اختلاف های زناشویی بسیار آسیب زننده است . تحقیقی که بر روی تازه عروس و داماد ها بررسی شد و از آن ها در خواست شد در مورد موارد حساس و بحث انگیز صحبت کنند . صحبت های آن ها در موارد مختلف بررسی شد ، انتقاد کردن ، تحقیر کردن ، سرکوفت زدن ، شانه خالی کردن از مسئولیت ، بهانه آوردن ، وسط حرف دیگری پریدن ، تحمیل حرف به طرف مقابل . این موارد باعث شد که فشار خون و ضربان قلب بیشتر شده و ضعف سیستم ایمنی را به همراه داشته باشد .
سبک برقراری ارتباط :
طبق نظر مشاوران مرکز مشاوره زناشویی زوجین باید به این موضوع توجه کنند که هرکس به گونه ای احساسات و نظرات و افکار خود را بیان می کند و این سبک ممکن است با آن چیزی که شما در ذهن دارید و به آن عادت کرده اید ، فرق داشته باشد و فورا نظر دهید . مدتی را صرف شناختن طرف مقابل کنید و انتظار نداشته باشید که اطرافیان صد در صد مطابق میل و نظر شما رفتار کنند . انسان ها با یکدیگر فرق دارند و این به معنای بد بودن آن ها نیست ، بلکه تنها ، گاهی انسان ها با رفتار های نا مطلوب با یکدیگر بر خورد می کنند . اگر به این نقطه دقت کنید در جلو گیری از بسیاری سوءتفاهم ها ، سرخوردگی ها و عصبانیت ها موثر خواهد بود .
انواع شکل های برقراری ارتباط :
در حالت کلی سه شکل اصلی برای برقراری ارتباط وجود دارد :
- پرخاشگرانه 2) منفعلانه 3) صریح و پر جرات و محترمانه
موثر ترین این صورت ها معمولا شکل صریح آن است و زمانی که به این شکل ارتباط بر قرار کنید به طرز دوستانه و محترمی از حق خود دفاع کرده بدون این که پرخاشگری کنید . بسیاری از افراد فرضیه های نادرستی درباره ی خودشان و حق اظهار کردن نظراتشان و محترم شمرده شدن دارند . و این طرز فکر ها باعث می شود که به جای صریح بودن به سمت پرخاشگری و انفعال بیش خواهیم رفت .
واکنش های پرخاشگرانه :
طبق نظر روانشناس خوب مرکز مشاوره زوجین ریشه ی رفتار های پرخاشگرانه این است که من برتر هستم و یا حق با من است و دیگران اشتباه می کنند . رفتار های پرخاشگرانه معمولا با رفتار های تلافی جویانه و تدافعی می باشند و این باعث افزایش تنش می شود و این رفتار متاسفانه مشکلی را حل نمی کند .
واکنش های منفعلانه :
زمینه ی رفتار های منفعلانه این باور است که من ضعیف و کم ارزش هستم و تو قوی هستی و حق با تو است . رفتار های منفعلانه و تسلیم شونده معمولا به انباشتگی خشم های پنهان و رنجیدگی و جریحه دار شدن احساسات منجر می شود و مانند رفتار های پرخاشگرانه مشکلی را حل نخواهد کرد .
چگونه صریح و مناسب رفتار کنیم ؟
دکتر مشاوره تلفنی بیان می کند که طرز برخورد صریح این است که اگر چه ممکن است من و طرف مقابلم اختلاف نظر داشته باشیم ، هر دو به طور مساوی حق ابراز احساسات و افکارمان را داریم . وقتی رفتاری صریح ، بدون ضایع کردن حق دیگران خواهیم داشت که بتوانیم خواسته ها و نظرات شخصی خود را بیان کنیم ، مخالفتمان را آزادانه ولی محترمانه ابراز کنیم و در صورت نیاز نه بگوییم رفتار صریح نتایج بسیار خوب و سودمندی برای ما انسان ها و روابطمان دارد زیرا که باعث بهبود عزت نفس و تنش کمتر و در اغلب موارد ، حل مسئله را به همراه دارد .
برای برقراری ارتباط صریح مشاهدات خود را بیان کنیم و بدون قضاوت و شفافیت و با سادگی ، دیده ها و ذهنیت ها و برداشت هایمان را بیان کنیم . مورد دیگر درباره ی ابراز افکارمان می باشد . ابراز افکار فرصتی می باشد که نظرات و عقاید و برداشت هایمان را از مشاهداتی که فرد مقابل ارائه می دهد ، ابراز کنیم .همچنین بیان کردن احساسات مهم است و به جای مقصر جلوه دادن طرف مقابل ، در قبال احساسی که در شما ایجاد شده است ، بر واکنش احساسی خودتان درباره ی شرایط پدید آمده ، تمرکز داشته باشید و از موارد مهم دیگر که می توان به آن اشاره کرد مطرح کردن درخواست ها به صورت شفاف و مشخص و مستقیم می باشد .
بر اساس مطالعات روانشناسان مرکز مشاوره روانشناسی بیش از نیمی از آن چه در ارتباطات ما رخ می دهد از طریق حرکات بدن منتقل می شود نه از طریق حرف هایمان . وقتی لبخند می زنیم ، اخم می کنیم ، آه می کشیم ، لمس می کنیم ، انگشت هایمان را روی میز می کوبیم حتی اگر هیچ کلمه ای رد و بدل نشود بدن ها و حالات آن صحبت های فراوانی را منتقل می کند . برای بر قراری ارتباط سالم پیام های بدنی و لحن صحبت کردنمان باید با گفته هایمان هماهنگی داشته باشد مثلا اگر می خواهید جسورانه صحبت کنید مستقیم به او نگاه کرده و حالت صورت خود را دوستانه حفظ کنید آگاهانه نفس کشیدن و راست ایستادن و مطمئن سخن گفتن را رعایت کنیم . شتونده ی خوب بودن ، از راه های دیگری است که باید توجه شود زیرا کار آسانی نیست و نیازمند تمرین است زیرا که ذهن ما درگیر واکنش ها ، قضاوت ها و پرسش ها و افکار مختلفی است و اغلب به جای گوش دادن به حرف های طرف مقابل مشغول فکر کردن به جوابی هستیم که می خواهیم به شخص مقابل بدهیم .
دیدگاه خود را بنویسید