به خاطر فشار هایی که وجود دارد روزانه افراد استرس زیادی را تحمل می کنند و همه ی ما ممکن است ان را به میزان بالایی تجربه کرده باشیم. خود تنظیمی در مواقعی که استرس دارید بسیار الزامی است .استرس در بعضی مواقع می تواند مثبت باشد و ما را برای انجام دادن کاری برانگیزد؛ اما وقتی که مقدار استرس خیلی زیاد شود آثار منفی دارد و می تواند منجر به افسردگی و مشکلات سلامتی شود. همه ی ما وقتی دچار استرس می شویم به سختی می توانیم هیجانات و عواطف خود را کنترل کنیم.
مطالعات مرکز مشاوره خوب نشان می دهد همه ی ما می توانیم که اثر استرس و اضطراب را در همان لحظه ای که آن را تجربه می کنیم کاهش دهیم البته با تمرین و تکرار می توانید یاد بگیرید چه شرایط یا عواملی باعث استرس و نگرانی شما می شوند و چگونه می توانید بر آنها غلبه کنید و خود را آرام و خونسرد نگه دارید. البته یادگیری روش های غلبه بر استرس چیزی نیست که یکشبه بتوانید فرا بگیرید و نیاز به تلاش و صبر شما دارد و در این مسیر می توانید از افرادی متخصص کمک و راهنمایی دریافت نمایید.
در دوران بزرگسالی متعادل بودن به معنای این است که فرد بتواند انرژی هشیاری و توجه و تمرکز خود را در وضعیت ثابت و پایداری نگه دارد. آرامش خیال چیزی فراتر از احساس استراحت وراحتی است. آرامش خیال یعنی فارغ بودن از دغدغه و اضطراب دائمی، یعنی هشیار و بیدار بودن یعنی فعال و مولد بودن اگر کسی در اکثر اوقات زندگی روزمره نتواند چنین باشد، بنابراینبدون شک استرس زیادی دارد که می توتند برای او مشکل ساز باشد.
چگونه بفهمیم در استرس هستیم؟
روانشناس تهران می گوید آگاهی نسبت به واکنش جسمانی بدن به استرس می تواند به ما کمک کند تا اضطراب و تنش حاصل شده از آن را در هنگام وقوع تنظیم و کنترل کنیم وقتی که خسته می شوید چشمانتان سنگین می شود و یا وقتی که شاد هستید میخندید و هنگامی که تحت استرس قرار دارید نیز بدنتان علائمی می فرستد که با آگاهی از آن ها می توانید بفهمید دچار استرس شده اید. بنابراین سعی کنید به نشانه ها و علائم بدن خود آگاه شوید.
به عضلات درون بدن خود توجه کنید اگر که عضلات و ماهیچه های بدنتان درد می کند یا کشیده شده است و یا معده تان درد می کند و یا دست هایتان را مشت کرده اید. به تنفس خود توجه کنید اگر که تنفستان سطحی و شل شده است یک دست خود را روی شکم قرار دهید و دیگری را روی قفسه ی سینه به دستهای خود نگاه کنید که با هر نفس بالا و پایین می روند . طبق نظر بهترین مشاور خانواده توجه کنید که آیا نفس عمیق می کشید یا این که ضعیف نفس می کشید و با این که إحساس تنگی نفس دارید و یا ضربان قلبتان افرایش یافته و قرمز شده اید و تعریف دارید . و این گونه می توانید بفهمید که بدنتان از حالت طبیعی خارج شده و مثل همیشه نیست و در نتیجه نشانه هایی از استرس را دارید و این نشانه های بدنی ممکن است بین افراد متفاوت باشد پس نشانه های بدنی خودتان را در این شرایط بشناسید تا از وجود استرس با خبر شوید.
روانشناس تهران اشاره دارد که از لحاظ درونی همه ی ما به گونه ای مشابه به استرس واکنش نشان می دهیم فشار خونمان بالا می رود ضربان قلبمان افزایش می یابد و عضلات بدنمان منقبض می شود وقتی که تحت استرس و اضطراب قرار داریم بدنمان سخت تر کار می کند و سیستم ایمنی ما را تحت فشار قرار می دهد؛ اما از لحاظ بیرونی به سه شیوه ی متفاوت واکنش نشان می دهیم بعضیها عصبانی و مضطرب می شوند بعضی ها از عامل استرس فاصله می گیرند و عقب نشینی می کنند و بعضی ها هم در جای خود میخکوب می شوند بهترین راه برای رها شدن سریعاز استرس به واکنش شما به استرس بستگی دارد.
وقتی دچار استرس می شوید چگونه عمل می کنید؟
اگر در یک موقعیت بحرانی بخواهید استرس خود را سریع کنترل کنید و کاهش دهید، ابتدا باید ببینید واکنش خاص شما به استرس چیست.
خشم و اضطراب : اگر وقتی که دچار استرس می شوید خشمگین و مضطرب می شوید، بنابراین بهترین روش برای این که از استرس رهایی یابید این است که به فعالیت هایی بپردازید که شما را ساکت و آرام می کنند.
عقب نشینی: اگر از آن دسته آدم ها هستید که وقتی دچار استرس می شوید، عقب نشینی کرده و افسرده و ناامید می شوید بهترین روش برای این که از استرس رهایی یابید این است که به کارهایی بپردازید که شما را برانگیخته و فعال می سازند و سیستم عصبی شما را شارژ می کنند.
میخکوب شدن : اگر وقتی که دچار استرس می شوید در جای خود میخکوب می شوید، بنابراین در برخی موارد باید به کارهایی بپردازید که شما را برانگیخته و فعال می سازند و در مواقع دیگربایستی به کارهایی بپردازید که شما را ساکت و آرام می کنند.
با شناسایی این حالت در خود و علامت های جسمانی بهتر می توانید فعالیت هایی را انتخاب کنید که استرس شما را قابل کنترل کند و خود گردانی و خود تنظیمی به همین معناست. به منظور کسب مهارت فوق می توانید از کمک و راهنمایی در مرکز مشاوره تهران دریافت نمایید.
دیدگاه خود را بنویسید