همه ی انسان ها اضطراب را تجربه می کنند و طبیعی است که انسان ها با مواجه شدن با موقعیت های تهدید کننده وتنش زا مضطرب شوند . اما احساس اضطراب شدید در غیاب علت واضح امری غیر عادی است.طبق مطالعات کلینیک روانشناسی اضطراب شامل احساس عدم اطمینان درماندگی و برانگیختگی فیزیولوژیکی است . به طور کلی اضطراب یک احساس منتشر و ناخوشایند است و اغلب مهم دلواپسی است که با چند احساس جسمی همراه می شوند.
جهانی بودن مشکل اضطراب باعث شده که جنبه حهان شمول به خود بگیرد و به قشر خاصی مربوط نیست و همه را درگیر می کند. اضطراب ناراحتی ها ی خاص خودش را دارد که با علایم جسمانی از قبیل ناراحتی معده تنگی نفس ونشانه های روانی نظیر ترس و احساس افسردگی همراه است .
اضطراب طبیعی :
اضطراب را همه ی انسان ها تجربه می کنند و یک احساس منتشر و بسیار ناخوشایند و اغلب مبهم دلواپسی است که اغلب با علائم عصبی خودگردان همراه هستند. مثل تنگی قفسه سینه تپش قلب ناراحتی معده و بی قراری با ناتوانی در نشستن و سرپا ایستادن است . مجموع علائم بین افراد متفاوت است.
اضطراب مزمن:
طبق مطالعات کلینیک روانشناسی اضطراب مزمن به صورت یک ناراحتی کمو بیش دائم در سطح روانی جسمانی و یا ارتباطی است. اضطراب مزمن می تواند به شکل ظاهری احتراز از دیگران یا بی توجهی باشد. احساس گناه، درست انجام ندادن کار ها ، احساس تایید نشدن از سوی دیگران و نشخوار فکری در رابطه با موضعات مختلف می توتند وجود داشته باشد.
اضطراب حاد:
این اضطراب کاه و بس گله بروز پیدا می کند و مدت ان ها محدود و اغاز و پایانشان ناگهانی است.
در اکثر مواقع واکنش در برایر رویداد های ناگهانی یا موقعیتی خاص و در زمینه اضطراب مزمن ایجاد می شود.
طبق مطالعات روانشناسی خانواده اضطراب مانند هر اختلال روانی دیگر اثار مضری را به همراه دارد و مهم ترین ان ها عبارت اند از :
عدم اعتماد به نفس:
کسانی که از تعادل روحی و روانی برخوردار نیستند از قبول مسئولیت های فردی و اجتماعی شانه خالی می کنند و در موارد زیادی خودشان توانایی انجام کارها را ندارند و دیگران باید حواسشان به ان ها باشد و از انجام بسیاری از کارهای روزمره زندگی باز می مانند. اعتماد به نفس اهمیت زیادی در زندگی انسان ها دارد و موفقیت در ایهاد مختلف زندگی به ان وابسته است اما به دلیل اضطراب و کاهش ان فرد مشکلات زیادی را تجربه می کند.
انزوا و گوشه گیری:
طبق مطالعات کلینیک روانشناسی فرد مضطرب خود را کوچک تر از ان می داند که با افراد جامعه ارتباط برقرار کند و اظهار وجود نماید به همین دلیل در ارتباط با دیگران دستپاچه می شود و نودش را گم می کند و نگرانی او از زبان بدن و تغییراتی که در تو اتفاق می اقتد مشخص است. این افراد نمی توانند خوب صحبت کنند و از سخن گفتنشان نگران هستند . برای مثال دانش اموزی را در نظر بگیرید که امادگی لازم درس را دارد ولی زمانی که معلم از او می پرسد نمی تواند جواب بدهد .
محرومیت از زندگی ارام:
از انجایی که اضطراب با خوف و ترس درونی همراه است با بروز ان امنیت و ارامش درونی به هم می ریزد و بی قراری و نا ارامی جای ان را می گیرد . کسب ارامش و زندگی با ان برای هر فردی لذت بخش است و عدم وجود ان بسیار ازاردهنده خواهد بود.
فرسودگی بدن:
بر اساس مطالعات روانشناسی خانواده از انجا که بدن و روان با هم در ارتباط هستند با نگرانی روح و روان فرد متاثر شده و خواه و ناخواه این خالت اثار تا مطلوبی در زندگی فرد می گذارد. بیشتر متخصصان بیماری های جسمی را به دلیل وجود اضطراب می دانند .
محرومیت از رشد وتکامل:
عوارض و اثاری که در موارد قبلی گفتیم برای به هم ریختن زندگی فرد کافیست و مشخص است که با نداشتن اعتماد به نفس نمی توان انتظار داشت که فرد گام های مهمی که پایه و اساس دارند را گذاشت. قاطعیت و توانایی تصمیم گیری شرط موفقیت وکامیابی است و معمولا افراد مضطرب این توانایی را ندارند ونمی توان به ان چیزی که می خواهند برسند.
وسواس:
فردی که به کار خود اعتماد ندارد و می ترسد کارش را درست انجام ندهد عمل خود را تکرار می کند و همین امر تو را به سمت بیماری وسواس می کشاند.
اضطراب علت های مختلفی دارد که روانشناسان به علل زیست شناختی و جسمانی که بارتغییرات در انتقال دهنده عصبی و هورمون ها مشخص می شود ، روانشناختی و محیطی که مانند مشکلات خانوادگی احساس جدایی و طرد شدگی همگی تاثیر دارند و عوامل ژنتیکی و ارثی که والدین مضطرب به احتمال بیشتری دارای فرزندان مضطرب خواهند بود، می توان اشاره کرد. در حالت کلی اگر که نوجوان و یا بزرگشال از این اختلال رنج می برد باید مورد بررسی و درمان قرار گیرد زسرا مه به شدت زندگی افراد را تحت تاثیر قرار می دهد و باعث می شود که در ابعاد مختلف زندگی فرد با شکست مواجه شود و ناکامی و ناراحتی هایی را تجربه کند. لرای کسب اطلاعات بیشتر با مرکز مشاوره روانشناسی در ارتباط باشید.
دیدگاه خود را بنویسید