زمانی که مشکلی در رابطه زناشویی و خانوادگی و عمیق تریم و صمیمانه ترین روابط خود تجربه می‌کنیم، به شدت برای حل آن تلاش می‌کنیم چه با تلاشی دیوانه وار برای برقراری مجدد رابطه و چه از طریق اجتناب برای محافظت از خودمان ولی هیچ یک از این پاسخ‌ها کمکی نخواهد کرد و اوضاع را وخیم تر خواهد کرد. در ادامه به کاربرد تکنیکی از درمان برای زوجین دارای مشکلات جنسی اشاره می‌کنیم.

پذیرش:

نخستین گام توام با توجه آگاهی به سمت حل مشکلات جنسی، پذیرش بدون داوری آنچه هست، محسوب می شود. مشکلاتی مانند تفاوت در میل یا ترجیح های جنسی، پاسخ ندادن بدن به نحوی که انتظار می رود و .... با توجه به این که مسائل جنسی امروزه با بی شرمی بی اندازه همراه شده است و به اشتباه، با تصاویر اغراق آمیز رسانه ها مقایسه می شود، پرورش پذیرش کاری بسیار دشوار خواهد بود. در نتیجه، باید با نرمی و انتظاراتی واقع بینانه به سوی پذیرش مشکلات جنسی قدم برداشت. زمانی که زوجین از یک سکستراپیست کمک و راهنمایی دریافت نمایند از آن جایی که صریح تر و بی پرده درباره مشکلات جنسی صحبت کند، زوج ها راحت تر می توانند خود را بپذیرند.


شفقت ورزی:

پس از پرورش پذیرش، افراد باید به سمت پرورش و ابراز شفقت نسبت به رنج منحصر به فرد هر یک در ارتباط با مشکل جنسی هدایت می کنند. همدلی کردن با دشواری های طرف مقابل دشوار است. زمانی که زوجین گفتگوهای مفیدی با هم داشته باشند بسیاری از مسائل جنسی ، هویت جنسی و نقش های جنسیتی بروز خواهد کرد و زمانی که با آن ها ارتباط برقرار سازند، شفقت ورزی بیشتری خواهند داشت. وظیفه مشاوران ازدواج هدایت کردن افراد به ابراز شفقت نسبت به رنج های منحصر به فرد هر یک در ارتباط با مشکل جنسی می باشد.

امنیت و اعتماد:

ابراز شفقت نسبت به یکدیگر، منجر به تجربه امنیت و اعتماد و پرورش آن ها می شود. برای بسیاری از زوج ها گفتگوی ژرف اندیشانه درباره نگرانی ها ، امیال جنسی و .... دشوار است ولی به زوج ها کمک می شود به نحوی این گفتگو ها پیش بروند که منجر به احساس امنیت و اعتماد در یکدیگر شود.

تعریف مشکل با همکاری یکدیگر:

در برخی موارد مشاوره روانشناسی به زوج ها کمک می کند تا مشکل جنسی خود را در بافت ارتباطی و هیجانی تعریف کنند که عبارت اند از :

ارتباط هیجانی: یکی از زوجین یا هر دو احساس امنیت و ارتباط هیجانی در رابطه خود ندارد.

اضطراب: یکی از زوج ها یا هر دو از این که باید به نحوی خاص عمل کند تا انتظارات طرف مقابل را برآورده کند، مضطرب است.

اجتناب از تعامل: یکی از زوجین یا هر دو از صحبت صریح درباره نیازها یا انتظارات جنسی خود می ترسد.

موانع بیرونی: فرزندان، کار یا سایر موارد استرس زا باعث می شوند که زوج، انرژی لازم را به رابطه خود منتقل نکنند.

هنجارهای اجتماعی: هنجارهای اجتماعی، جنسیتی یا جنسی ادراک شدراک شده توسط زوج، منجر به اضطراب یا انتظارات غیر واقع بینانه می شود.

مشکلات پزشکی: شرایط پزشکی یا مصرف دارو بر عملکرد جنسی تاثیر می گذارد.

همه ی موارد بالا می تواند در مشکلات جنسی افراد نقش داشته باشند که با شناسایی آن ها و حل کردن و پیدا کزدن نقطه ای مشترک می تواند در رابطه شان شرایط بهتری را ایجاد نماید.

طراحی نقشه با همکاری یکدیگر:

پس از آن که زوج درباره ی نگرانی های جنسی خود صحبت کردند و نسبت به آن چه می تواند به آن ها انگیزه دهد، آگاه شدند، نقشه ای را طراحی می کنند و به این موضوعات می پردازند. رویکردهای متعدد درمانی وجود دارد که درمانگران برای درمان زوج ها در مرکز مشاورین بر حسب شرایطشان استفاده می کنند. که یکی از آن ها رویکرد توجه آگاهی و پذیرش می باشد.

چند دقیقه آغوش گرفتن و بغل کردن توام با توجه آگاهی یکدیگر همراه با شققت و پذیرش منجر به احساس امنیت هیجانی و جسمانی زوجین می شود. چه تنها و چه در کنار یکدیگر ، می توان توجه آگاهانه را به تمام حس ها یعنی لامسه، چشایی، بویایی، بینایی، شنوایی معطوف کرد تا ذهن در لحظه حال غرق آن حس شود و این تمرین در روابط جنسی بسیار مناسب خواهد بود. زوج ها می توانند زمانی را برای لمس یکدیگر اختصاص دهند. نوازش از روش هایی برای ایجاد صمیمیت بین زوجین می باشد. و در نهایت این که توجه آگاهی در روابط جنسی نیز مورد استفاده قرار می گیرد تا تجربه لذت و ارتباط هیجانی در زمان رابطه افزایش یابد. مواردی که گفتیم از سوی درمانگران برای زوجین دارای مشکلات جنسی کمک کننده خواهد بود اما از طرفی درمان توجه آگاهی می تواند انتخاب درستی برای انواع مشکلات در رابطه خانواده، ازدواج، والد و فرزند و .. باشد. برای این که بتوانید مشکلات رابطه خود را قابل کنترل کنید و به شکل موثری ارتباط برقرار سازید و به عبارتی ازدواج کار آمد و خانواده کار آمد داشته باشید یادگیری تکنیک های توجه آگاهی و ذهن آگاهی بسیار مفید و سودمند خواهد بود.