بر اساس تحقیقاتی که در زمینه روانشناسی کودک انجام شده است ، برخی از کودکان سنین مدرسه هستند که کلمات را به خوبی درک نمی کنند و یا آنچه را که می بینند در نمی یابند و یا کودکانی هستند که مانند همسالان دیگر خود از هوش متوسط و بالاتر از متوسط برخوردارند ولی با روش های متداول آموزشی قادر به یادگیری مفاهیم نیستند . ناتوانی های خاص یادگیری در بین کودکان دوران مدرسه به میزان بالایی دیده می شود و و توجه روانشناس کودکان را به خود جلب کرده است .
طبق نظر بهترین روانشناسان تهران از مواردی که روی فرایند یادگیری اثر می گذارد و به تبع آن استعداد ها ، علایق ، نگرش ها ،آموزش ، کارایی و به طور کلی شخصیت فرد را تحت تاثیر قرار می دهد ناتوانی یادگیری می باشد .
تعریف ناتوانی یادگیری :
ناتوانی یادگیری به معنای اختلال در یک یا چند فرایند اساسی روان شناختی می باشد که در فهم و کارکرد زبان شفاهی یا کتبی نقش دارد و می تواند خود را به صورت اختلال در اندیشیدن ، گوش دادن ، صحبت کردن ، خواندن ، نوشتن ریاضیات و هجی خود را نشان دهد . تشخیص و درمان آن الزامی می باشد زیرا که تاثیر بالقوه ای روی عملکرد ناسازگارانه فرد دارد و در حوزه های مختلف زندگی او ضعف ایجاد خواهد کرد .
حدود نیمی از کودکان درگیر این ناتوانی مربوط به اختلال خواندن می باشد و شروع و تشخیص آن در سال های پیش از دبستان تا کلاس دوم مشخص می شود . شروع آن در پیش از دبستان نشانگر تاخیر رشدی زبان و یادگیری مفاهیم تازه ، تاخیر در عملکرد در مقایسه با همسالان خودشان می باشد . در اوایل مدرسه نمره های پایین ، یادگیری ضعیف می باشد وجود این اختلال در پسران 3 برابر دختران می باشد .
تشخیص اختلال یادگیری :
شناسایی این اختلال در کودکان نیازمند بررسی های عمیق و اساسی کودک زیر نظر بهترین دکتر روانشناس می باشد . از نشانه های آن می توان به مواردی نظیر مشکلات یادگیری در ریاضی و درس هایی که با زبان رابطه دارند ، عقب ماندگی تحصیلی ، عدم پیشرفت تحصیلی ، مشکل در املا ، اشتباه کردن حروف و اعداد با یکدیگر ، دمدمی و تکانه ای بودن ، عدم توجه کافی می باشد این نوع کودکان هوش طبیعی و نرمالی دارند .
ویژگی های کودکان دارای ناتوانی یادگیری چیست ؟
کودکان همراه با ناتوانی یادگیری ، استانه تحمل پایینی دارند ، عزت نفش آن ها نیز پایین است و حواس پرتی ، تمرکز طولانی مدت بر روی تکالیف ، رفتار تکانشی ، داشتن دستخط ضعیف ، مشکل در پردازش اطلاعات و حل مسئله و حتی وجود نداشتن انگیزه یادگیری همراه می باشد .
درمان های مناسب کودکان ناتوانی یادگیری در مرکز روانشناسی انتخاب نو چیست ؟
کودکان دارای اختلال نوشتن عبارت است از تمرین هجی کردن و نوشتن جمله و مرور پیوسته قواعد دستوری می باشد مشکلات رفتاری و هیجانی همرته با آن نیز نیازمند درمان های مناسب و خاص خود می باشد .
کودکان همراه با مشکلات ریاضی با پیشرفت همراه نخواهند بود و با روش های موثر نظیر بازی های کامپیوتری و روش های یادگیری خاص می توان به آن ها کمک کرد البته ممکن است این کودکان در مهارت های اجتماعی نیز مشکل داشته باشند و از این رو کمک به آن ها در جهت کسب مهارت های مثبت حل مسئله در حوزه اجتماعی و ریاضیات مفید خواهد بود .
کودکان همراه با نقص خواندن نیازمند آموزش های مستقیم می باشند و توجه کودک را به پیوند بین اصوات گفتار و هجی جلب می کنند . برنامه های تقویتی مناسب با آموزش کودک در مورد ایجاد ارتباط درست بین حروف و اصوات شروع می شوند .
به طور کلی مفید ترین و موثر ترین روش آموزشی برای این دانش آموزان آموزش انفرادی می باشد . در آموزش انفرادی تجربیات مربوط به یادگیری به نحوی ترتیب داده می شود که احتیاجات ویژه دانش آموزان را مرتفع سازد .این نوع درمان بر پایه ی تشخیص و درمان مداوم ، استوار است . نوع دیگر آموزش ، آموزش مستقیم می باشد که برای ایجاد تسلط در ارتباط با دانش و مهارت ها مورد استفاده قرار می گیرد . آموزش با استفاده از رایانه و فناوری و انواع نرم افزار های موثر و همچنین آموزش راهبردی مناسب خواهد بود .
درمان این نوع اختلالات و ناتوانی ها در کودکان پیش دبستانی و به طور کلی کودکان سنین مدرسه به شدت مهم می باشد زیرا که این ناتوانی ها باعث به وجود آمدن تغییراتی در حوزه روانشناختی ، اجتماعی و رفتار و عملکرد های آن ها خواهد شد به عبارتی معلمان و والدین باید با مشاهده هریک از نشانه های مربوزط به اختلالات یادگیری در جهت بهبود شرایط کودک تلاش کنند و در صورتی که انواع دیگر مشکلات روانشناختی در آن ها بروز کند با همکاری یک متخصص روانشناس کودک شرایط کودک را به بهبودی پیش ببرند و این ناتوانی و مشکلات را در حد امکان کم کنند و یا آن را به طور کلی از بین ببرند زیرا هرگونه مشکل در ویژگی های روانشناختی کودکان تاثیرات زیادی بر دوران بزرگسالی آن ها خواهد گذاشت از آنجایی که تربیت کودکان توسط والدین وظیفه ای بزرگ و سنگین می باشد و این والدین هستند که در آینده ی کودکان خود نقش بزرگی را ایفا می کنند و برای جلوگیری از هر گونه شرایط سخت و دشوار در سنین بزرگسالی مشورت کردن با مشاور کودک در جهت آشنایی با ویژگی های تربیتی صحیح و مراحل رشد کودکان بسیار سودمند است .
دیدگاه خود را بنویسید