گاهی زندگی به گونه ای است که گویی همه جا را ترس و نگرانی فرا گرفته است. افراد نگران سلامتی، وضعیت اقتصادی، شغل و آینده خود هستند. طبق نظر بهترین مشاور ایرانی نتیجه‌ی این نگرانی‌ها افکار سمی، استرس و اضطراب است که به نوبه‌ی خود آسیب پذیری ما را در برابر بیماری ها افزایش می‌دهد. اگر نتوانیم با ذهن خود نگرانی ها، اضطراب ها و این چرخه باطل را مدیریت کنیم، نتیجه نهایی جامعه ای خواهد بود که به عوامل بیرونی مانند مسکن و دارو وابسته است و ما نیز به ناچار باید هزینه های زیادی را صرف درمان خود کنیم.

آیا کلید حل مشکل در دست خود ما است؟

افراد بسیاری متوجه این نکته هستند که باید سبک زندگی سالم تری داشته باشند، البته شاید متوجه تاثیر سبک زندگی مورد نظر خود بر فرایند بیماری ها نباشند. اگر افکار ما سمی باشند، با استرس هایی که بر ما وارد می کنند به ما آسیب می زنند، در نتیجه بدن ما در برابر بیماری ها آسیب پذیر تر می شود و تحقیقات نشان می دهد که استرس عامل بیماری های قلبی، انواع سرطان و دیابت و .... است. بر اساس مطالعات مشاوره خانواده ایرانیان با وجود آگاهی زیاد از اهمیت سبک زندگی سالم و منابع فراوانی که شکل های متفاوت سبک زندگی سالم را نشان می دهند، افراد بسیاری، مهارت های لازم را برای استفاده از این آگاهی ها و مدیریت ذهنشان در زندگی روزمره ندارند. مدیریت ذهن مهارتی است که باید آن را آموخت و هر روز مستمر از آن استفاده کرد و به تدریج که دوران کودکی سپری می شود و دوران بزرگسالی می رسد، آن ها را بهینه کرد.

آیا می توانیم سبک زندگی خود را تغییر دهیم؟

سبک زندگی سالم بسیار مهم است.طبق نظر روانشناس ازدواج خوب همه‌ی ما با توجه به شرایط زندگی خود تا حد ممکن باید غذای سالم و مفید بخوریم ، منظم بخوابیم و ورزش کنیم ، استرس خود را کنترل کنیم و استفاده از موبایل و تبلت و .... را محدود سازیم. شیوه واکنش و پاسخ ما به شرایط متفاوت زندگی و دنیای اطرافمان را عملکرد ذهن می‌گویند. عملکرد ذهن نشان می‌دهد افکار، احساس و انتخاب خاص ما چیست. عملکرد ذهن بر شیوه ی فعالیت مغز ، فرایند های شیمیایی که در بدن ما رخ می دهند و ژن های مرتبط با سلامت جسمانی و بهداشت روان تاثیر می گذارد. و به همین دلیل مدیریت ذهن اهمین زیادی دارد و مهارتی است که باید آن را یاد گرفت. با مدیریت ذهن یاد می گیریم زمانی که اگر گرفتار هیجانات و احساسات شدیم ، چگونه با روشی عملی که عملا مغز را تغییر می دهد و انعطاف پذیری ما را بیشتر می‌کند، این هیجانات را مدیریت کنیم و این گونه هیجانات و احساسات نمی توانند چند روز و چند هفته ما را اشفته کند و به زندگی ما اسیب بزنند. 

در ابتدا باید مغز خود را اماده کنید و این کار با مراقبه و تنفس خواهد بود. می توانید چند نفس عمیق بکشید و این کار موجب خواهد شد تا بیشترین بهره را از مغز و جسم خود داشته باشید و باعث می شود با ارامش کامل به بهترین شکل واکنش نشان دهید. و با پنج گام می توان وارد مرحله انعطاف پذیری مغز شد. که این مراحل عبارت اند از:

پذیرش: 

به افکار و احساسات خود توجه داشته باشید و به یاد داشته باشید که بیشتر وقت ها ، دلیل رفتار دیگران با شما به سبب آشفتگی های روانی و ذهنی آن هاست و بدیهی است که شما از رفتار آن ها ازرده خاطر شوید اما نه ناراحتی خود را پنهان کنید و نه آن ها را مقصر و گناهکار بدانید و بدانید که این ناراحتی ها گذرا هستند و نباید به افکار رو رفتار بعدی شما تاثیر بگذارند.

تامل و بررسی دقیق:

با خودتان گفتگو کنید و تلاش کنید پیام اصلی رفتار و گفتار دیگران را تشخیص دهید. اجازه ندهید که انرژی منفی آن ها به شما منتقل شود و تلاش کنید شرایط را مدیریت کنید.

نوشتن:

افکار خود را یادداشت و آن ها را ساماندهی کنید . یادداشت کردن افکارتان به شما کمک می کند آن ها را ساماندهی کنید و آن چه باعث ناراحتی شما شده است ، رها شوید. 

کنترل مجدد:

مواردی که می خواهید مطرح کنید را کنترل کنید و تا دیدتان باز تر شود.

اقدام موثر:

وقتی آرام هستید، با ملایمت با طرف مقابل تماس بگیرید و از او بپرسید برای او چه کاری می توانید انجام دهید و حتی اگر لازم باشد به حرف هایش فقط گوش کنید تا حرف دلش را برای شما بیان کند.

برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه‌ی مهارت های کنترل ذهن در عملکرد های مختلف زندگی با مشاوران مطب روانشناسی در ارتباط باشید و مهارت های لازم برای از بین بردن آشفتگی های ذهن خود را با کمک متخصصان آموزش ببینید.