در نگاه اول و در اوایل رابطه این افراد به نحوی باور نکردنی جذاب، قابل اعتماد، حمایتگر و اهل زندگی به نظر می رسند که طرف مقابل افلب فاکتور ها را در او می بیند اما در طول رابطه و زمان، حتی مدت ها پس از ازدواج متوجه عمق فاجعه می شوند. این اختلالات شامل موارد زیر می باشد:
اختلال شخصیت پارانوئید:
بر اساس مطالعات مشاوره قبل ازدواج این دسته از افراد نمی توانند به هیچ کس حتی نزدیک ترین افراد زندگی خود اعتماد داشته باشند و همیشه به دنبال تعقیب، کنترل و بازجویی طرف مقابل هستند. و معمولا گفته ها و شوخی های اطرافیان را با قصد تحقیر و تهدید می بینند و به خاطر احساسات منفی که دارند همیشه انتقاد گر بوده و نگرانی ، سردی، خشکی و کینه و نفرت را در رفتار های آن ها می توان دید. و دائما از احتمال آسیب، خیانت شریک زندگی شان و .. گوش به زنگ هستند.
اختلال شخصیت اسکیزوئید:
این افراد نسبت به تحسین و انتقاد بی تفاوت بوده و از اظهار نظر و علاقه عاجز هستند. کم حرف و آرام و مرموز بوده و سردی و خشکی و فرار از صمیمیت و عدم احساس نیاز به بودن با دیگران حتی شریک زندگی از ویژگی های بارز آن است. این افراد معمولا هیچ دوست صمیمی ندارند و توانایی ارتباط چشمی را با اطرافیان ندارند و معمولا از هر گونه تفریحی گریزان هستند و تنهایی و فعالیت های فردی را به بودن در جمع ترجیح می دهند و تمایلی به ازدواج و روابط عاشقانه ندارند و در رابطه جنسی پیش قدم نمی شوند و خود ارضایی را ترجیح می دهند.
اختلال شخصیت اسکیزوتایپال:
این افراد احساس می کند که با دیگران متفاوت بوده و دیگران قادر به درک آن ها نیستند. و افکار، احساسات، عواطف و هیجانات، تجارب و رفتارهایشان با هنجارهای جاری اجتماع و بیشتر مردم متفاوت بوده و همه آن ها را ادم عجیبی می شناسند. و با واقعیت های زندگی ارتباط اندکی داشته و فکر می کنند که امور روزمره آن ها با نیروهای ماورا هدایت می شود. و این افراد در ماندن در یک رابطه یا شغلی پایدار عاجزند اما خواهان ارتباط با دیگران هستند.
اختلال شخصیت مرزی:
بر اساس گفتهی مشاور مصرف مواد مخدر، رانندگی جنون آمیز، بی بند و باری جنسی، دمدمی مزاجی، نوسانات شدید خلقی مانند نشاز، افسردگی و اضطراب از ویژگی های بارز آن است. و همچنین رفتار های تکانشی و نبود ثبات رفتاری در آن ها دیده می شود و از طرد شدگی و احتمال ترک شدن از سوی شریک عاطفی شان به شدت واهمه دارند و دست به رفتارهایی می زنند که باعث آسیب به خودشان می شود و همچنین آن ها به خودشان آسیب زده و اقدام به خودکشی در آن ها دیده می شود و همچنین احساس پوچی، بی ارزشی و بی حوصلگی در آن ها وجود دارد و همچنین تحمل آرامش را ندارند و زمانی که زندگی شان بدون مشکل به نظر می رسد به بهانه ای آن را آشوب می کنند و روابط عاطفی و عشقی پر شور و طوفانی ولی مقطعی و بی ثبات دارند.
اختلال شخصیت ضد اجتماعی:
در ابتدا افرادی بسیار باهوش، جسور و شوخ طبع هستند ولی بعدا فردی بی ملاحظه، بی ثبات و دمدمی مزاج و دروغ گو هستند و همچنین بسیار تحریک پذیر ، پرخاشگر و غیر قابل پیش بینی هستند. علائم خالکوبی، خودزنی، تیغ در صورت، گردن و بازو ، قانون شکنی، زورگویی، سرقت ، قمار بازی ، تحقیر ، کتک کاری، خیانت و روابط جنسی پرخطر، هوس بازی و .. در آن ها می شود. به هیچ وجه اهل گفتمان نیستند و با کوچک ترین حرفی قشقرق به راه می اندازند و شکستن و زدن وسایل ر آن ها دیده می شود و فاقد روحیه پشیمانی و ابراز ناراحتی هستند و و از آسیب هایی که وارد کرده اند واهمه ای ندارند و می توان گفت که این دسته از افراد بسیار خطرناک هستند.
اختلال شخصیت نمایشی:
این دسته از افراد بسیار حساس، دمدمی مزاج، زود رنج و تلقین پذیر هستند و برای این که همیشه در کانون توجه باشند دست به کارهای نمایشی کودکانه و احمقانه می کنند و ظاهری غیر متعارف و لباس ها و آرایش تحریک کننده و پر زرق و برق دارند و از شوخی لذت می برند و به زیبایی خود اهمیت زیادی می دهند و روابط، رفتار و گفتار آن ها در ابتدای رابطه بسیار شور انگیز و هیجان انگیز است ولی به سرعت تمام می شود و بنابراین ازدواج و روابط متعدد دارند. و نظر دیگران مهم تر از نظر خودشان برایشان اهمیت دارد و روابط آن ها به شدت متزلزل است زیرا که از یک طرف به شدت وابسته می شوند و از طرف دیگر نیازمند توجه از سوی دیگران هستند و با هر تعریفی زود به دیگران جذب می شوند و احتمال خیانت در آن ها زیاد است.
اختلال شخصیت خود شیفته:
طبق نظر روانشناس خانواده این افراد خود را مهم ترین، بهترین ، باهوش ترین و پرقدرت ترین می پندارند و اعتماد بع نفس کاذبی دارند و فکر می کنند که دیگران نسبت به آن ها حسادت می کنند و همیشه فکر می کنند که حق با آن هاست و انتظارات بیجا از اطرافیانشان دارند ولی با این که انتظار احترام و درک شدن کامل دارد ولی هرگز قادر به برقراری رابطه صمیمانه ، همدلی و درک دیگران نیست و بسیار در فرصت هایی از اطرافیانش سوء استفاده می کند و نسبت به کامل و بی نقص بودن خود بسیار حساس است.
هر کدام از مواردی که گفتیم از برخی اختلال های شخصیت است که اگر قبل از ازدواج شناخته نشوند دچار مشکلات بسیار در رابطه خواهند شد و اگر که فرد به شدت درگیر با آن ها باشد ممکن است که تحمل شرایط برای فرد دشوار شده و طلاق و جدایی را انتخاب کند . به غیر از مواردی که مطرح کردیم اختلال های شخصیت دیگری نیز وجود دارد که در مطالب بعدی به آن ها می پردازیم. اما اگر که در دوران آَنایی هستید هرگونه زنگ خطر و رفتار عجیبی را جدی تلقی کنید و از مرکز روانشناسی نظیر انتخاب نو کمک و راهنمایی دریافت نمایید.
دیدگاه خود را بنویسید