عوامل زیادی هستند که به ازدواج خلل وارد می کند ولی در عین حال، مهارت های زیادی وجود دارند که می توانند عشق و حمایت زن و شوهر از یکدیگر را تداوم بخشند. مهارت های لازم برای ایجاد و حفظ زندگی زناشویی اثربخش، آموختنی هستند.
طبق نظر بهترین مشاور خانواده زن و شوهر هر یک نقش مهمی در حاکم کردن عشق و حمایت یا درگیری پیوسته در مورد اختلافات بازی می کنند. اولین قدم در بهبود زندگی مشترک این است که مسئولیت رفتارتان را بپذیرید و هر کدام از طرفین باید این کار را انجام دهند تا زندگی بهتری را پیش رو داشته باشید.
قدرت انتخاب از موارد دیگری است که برای بهتر شدن زندگی مشترک نقش مهمی را بازی می کند. ما همه از قدرت انتخاب باورها، احساسات و نگرش ها برخورداریم. افراد با گفتن جمله من نمی توانم این قدرت را انکار می کنند و از آن غافل می شوند این جملات انسان ها را درمانده خواهد کرد. اگرچه کنترل تمام و کمال زندگی مشترک در دست ما نیست ولی کنترل نگرشمان در مورد زندگی در دست خودمان استو این را باور داشته باشید که می توانید رابطه زناشویی خود را رضایت بخش کنید.
شناخت الگوهای ارتباطی غیر اثربخش:
جان گاتمن بیان می کند زمانی که طرفین رابطه رضایت بخشی ندارند که تعاملات منفی خاصی داشته باشند. این تعاملات منفی شامل بی احترامی، انتقاد، دفاع و دیوار کشیدنو .. زندگی زناشویی را خراب می کند. انتقاد یعنی یکسره گله و شکایت کردن، سرزنش و ترور شخصیت یکدیگر. بی احترامی یعنی نیشدار حرف زدن، بد بینی و سایر موارد خصومت. در دفاع، با توجیه موضع خود در واقع همسرن=مان را سرزنش می کنیم و دیوار کشیدن زمانی اتفاق می افتد که یکی از طرفین داخل گوش هایش پنبه می کند و یا از صحبت کردن فرار می کند. شناخت این الگوهای اشتباه می تواند بهبود رابطه تان نقش بسیار بزرگی داشته باشد.
زندگی عاری از سرزنش:
مطالعات مشاوره ازدواج خوب نشان می دهد که وقتی مسئولیت رفتار، احساسات و مشکلات را می پذیریم می توانیم به جای سرزنش و توجیه، وقت و انرژی خود را صرف تحقق اهداف زندگی مشترک خود کنیم. سرزنش کردن باعث ایجاد ناراحتی های بسیاری بین شما و همسرتان خواهد شد پس به جای آن به دنبال رفع کمبودهای رابطه تان باشید.
ناقص بودن:
اگر همواره به دنبال بهترین بودن باشید زندگی تان پر از ناکامی خواهد شد و همیشه احساس بی عرضگی و حقارت خواهید کرد. و این ها مواردی هستند که ریشه های دلسردی و یاس را ایجاد می کنند. ولی اگر به خودمان یاداوری کنیم که انسان هستیم و جایزالخطا بخش بزرگی از دلسردی های زندگی مشترکمان را کنار خواهیم گذاشت. و بعد از آن یاد می گیریم که چگونه با مشارکت و سهیم شدن رابطه تان را ارتقا دهید و به جای تمرکز به صورت های منفی ارتباط و دلسرد شدن به دنبال راه هایی برای تغییر خواهید بود.
اهداف رفتار زناشویی مثبت:
بر اساس مطالعات مشاوره روانشناسی زن و شوهر در رابطه زناشویی رضایت بخش رفتارهایی را انتخاب می کنند که احساس تعلق خاطر را در دیگری تقویت کنند. با 4 هدف مثبت می توانیم روابط زناشویی خوبی داشته باشیم. این 4 هدف عبارت است از:
1)پذیرفتن مسئولیت اعمال خود یعنی قبول مسئولیت خود در مشکلات زناشویی و کمک به یکدیگر در درست کردن رابطه
2 )همکاری یعنی محبت قلبی و چشم پوشی از کدورت ها و به دنبال راهی برای بهبود رابطه
3)سهم داشتن در رابطه یعنی ارتباط صادقانه، رسیدگی به کارهای شخصی خود و پیش قدم شدن در امور اجتماعی و جنسی
4)دلگرم کردن یکدیگر یعنی توجه بیشتر به نقاط قوت همسر و دلگرم کردن او و گوش دادن فعالانه به حرف های همسر.
اهداف منفی در رابطه:
بسیاری از زن و شوهر ها رفتارهایی را انتخاب می کنند که بین آن ها فاصله ایجاد می کند و هر چند ممکن است زوجین با این رفتارها تعلق خاطر بیشتری پیدا کنند و خود را مهم جلوه دهند ولی گاهی اوقات خودشان هم نمی دانند رفتار های نا مناسبی را انتخاب کرده اند. و اگر مهارت های درست را یاد نگیرند با گرفتار شدن در رفتارهای منفی نسبت به یکدیگر به مرور زمان دلسرد شده و آن ها را از داشتن رابطه رضایت بخش دور خواهد کرد.
سرزنش:
این رفتار ها عبارت است از سرزنش یعنی وقتی زن و شوهر اشتباهات خود را قبول نمی کند و امیدی به موفقیت رابطه ندارد با سرزنش کردن همسر در صدد توجیه خود بر می آید.
جلب توجه:
این افراد همواره به دنبال جلب توجه از سوی دیگران هستند و فقط از این راه احساس مهم بودن می کنند
قدرت طلبی:
فردی که احساس حقارت و ناکامی می کند از همسرش توقعات غیر منطقی دارد و به دنبال این است که تمام کارها را تحت کنترل خود دراورد.
انتقام:
زمانی که فردی احساس منفور بودن، مظلوم بودن و قربانی بودن کند و امیدی به جلب محبت و مقبولیت نزد همسرش ندارد با اعمال و گفتارش احساسات او را حریحه دار می کند.
زن و شوهر ها با پی بردن به هدف رفتار یکدیگر و درک احساسات و باورهای یکدیگر می توانند به جای پاسخ مخرب، پاسخ مفیدی را بدهند. برای یادگیری مهارت های اساسی زناشویی از مشاوران مرکز روانشناس کمک و راهنمایی های لازم را دریافت نمایید.
دیدگاه خود را بنویسید