خانواده به عنوان یک سیستم اجتماعی شامل گروهی از افراد است و نقش مهمی در پیشرفت و اجتماعی شدن بازی می کند . و بستر رشد و رفاه جسمی ، روانی و اجتماعی را ایجاد می کند . خانواده و خصوصا رفتار والدین در دوران کودکی نقش مهمی را در بروز اختلال های رفتاری در کودکی و بزرگسالی ایفا می کند . پرخاشگری از جمله مشکلات رفتاری است که خاصل خانواده های مشکل دار ، ساختار نا سالم و ارتباط نا مطلوب والدین با فرزندان است . و در این خانواده ها معمولا یک محرک استرس زا مانند اعتیاد ، خشونت های فیزیکی و کلامی پدر و مادر و رابطه ی نا سالم اولیا با فرزندان ، شیوه های رابطه با فرزندان و امثال آن وجود دارد . طبق نظر مشاور کودک والدینی که وقت بیشتری را صرف سرپرستی فرزندشان می کنند دارای فرزندانی هستند که کمتر به سمت رفتار های پرخطر و نا مناسب متمایل می شوند . در ادامه به معرفی خطاهای شایع در تربیت فرزندان اشاره می کنیم که والدین با نداشتن دانش کافی باعث ایجاد مشکلاتی می شوند .
خطاهای شایع در فرزند پروری چیست ؟
یکی از این خطا ها ندادن پاداش به رفتار مناسب کودک می باشد و والدین به طور اتفاقی رفتار مناسب را اصلاح می کند و یا به رفتار نا مناسب پاداش می دهند . این در حالی است که طبق نظر روانشناس نوجوان به رفتار های خوب بلافاصله پاداش بدهید و وقتی رفتاری پاداش می گیرد تقویت می شود و احتمال تکرار آن افزایش پیدا می کند . زمانی که رفتاری پاداش دریافت نکند به تدریج خاموش خواهد شد . برای این که پاداش موثر باشد باید بی درنگ پس از رفتار مطلوب اعمال شود و به طور مکرر رفتار های خوب فرزندان را با پاداش تقویت کنیم اما این نکته را در نظر داشته باشید که زمانی که می خواهید به رفتار مناسب فرزندتان پاداش مادی بدهید حتما یک پاداش عاطفی را با آن همراه کنید . از طرفی نباید به رفتار بد فرزندتان پاداش دهید و این کار ممکن است که به طور نا خواسته اتفاق بیفتد و رفتار بد فرزندتان را بدون این که بدانید تقویت کنید این موضوع برای والدینی که مشغله ی زیادی دارند بسیار اتفاق می افتد .
رابطه ی بین والدین و فرزندان :
طبق نظر مشاورین تهرانی توجه بدون قید و شرط والدین به فرزندان حمایت مورد نیاز آن ها را از سوی خانواده به آن ها خواهد داد . خانه می تواند محیطی امن از خطر های دنیا باشد و به همین دلیل محیط خانه باید بسیار شاد و نشاط آور باشد . خانواده هایی که آشفته هستند افراد آشفته تحویل اجتماع می دهند و به میزان افزایش جنایات ، بیماری های روانی ، اعتیاد به مواد مخدر ، فقر و بسیاری از ناراحتی های اجتماعی دیگر را سبب می شود . خانواده های کار آمد با برنامه ریزی پیش می روند و اگر مشکلی پیش آمد خود را به آسانی با آن تطبیق می دهد و این باعث می شود که به آسانی مسائل زندگی را حل کنند در خانواده ی کار آمد می توان سرزندگی ، محبت ، عشق و علاقه را احساس کرد . فرزندان به سرعت از مرحله ی رشد به مرحله ی بعدی پیش می روند و این تغییرات غیر قابل برگشت است و والدین باید آگاه باشند که فرزندشان پیوسته در حال تغییر است و باید این مراحل را بشناسند و بر اساس آن به نیاز های فرزندشان توجه داشته باشند . در کنار آن باید افراد خانواده تفاوت های یکدیگر را بفهمند و به این تفاوت ها احترام بگذارند هر والد نمی تواند آن چه را که برای خودش پسندیده و سازگار است همان را برای فرزندش نیز بییند . همانطور که گفتیم همه ی انسان ها با یکدیگر متفاوت هستند و باید این تفاوت ها را بشناسیم و آن ها را بپذیریم . وظیفه ی اصلی والدین این است که فرزندشان را به سوی کسب شخصیت مستقل هدایت کنند تا در آینده بتوانند به عنوان انسان های سالم ، خوشبخت و هدفمند در جامعه حضور داشته باشند .
ارتباط پدر و مادر در تربیت فرزندان بی اهمیت نیست .
دعوا های مکرر و شدید والدین قطعا به کودک آسیب می رساند و به همین دلیل برای بهبود رفتار فرزندان باید ارتباط پدر و مادر نیز بهبود پیدا کند . بسیاری از مهارت های ارتباطی هستند که می تواند رابطه ی بین پدر و مادر ها را بهبود ببخشد مشاهده ی تعارضات شدید برای کودک بسیار مضر است و تعارض ها معمولا به دلیل عدم توافق آن ها اتفاق می افتد . مطلب مهم چگونگی برخورد والدین با مشکل و تعارض ها است که کودک در هنگام بروز اختلاف مهارت آرام سازی خود و دیگری و یا نا سازگاری و ایجاد تعارض و شدت گرفتن آن را یاد می گیرد . برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید با کلینیک روانشناسی ایرانیان انتخاب نو در ارتباط باشید .
دیدگاه خود را بنویسید