آزار و سوء استفاده جنسی از کودکان، از واقعیت های تلخ دنیای امروز است و گستردگی آن خبر از در خطر بودن بچه ها را می دهد. و آن چه که مقابله با آن را دشوار می سازد، باورهای نادرستی است که درباره این موضوع وجود دارد. بر اساس گفتهی مشاور روانشناس باور هایی از قبیل این که صحبت در مورد سوء استفاده جنسی با کودکان، موجب ترس و وحشت آن ها شده و یا آن ها را نسبت به مسائل جنسی کنجکاو می کند. مورد دیگر این که کسانی که سوءاستفاده جنسی می کنند، بیماران روانی هستند که می توان کودکان را از آن ها دور نگه داشت. مورد دیگر این که فقط بچه ها مورد سوءاستفاده قرار می گیرند و یا این که فقط کودکانی که در خانواده های بی بند و بار هستند مورد آزار جنسی قرار می گیرند و مورد آخر این که برخی از کودکان تمایلات جنسی دارند و خودشان وارد رابطه جنسی با بزرگ تر ها می شوند. همه ی مواردی که گفتیم باورهای نادرستی هستند که چنان موانع فکری و هیجانی را در برابر مواجهه با آزار جنسی، ایجاد می کنند که خانواده ها از شدت اضطراب و نگرانی ترجیح می دهند موضوع را نادیده بگیرند ولی این کار کمکی به محافظت از کودکانمان نمی کند و باید این باورهای اشتباه اصلاح شود.
حقایق در مورد آزار جنسی کودکان:
1درپیشگیری از آزار جنسی، به مسائل جنسی پرداخته نمی شود بلکه به محافظت از کل بدن و مفهوم شخصی و مقابله از هر گونه لمس پرداخته می شود. اگر هم جایی از اندام های جنسی صحبت شود برای حفظ بهداشت و محافظت از آسیب ها و بیماری ها است و نه نقش و کارکرد آن در رابطه جنسی.
2افرادی که کودکان را مورد آزار جنسی قرار می دهند از نظر ظاهری با افراد دیگر فرقی ندارند و معمولا والدین آموزش های لازم را در خصوص غریبه ها می دهند و به همین دلیل این خطر معمولا از سوی غریبه نیست و معمولا از سوی افرادی که از نظر کودک آشنا هستند که کودک با آن ها در ارتباط است، می باشد.
3 بر اساس مطالعات مشاوره ازدواج و خانواده نمی توان گفت که فقط دختر ها در معرض خطر هستند بلکه پسرها را نیز این خطر تهدید می کند.
4آمارها نشان می دهد که این آزار محدود به گروه یا طبقه خاصی نیست و متاسفانه همه کودکان در معرض این خطر هستند و آن چه که اهمیت دارد نوع رابطه والدین با کودکان می باشد.
5 در برخی از موارد دیده شده که فرد سوء استفاده کننده مدعی علاقه و پیش قدم شدن خود کودک به رابطه جنسی بوده تا از درجه مجرمیت خود بکاهد ولی کودکان در این سنین فاقد هورمون ها و کارکردهای جنسی و غدد جنسی هستند و نمی توانند مسائل مربوط به روابط جنسی را مانند یک بزرگسال درک کنند. و به دلیل عدم شناخت و آگاهی صلاحیت انتخاب آگاهانه را ندارند و اگر هم در ظاهر مشاهده شود که کودک به فرد سوءاستفاده کننده علاقه دارد به علت کمبودهای عاطفی است و باعث شده که محبتی را که از سوی والدین نداشته پید کند و به همین دلیل بار ها به نوع رابطه والدین و فرزندان تاکید شده است
روش های پیشگیری از سوء استفاده جنسی کودکان
طبق نظر بهترین روانشناس خانواده برای مقابله و حل این دو مشکل اساسی دو راهکار وجود دارد یکی از آن ها شناسایی شیوه ی کار فرد آزارگر و دوم مجهز کردن کودکان به توانایی و مهارت های لازم برای شناسایی و اطلاع رسانی اولین نشانه های خطر است.
شناسایی مراحلی که فرد آزارگر برای رسیدن به هدف خود طی می کند مرحله بسیار مهمی است. آگاهی از این مرحله می تواند به والدین و اطرافیان کودک کمک کند تا در هر مرحله متوجه خطر احتمالی شده و اقدامات لازم را انجام دهند. مرحله اول شناسایی و انتخاب کودک است و در مرحله بعدی شروع به ایجاد رابطه دوستانه با کودک می کند مانند ابراز محبت، هدیه دادن ، همبازی شدن و .... و در مرحله ی بعدی با ساختن رازها و پنهان کاری هایی نیت خود را پیش می برد و تلاش می کند تا رابطه شان را بیشتر کند و تلاش می کند تا مفهوم رازداری بین دو دوست و پنهان کاری از والدین کودک را امتحان کند و در مرحله بعدی دوستی و صمیمیت و نوازش به سطح دیگر کشیده می شود . شامل گفتگو درباره مسائلی که ممنوعهی خانواده هاست مربوط می شود. در چنین شرایطی کودک به علت آموزش های مبهم متوجه غیر عادی بودن مسئله می شود ولی به علت هدایا، توجهات و یا احساس غروری که به دلیل دوستی با بزرگسال دارد این رفتارهای غیر طبیعی را نادیده می گیرد و به همین دلیل توانمندسازی کودکان به عنوان موثر ترین راه پیشگیری می باشد. یکی از آن ها شیوه های فرزند پروری والدین است این که کودکان بتوانند به عنوان بهترین و مطمئن ترین مرجع به سراغ والدینشان بروند و این اعتماد و اطمینان زمانی حاصل می شود که والدین از ابتدا رفتار محبت آمیز و صمیمانه با کودک داشته باشد و همچنین قبل از بچه دار شدن نسبت به یادگیری اصول فرزند پروری، مذاکره و حل مسئله و روش های درست تشویق و تنبیه اقدام کرده باشند و در نهایت بتوانند رابطه مناسبی با کودکانشان برقرار سازند. و بخش دیگر مربوط به آموزش مستقیم خود کودکان مربوط می شود که بر اساس گروه سنی مختلف متفاوت است. . برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه با مطب تخصصی روانشناسی در ارتباط باشید.
دیدگاه خود را بنویسید