برای این که ازدواج و خانواده موفقی داشته باشیم باید برخی از مهارت های مهم را بدانیم و نسبت به آن ها آگاهی لازم را داشته باشیم. یکی از این شگرف های اساسی در خانواده که می تواند رنگ و بوی تازه ای ببخشد مهارت کلامی است. می توان گفت که بسیاری از مشکلات خانواده ها و زوجین با همین مهارت کلامی حل خواهد شد و شرایط بسیار بهتری را تجربه خواهند کرد. در ادامه به بخش هایی از این مهارت کلامی می پردازیم و آن ها را برای شما شرح می دهیم.
انتخاب شرایط مناسب برای حرف زدن با همسر:
بر اساس مطالعات مشاوره پیش از ازدواج انتخاب شرایط مناسب برای برقراری ارتباط کلامی درست و سازنده با همسر در خانواده بسیار مهم است. و لازم است که فرد مقابل از آرامش خاطر و آسودگی برخوردار باشد. در شرایطی که هیجان، اضطراب، نگرانی و ترس یا نارضایتی در فرد وجود دارد، یا در موقع خستگی، تشنگی، بی خوابی، بی حوصلگی و پریشانی باشد، نمی توان ارتباط موثری با همسر برقرار کرد.
ابراز محبت کلامی به همسر:
هر انسانی برای داشتن احساس امنیت باید عشق ورزی را بداند. یعنی توانایی دوست داشتن و دوست داشته شدن را بداند. گفتن این نکته به همسرمان که ما او را دوست داریم به ویژه در زمانی که انتظارش را ندارد، افزایش ارتباطات مثبت خانوادگی و اهمیت فوق العاده آن را به معنا می رساند.
از حرف زدن مبهم بپرهیزید.
طبق نظر بهترین مشاوران خانواده برای نفوذ داشتن به همسرمان باید قادر باشیم با او به روشی ارتباط برقرار کنیم که مقصود و منظور ما را بفهمد. و به همین دلیل باید از دادن پیام های مبهم، حرف زدن غیر مستقیم یا کنایه زدن اجتناب کنیم برای این که افکار و احساسات طرف مقابلمان سر در بیاوریم باید با ظرافت از او سوال کنیم وقتی همسرمان مساله ای را مطرح می کند، از او بپرسیم که آیا چیزی است که او را ناراحت کرده باشد و سعی کنیم تا سوء تفاهم را حل کنیم تا ناراحتی و ناکامی را برای فرد ایجاد نکند. همچنین به این نکته در صحبت با فرزندان نیز دقت کنیم زمانی که فرزندان مفهوم حرف ما را متوجه نشوند به مرور زمان آن حرف اهمیت خود را از دست خواهد داد. به همین دلیل هر گونه مطلبی باید در خانواده به شکل واضح و شفاف مطرح شود.
احترام متقابل:
بسیاری از مشکلاتی که در رابطه ایجاد می شود به دلیل فقدان احترام است. والدین معمولا شکایت دارند که فرزندانشان به آن ها احترام نمی گذارند. برای برقراری ارتباط متقابل باید با نشان دادن احترام متقابل به همدیگر شروع کنیم و راه مناسب برای شروع به حداقل رساندن صحبت های منفی است. انتقاد، برخورد از بالا، قضاوت، توهین و ..... رابطه ها را از بین می برد و هر اختلاف نظری در روابط انسانی را می توان از راه مثبت و بدون پیش داوری و بدون آزار رساندن به کسی مطرح کرد.
هماهنگی رفتار و بیان:
زمانی که گفته هایمان با رفتارمان هماهنگ نباشد، صحبت های ما احسااس حقارت و تردید را در همسرمان به وجود خواهد آورد و باعث سوءتفاهم در ارتباطات ما می شود. زمانی گفتار ما می تواند در طرف مقابل تاثیر بگذارد که بیان رفتار و کلام ما همخوانی وجود داشته باشد. به عبارتی دیگر، برای به دست آوردن مهارت مناسب در ارتباط گوش دادن به حرف های طرف مقابل هم اهمیت دارد و با گوش دادن کامل و فعالانه است که افراد می توانند ارتباط بهتری داشته باشند.
تناسب صحبت ها با افراد:
بر اساس مطالعات مشاوره روانشناسان در ارتباط با اعضای خانواده لازم است که متناسب با سن ، هوش، رشد عقلانی، رفبت ها، تمایلات و علاقه ها و انگیزه ها و نیاز های ذهنی و روانی آن ها ارتباط کلامی برقرار شود. باید به یاد داشته باشیم که باید در برابر ویژگی های شنوندگان آگاه باشیم و بر اساس این که طرف مقابلمان چه کسی است و چه نیازی دارد انطباق دهیم.
گوش دادن همدلانه:
اگر بدانیم همدلی کردن در زندگی خانوادگی چقدر به ارتباط کلامی ما کمک می کند، آن را فراموش نمی کنیم. همدلی یعنی این که زندگی طرف مقابل را حتی زمانی که در آن شرابط نیستیم، درک کنیم و همدلی به ما کمک می کند تا بتوانیم انسان های دیگر را با وجود تفاوت هایی که با ما دارند بپذیریم و به آن ها احترام بگذاریم . همدلی روابط اجتماعی ما را بهبود می بخشد و باعث می شود که رفتارهای حمایت کننده و پذیرنده نسبت به اطرافیانمان داشته باشیم. در خانواده باید خود را جای همدیگر بگذاریم و مسئله را از دید آن ها ببینیم و به احساساتشان احترام بگذاریم. همانطور که دیدید هر کدام از موارد می تواند به میزان زیادی در شیوه ارتباط ما با افراد خانواده و همسرمان تاثیر بگذارد پس از آن ها غافل نشوید و برای کسب اطلاعات بیشتر و هر گونه راهنمایی با مطب روانشناسان در ارتباط باشید.
دیدگاه خود را بنویسید