گفتگو در هر مرحله از یک رابطه ی صمیمی مهم است . اما عواملی وجود دارد که باعث انحراف گفتگو از مسیر اصلی اش می شود و زمانی فرا می رسد که به دلیل ضعیف بودن گفتگو ها به رابطه صدمه زده و حتی قبل از ازدواج به پایان رسیده است . بر اساس مطالعات انجام شده در زمینه ی مشاوره انتخاب همسر در مرحله ی قبل از ازدواج ، احساسات و نگرش های فردی زوج ها را نسبت به گفتگویشان سنجیده است زوجینی که از مهارت گفتگوی ضعیفی برخوردار بودند با احتمال بیشتری در سه سال بعد ازدواجشان نا خوشنود بودند و یا حتی طلاق گرفتند و به همین دلیل طبق نظر روانشناس یادگیری چگونگی گفتگو و مهارت های مربوط به آن قبل از زندگی مشترک می تواند گامی مهم در پیشگیری از مشکلات بعدی باشد .
نوع ارتباطی که زوجین با یکدیگر بر قرار می کنند در دوره های مختلف زندگی خانوادگی مهم است برای مثال با به دنیا آمدن فرزندان و رشد آن ها پیچیدگی های خانواده بیشتر می شود و زوجین باید در ارتباط های خود دقت بیشتری داشته باشند زیرا که فرزندان از نوع ارتباط والدینشان تاثیر می پذیرند و در سال های آتی در ارتباطات خود از همان شیوه های ارتباطی در اجتماع و تشکیل خانواده استفاده خواهند کرد و همچنین نوع گفتگو به کیفیت رابطه میان والدین و فرزندان نیز تاثیر خواهد گذاشت . در ادامه به الگو های ارتباطی اشتباهی که زوجین استفاده می کنند و برای این که بتوانند زندگی مشترک خود را ارتقا ببخشند و از خطر های احتمالی بکاهند باید با این اشتباه ها مبارزه کنند . این الگو ها که توسط مشاوران کلینیک روانشناسی خوب معرفی شده است عبارت اند از :
تشدید :
تشدید عبارت است از زمانی که همسری مسئله یا در خواستی را مطرح می کند و همسر دیگر با لحن بدتری پاسخ او را می دهد در مقابل او هم منفی تر می شود و به همین تدریج بحث منفی تر می شود . در این شرایط مدام مشکلات را پیش می کشند و شرایط بدتر و بد تر می شود و این بحث های منفی به سمت افزایش خشم و نا کامی می شود . زوجین از خشم و ناکامی برای نشان دادن نفرت به دیگری حرکت می کنند و آسیب زیادی را به رابطه ی خود وارد می کنند . زمانی که آسیب ها و ناکامی ها بیشتر شود ، افراد از تمایل برای شنیده شدن توسط دیگران به سمت تمایل برای صدمه زدن به دیگران پیش می روند و از کلام های آسیب رسان استفاده می کنند اما اغلب تفکر و احساس واقعی هر همسر را نسبت به دیگری منعکس نمی کند .
بی اعتبار سازی :
بی اعتبار سازی الگویی است که در آن یک همسر به طور مستقیم و غیر مستقیم ، افکار ، احساسات یا شخصبت طرف مقابل را تحقیر می کند . سخنان تحقیر آمیز سد هایی را در رابطه ایجاد می کند و اسیب زیادی وارد می کند و منجر به کتمان آن چه هستید و آن چه فکر می کنید ، خواهد شد . آن چه که در رابطه مهم است این است که همسران به دیدگاه دیگری احترام بگذارند و آن ها را تایید کنند و در این صورت است که وضعیت بهتری را در پیش خواهند داشت و مسئله ی مهم دیگر این است که نگرانی فرد دیگر شنیده شود و به آن احترام گذاشته شود .
تفاسیر منفی :
تفاسیر شما زمانی که ادراک شما بد تر از واقعیت است ، اتفاق می افتد . تفاسیر منفی زمانی اتفاق می افتد که یک همسر به طور پیوسته معتقد است انگیزه های دیگری منفی تر از آن چه در واقعیت است ، می باشد . این الگو بسیار مخرب است و باعث می شود که حل سازنده تعارض و اختلاف نظر دشوار شود . زمانی که روابط آشفته تر می شود تفاسیر منفی بیشتر شده و به ایجاد یک محیط نا امید کننده و تضعیف کننده روحیه کمک می کند . کار های مثبتی در رابطه وجود دارد اما این کار ها توسط دیگری مثبت شناخته نمی شود . تفاسیر منفی زمانی که شکل گرفتند ، به راحتی تغییر نمی کنند و به همین دلیل مهم است که همسر خود را منفی نبینید . اگر هر همسر به طور معمول و از روی قصد کارهایی را فقط برای ناکام کردن طرف مقابلش انجام دهد ، ازدواج به شکل وحشتناکی در می اید . خیلی شایع است که اعمال یک همسر به وسیله ی دیگری به طور منفی ، حتی بدون قصد و نیت آن همسر برای انجام آن عمل ، دریافت شود . هنگامی که شما پیوسته از تفاسیر منفی در مورد همسرتان استفاده می کنید ، در بازگشت جهت آزار رساندن به او احساس توجیه بیشتری خواهید کرد .
اجتناب و کناره گیری :
در این الگو همسر نسبت به ادامه مذاکرات مهم بی میلی نشان می دهد . کناره گیری می تواند به اندازه ی بلند شدن و رفتن از اتاق ، سکوت یا خاموش بودن ، طفره رفتن و پشت گوش انداختن در طول بحث ظریف باشد . در اجتناب به طور مشابهی فرد یا اجازه نمی دهد مکالمه شروع شود و یا از ادامه ی آن امتناع ورزد فردی که مستعد اجتناب است ترجیح می دهد که موضوع شروع نشود و اگر آغاز شد کنار می کشد .
الگوهای گفته شده در خصوص گفتگو ها ، عدم آگاهی از مهارت های زناشویی ، مشکلات جنسی و .... می تواند زندگی را تحت تاثیر قرار دهد از این رو زوج درمانی و درمان مشکلات جنسی از ضرورت ها می باشد .
دیدگاه خود را بنویسید