زندگی زناشویی، فرزندان و جامعه دارد. خیانت های زناشویی یکی از مهم ترین عوامل فرو پاشی و تخریب خانواده در همه جوامع در دنیا می باشد و با عواقبی همچون خودکشی، دگر کشی، افسردگی و طلاق و ... همراه هستند. بر اساس تحقیقات مرکز مشاوره ازدواج ایرانیان 65 تا 75 درصد خیانت های زناشویی منجر به فروپاشی، طلاق و جدایی زوجین از همدیگر می شود، این میزان طلاق و جدایی پس از خیانت های زناشویی نشان دهنده س عمق آسیب و رنجی است که همسر وفادار را درگیر می کند و او تصمیم به جدایی و طلاق می گیرد. و می توان با به کار بردن راهبرد های علمی و عملی از فروپاشی طلاق زوجین درگیر خیانت های زناشویی جلوگیری نموده و به آن ها کمک کرد که ارتباط آسیب دیده‌ی خود را دوباره ترمیم و باز سازی نمایند.

5)طلاق:

در هر خانواده‌ای اختلاف نظر و سلیقه وجود دارد و هر انسانی ذوق و سلیقه ای مخصوص به خود دارد. اما برای دستیابی به ارامش باید این ذوق و سلیقه ای مخصوص به خود دارد. اما برای دستیابی به ارامش باید این ذوق و سلیقه را به هم نزدیک کرد. زیرا انسان ها تنها در سایه توافق ها می توانند در کنار هم زندگی کنند نه اختلاف ها. از سوی دیگر، در زندگی مشترک بی اعتمایی به پیمان زندگی ، خودخواهی ها، بی حوصلگی و بی توجهی ، اختلاف در سلیقه ها ، تنوع جویی و فزون طلبی ها ، عدم رعایت وظایف فرد است که طلاق را می افریند و این پایان مشکل نیست و سر اغاز ویرانی است. با کمک گرفتن از روانشناس مشاور باید از به وجود آمدن سردی و جدایی عاطفی جلوگیری کرد.

6) مسائل مالی:

امروزه یکی از موارد بسیار استرس زا در خانواده ها مشکلات و مسائل مالی می باشد. برای مدیریت و کنترل موارد مالی در زندگی مشترک باید زن و مرد به دیدگاهی مشترک برسند. خود پول نمی تواند مشکلاتی را ایجاد کند ولی دیدگاه های متفاوت نسبت به آن سبب بروز مشکل می شود.

7) فرزندان:

کودکان دشوار و سرکش می تواند مشکلات و فشار زیادی را به خانواده همراه داشته باشد. لجبازی با کودکان شرایط را بد تر خواهد کرد و در چنین شرایطی باید الگوی خوب برای فرزندان خود باشید و با آن ها صمیمیت را حفظ کنید. از آن جایی که فرزندان دوره های رشد متفاتی را سپری می کنند آشنایی والدین با این دوره های رشد و برخورد درست و منطقی در هر کدام الزامی است و تاثیر زیادی در تربیت و صبر و شکیبایی خواهد داشت. برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید با مشاوران بهترین مطب روانشناسی در ارتباط باشید.