اختلال شخصیت از اختلال هایی است که دارای حالت های متعددی است و آن را به دسته های جداگانه تقسیم کردند که هر کدام دارای ویژگی های خاصی است. طبق مطالعات مشاور پیش از ازدواج افراد دارای اختلال شخصیت در ازدواج مشکلاتی را ایجاد خواهند کرد که اکثر افراد با آن ها نمی توانند کنار بیایند. در ادامه هر کدام از آن ها را تعریف می کنیم.

شخصیت افسرده:

زندگی با شریک زندگی که مبتلا به برخی از اختلالات روانی می باشد ، سخت تر است . افراد دارای شخصیت افسرده رفتار های اندوه بار و غم انگیز دارند و فکر می کنند که فردی بی کفایت و بی ارزش هستند و نگرش او نسبت به خودش منفی می باشد و زیاد غصه می خورد و بدبین و احساس گناه همراه اوست . همه ی ما انسان ها گاهی اوقات ناراحت می شویم ولی افراد شخصیت افسرده در همه حال افسردگی دارند و ممکن است چند روزی را دچار افت روحی شویم و آن را روز بد و یا هفته ی بد معرفی کنیم ولی برای افراد شخصیت افسرده همیشگی است. وقایع نا خوشایند بخشی از زندگی به حساب می آید و باید ان را قبول کنیم. .زندگی مشترک با در حالت کلی می توانیم بگوییم که چنین افرادی تجربه خوشحالی و شادی ندارند و اعتماد به نفس آن ها بسیار کم است . نگرش منفی او به قدری قوی است که همه افکار ، گفتار و احساسات و رفتار او را تحت تاثیر قرار می دهد

شخصیت وسواسی:

اختلال شخصیت وسواسی یا سر سخت مشغول جزییات و قوانین هستند و به شکل کمال گرایانه رفتار می کنند و به شکل افراطی خود را وقف کار می کنند فرصتی برای تفریح و استراحت و روابط اجتماعی ندارند انعطاف نا پذیر و لجباز بودن و تلاش برای کنترل دیگران ، خسیس بودن و عدم همکاری با دیگران از خصوصیات چنین افرادی می باشد.

شخصیت اسکیزویید: 

بر اساس مطالعات بهترین مشاوره خانواده افراد مبتلا به این اختلال هیچ علاقه ای به روابط نزدیک با دیگران ندارند و از آن هیچ لذتی نمی برند و حتی ممکن است احساس خاصی نسبت به رابطه با شما نداشته باشند این افراد معمولا به فعالیت های فردی  پردازند و به فعالیت هایی را به بودن به افراد دیگر ترجیح می دهند این افراد علاقه ای به فعالیت جنسی ندارند و تعداد فعالیت هایی که می تواند آن ها را خوشحال کند بسیار کم است . و به غیر از اعضای خانواده ، هیچ کس با او صمیمی و نزدیک نیست و نسبت به تمجید و انتقاد دیگران بی تفاوت است . سردی ، منزوی و بی احساسی در آن ها شایع است.

شخصیت ضد اجتماعی:

افراد شخصیت ضد اجتماعی سابقه ی بازداشت یا داشتن مشکلات قانونی را دارند و به خاطر نفع شخصی دروغ می گویند و دیگران را فریب می دهد  چنین افرادی تکانشی و بدون برنامه

از درک عواقب کارهایشان آگاه نیستند و هیچ اهمیتی برای سلامتی و رفاه شما قائل نیستند و در زمینه ی شغلی ثبات ندارند و  از همه مهم تر این که این افراد روحیه ی پشیمانی و عذرخواهی ندارند و به خاطر صدمه ی مالی و بد رفتاری هایی که دارند بی تفاوت است و بهانه می تراشد. 

شخصیت نمایشی:

آن چه که در این افراد قابل مشاهده است ، هیجانی بودن آن ها است و همچنین پیوسته به دنبال این هستند که در مرکز توجه قرار داشته باشند . و اگر که احساس کنند که در مرکز توجه نیستند عصبانی خواهد شد . همچنین چنین افرادی ظاهر و رفتار غیر متعارف دارند و نسبت به ظاهر خود حساسیت ویژه ای دارند و لباس های تحریک کننده می پوشند تا توجه دیگران را به خود جلب کنند . این افراد در حالت کلی به دنبال تحسین ، توجه و تمجید هستند و اگر چنین چیزی را نداشته باشند ، تمام تلاش خود را می کنند تا آن را ایجاد کنند

شخصیت مرزی: 

مصرف مواد مخدر، رانندگی جنون آمیز، بی بند و باری جنسی، دمدمی مزاجی، نوسانات شدید خلقی مانند نشاز، افسردگی و اضطراب از ویژگی های بارز آن است. و همچنین رفتار های تکانشی و نبود ثبات رفتاری در آن ها دیده می شود و از طرد شدگی و احتمال ترک شدن از سوی شریک عاطفی شان به شدت واهمه دارند و دست به رفتارهایی می زنند که باعث آسیب به خودشان می شود و همچنین آن ها به خودشان آسیب زده  و اقدام به خودکشی در آن ها دیده می شود و همچنین احساس پوچی، بی ارزشی و بی حوصلگی در آن ها وجود دارد و همچنین تحمل آرامش را ندارند و زمانی که زندگی شان بدون مشکل به نظر می رسد به بهانه ای آن را آشوب می کنند و روابط عاطفی و عشقی پر شور و طوفانی ولی مقطعی و بی ثبات دارند.


شخصیت پارانوئید:

او گمان می کند که شما به او صدمه خواهید زد و یا از او سوء استفاده می کنید و یا او را فریب میدهید چنین این افراد به وفاداری همسر خود مشکوک هستند و نمی توانند به اطرافیانشان اعتماد کنند و حتی تعریف های اطرافیانش را منفی ، تهدید کننده و تحقیر آمیز تلقی می کند و اگر احساس کند که فردی به او توهین، تحقیر و یا بی اعتنایی کرده و یا این گونه احساس کند، تا اخر عمر کینه به دل خواهد گرفت.

هر کدام از مواردی که مطرح کردیم انواعی از اختلال های شخصیت هستند که می توانند از سوی متخصصان تشخیص داده شوند. قبل از ازدواج این موارد را در نظر بگیرید تا از هر گونه پشیمانی جلوگیری کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر با مرکز روانشناسی خوب در ارتباط باشید.