یکی از شدید ترین و بد ترین تنش ها یا استرس های زندگی ، تنش های خانوادگی و در راس آن ها طلاق است و حتی می توان گفت که صدمات طلاق نه تنها در حد از دست دادن عزیزی است بلکه در بسیاری از موارد با عواقب طولانی مدت و ماندگاری همراه خواهد بود . به همین دلیل تحقیقات زیادی در زمینه پیشگیری و به حد اقل رساندن ازدواج های نا موفق به عمل آمده است و مرکز روانشناسی قبل از ازدواج با ارائه ی خدمات یکی از این دستاورد ها می باشد .
امروزه می توان با بررسی زوجین ، نوع ارتباط و شرایط حاکم بر ازدواج ، سرانجام و آینده یک ازدواج را با دقت نسبتا بالایی از قبل پیش بینی نمود . در رابطه ، بایستی یک نکته را مد نظر قرار داد و آن تفاوت قائل شدن میان رضایت و خرسندی از زندگی اشتراکی با ثبات و پایداری ازدواج است . زیرا بسیاری از زوجین با وجود عدم رضایت به دلایل بسیار زیادی مانند نا توانی ، نیازمند بودن و یا نگرانی و .... بدون جدا شدن همچنان به زندگی مشترک نا موفق و نا خوشایند خود ادامه می دهند و حتی ممکن است که برای بهبود رابطه ی خود نیز کاری انجام ندهند .
عوامل پیش بینی کننده ازدواج چیست ؟
طبق نظر مشاور روانشناس خوب عوامل پیش بینی کننده رضایت و خرسندی از زندگی اشتراکی است که در تمامی جوامع و فرهنگ ها تقریبا صادق و یکسان هستند و در دوام و ثبات ازدواج نیز نقش دارند ولی میزان تاثیر و نقش آن ها در این زمینه در جوامع و فرهنگ های مختلف متفاوت است . هیچ کدام از این عوامل به تنهایی نقش قطعی نداشته و در افراد و زوج های مختلف میزان تاثیر هر یک از آن ها اختصاصی و متفاوت بوده و بیشتر به عنوان زنگ خطری است تا فرد تعقل و تحمل بیشتری کرده و تصمیم بهتری در انتخاب شریک زندگی خود بگیرد .
دکتر لارنس بر اساس تحقیقاتی که انجام شده عوامل پیش بینی کننده و اثر گذار ازدواج آن ها را در سه گروه قرار داد که به آن مثیث ازدواج می گویند .
3 ضلع این مثلث عبارت است از :
ویژگی های فردی در زندگی مشترک :
ویژگی های فردی در واقع خصوصیات شخصیتی ، باور ها ، ارزش ها ، طرز نگرش و اهداف و مهارت های اجتماعی هستند . داشتن اعتماد به نفس و عزت نفس ، انعطاف پذیری ، مهارت های ارتباطی نظیر بیان احساسات و همچنین ثبات احساسی عاطفی می باشد . اما برخی ویژگی ها نظیر عصبی و کینه ای بودن ، رفتار ها و تصمیم های سریع بدون فکر کردن ، باور های غلط و غیر سازنده ، اختلالات روانی ، اختلالات شخصیتی ، عدم توانایی در برخورد با فشار های زندگی از این دسته می باشد .
نقش پیشینه ی شخصی و خانوادگی در زندگی مشترک :
سن مناسب یکی از عوامل مهم می باشد و طبق آمار تلفن مشاوره طلاق در سنین کمتر از 20 سال دو برابر سنین بعد از آن است . به همین دلیل سن مناسب در ازدواج و همچنین ازدواج موفق و خوشبخت والدین ، تایید و حمایت خانواده و دوستان و رابطه ی خوب دوران کودکی با والدین از موازدی هستند که ازدواج موفق را رقم خواهند زد . از طرفی سن کم در ازدواج و طلاق والدین ، تحصیلات کم و عدم تایی از سوی والدین به آن تاثیر منفی می گذارد .
تعامل و تناسب زوج :
مورد دیگر ویژگی های زوجن است که شامل شباهت و همخوانی زوجین در زمینه ارزش ها ، باور ها ، سنخیت مذهبی و اعتقادی ، نگرش ، فرهنگ ، جایگاه اجتماعی ، احساسات و مشخصه های همانند جسمی ، تناسب تحصیلی ،اتفاق نظر در موضوعات مهم ، شدت و طول مدت آشنایی و همچنین نحوه ی برقراری ارتباط و حل مسائل و مشکلات می باشد .
در زندگی مشترک برخی از مسائل اهمیت زیادی دارد که عدم تفاهم در آن ها مشکلات و اختلافات بسیار شدیدی را به بار خواهد آورد . مسئله مهم در این رابطه وجود همفکری و دید یکسان می باشد . بسیاری از افراد قبل از ازدواج فکر می کنند که این موضوعات چندان مهم نیستند و یا تصور می کنند که می توانند بعدا نظر همسر خود را تغییر دهند ولی پس از مواجه شدن با آن ها در زندگی واقعی در می یابند چه اشتباه بزرگی مرتکب شده اند . طبق نظر مطالعات مرکز های مشاوره خوب دانستن اطلاعات و آگاهی نسبت به جایگاه هر یک از زوجین در زندگی ، کار و تحصیل ، مسائل مالی ، ارتباط جنسی ، فرزند دار شدن ، حد و مرز حریم ها و اهمیت آن ها در زندگی مشترک و تاثیر آن در موفق بودن رابطه مفید است .
بر اساس مواردی که گفته شد می توان سر انجام یک ازدواج را پیش بینی کرد و همانطور که گفتیم یک عامل به تنهایی نمی تواند موفقیت ازدواج را باعث شود بلکه چندین عامل با یکدیگر می تواند تعیین کننده میزان موفقیت ازدواج باشد . هر چقدر زوجین از نظر گروهی از عوامل تفاوت داشته باشند در آینده با مشکلاتی رو به رو خواهند شد و با استفاده از مهارت هایی می توان آن ها را کنترل کرد ولی در صورتی که میزان این تفاوت ها زیاد باشد ، زندگی مشترک بسیار دشوار خواهد بود .
دیدگاه خود را بنویسید