این روزها هرچه بیشتر در خصوص اهمیت مشاوره و چگونگی شناخت یک مرکز مشاوره خوب دست به تحقیق و جستجو میزنیم به همان اندازه نیز درمییابیم که چقدر کم میدانیم و تا چه اندازه در خصوص شناخت از خودمان (خودشناسی) کوتاهی کردهایم. البته باید این مهم را از نظر پنهان نکرد که بشر امروز در حجم انبوهی از اطلاعات و دادهها در مورد یک مرکز مشاوره خوب ، روانشناس خوب آنقدر پیچ و تاب میخورد که استخراج یک راهنمایی مفید با قدرت تشخیص فردی، اندکی مخاطبین را با چرایی و چیستی متعددی مواجه میسازد. حتی همهی موضوعات نیز بطور کلی تبیین میشوند.
ما در این مقاله قصد داریم کمی عمیقتر دانش و خدمات نوین روانشناسی و مشاوره را مورد بررسی قرار دهیم. اجازه بدهید در همین ابتدا تعریفی ساده و روشن از یک مرکز مشاوره روانشناسی خوب داشته باشیم.
به راستی مرکز مشاوره چیست و چگونه باید آن را انتخاب کرد؟ مگر در هر مکانی نمیتوان مشاوره داد؟ چرا مجتمع پزشکان به وجود آمده؟ مگر یک پزشک نمیتواند در بیمارستان یا یک مطب به کار طبابت مشغول باشد؟
مرکز مشاوره خوب و ایده آل یعنی مکانی که جمعی از متخصصین حوزه های روانشناسی و مشاوره در زمینه های تخصصی خودشان در کنار یکدیگر قرار گرفته تا درمانجو بتواند در موارد خاص فرد متخصص موضوع ویژه یا تعارضی خودش هدایت شود، به طور مثال شخصی، مشاوره ازدواج یا مشاوره خانواده میخواهد اما به اشتباه نزد یک بالینگر اختلالات شخصیت برود که اگر در این وضعیت روانشناس مورد نظر نیز این مراجع را پذیرش کند با صراحت باید بیان کرد که آن درمانگر بالینی با یک درمانگر بالینی حرفه ای فاصله زیادی دارد چون از تخصص خود دور شده.
کنترل و هدایت چنین مسائلی و برخورداری از یک نظام کیفی خدمات روانشناسی و مشاوره در دست بهترین مرکز مشاوره میباشد.
یک مرکز مشاوره خوب باید از چند ویژگی اساسی برخوردار باشد، چنانچه موافق باشید چند ویژگی مهم را با هم مورد ارزیابی و بررسی قرار دهیم.
یک مرکز مشاوره و روانشناسی انتخاب نو خوبباید:
1. دسترسی محلی آسان داشته باشد که درمانگران، مشاوران،روانپزشکان ، مراجعین و درمانجویان در کوتاهترین و سریعترین زمان ممکن بتوانند آنجا حضور یابند.
2. برخورداری از طرح و رنگ (دیزاین) ویژه و متناسب با استانداردهای APA (انجمن روانشناسی آمریکا).
3. از سیکرترها و منشیها و واحد هماهنگی و وقت دهی برخوردار باشد که خودشان کارورز حوزه روانشناسی بوده تا جهت ارجاع درست و بد انجام تست های مورد نیاز حرفه ای عمل نمایند.
4. مجهز به امکانات روز آموزشی، درمانی و غربالگری باشند.
5. از تیم تخصصی مقاله نویسی در سایت جهت بارگذاری محتوای مفید به عنوان یک ابزار کمک آموزشی و اطلاعاتی ویژه مخاطبان برخوردار باشد.
6. بهره مندی از نبض فعال و قلب تپنده خود یعنی حضور متخصصین، مشاوران ، درمانگران بالینی، روانپزشک ، متخصصین روانشناسی و دانشجویان کارورز جهت ارتقاء سطح علمی و عملی به عنوان یک مرکر آموزشی درمانی.
مخاطب باهوش با در نظر گرفتن این ویژگیها به راحتی میتواند کلینیک روانشناسی خوب را از دیگر مراکز تمییز دهد.
مشاور خانواده خوب و نقش آن در خانواده و جامعه
خوب میدانیم که شاکله یک جامعه پیشرفته یا عقب مانده، ریشه در چگونگی شیوه های آموزشی و پرورشی و بویژه دستخوش نقش یک مشاوره خانواده و روانشناسان اجتماعی میباشد. چنانچه این را سلسله مراتبی در نظر بگیریم از کل به جزء یعنی جامعه، خانواده و فرد، میتوانیم اهمیت هر فرد را به عنوان یک سلول حائز اهمیت برای اسکلت بندی جامعه در نظر بگیریم. فرد در آغازین روزهای زندگی خودشروع به آموختن با توجه به استعدادهای فطری خود مینماید تا اینکه رفته رفته به جایی میرسد که کمک و بهره گیری از راهنماییهای یک دکتر روانشناس خوب برای حفظ و پایداری نظام فکری، رفتاری و احساسی آن فرد لزوم پیدا میکند. فردی که در جامعه و خانوادهای با این سطح کیفی رشد میکند پیشرفت و تعالی خود را میتواند لحظه به لحظه شاهد باشد. خانواده نیز باید برای حفظ ساختار و تحکیم بنیان خود به منظور پیشگیری و ممانعت از ابتلا به آسیبهای خانواده و اجتماعی لازم است که یک مشاور خانواده را در راستای پیشبرد اهداف مورد نظر انتخاب کرده و مانع قطع ارتباط با وی شود. خانوادهای که خود را کاملا شناخته و یکایک اهداف خود را کد گذاری کرده، حال آماده حضور فعالانه در سطح کلان جامعه میباشد و هرآنچه را که دیروز و روزهای گذشته کاشته، هم خود و هم جامعه حتی جامعه جهانی میتواند در ورطه برداشت قرار دهد. یادمان نرود که بهترین مشاور خانواده کسی هست که خانواده را نه فقط به عنوان خانواده که دقیقا در همان اصل جامعه- خانواده- فرد درنظر قرار میگیرد و به آسیب شناسی اجتماعی وخانواده اشراف دارد.
مشاوره ازدواج خوب و اهمیت آن در پرورش رابطه زناشویی سالم
فرانسوا ماری آروئد یا بهتر است بگوئیم ولتر، فیلسوف و نویسنده نامدار فرانسوی اینچنین اظهار میدارد: ازدواج مجموعهای از مزههاست، هم تلخی و شوری دارد و هم تندی و ترشی، شیرینی و بیمزگی. افراد هرچه به سمت جوانی و بزرگسالی حرکت میکنند سطح روابط بین فردیشان نیز گسترده تر میشود و تجربه مواجهه با این دنیای تازه نیازمند تعریف بیشتری میشود. رابطه با جنس مخالف (ازدواج) به عنوان یک نیاز روانشناختی، عاطفی، جنسی و اجتماعی چشم انداز جانانهای به خود میگیرد مجموعه ای از تکانه ها، هیجانات، احساسات، افکار و رفتارهای نامنظم با شدت خارق العادهای افراد را میتواند به سمت و سویی خارج از مسیر هدایت کند به گونه ای که منطق و عقلانیت فالش بزند.
نکته مهمی که میتواند در این وضعیت آشفته مدیریت بحران کند و کشتی طوفان زده را کمی آرامتر به ساحل امن هدایت کند، یک ناخدای با تجربه است، دقیقا یک مشاور ازدواج خوب .
یک مشاور ازدواج خوب تمامی بحران های قبل و بعد از ازدواج، آداب و رسوم، فرهنگ، عقاید و باورها، زمینههای اجتماعی، قومی، ساختارهای زیستی و تئوری انتخاب هر فرد را به عنوان یک اصل مهم مورد مطالعه و پژوهش قرار داده و اینک میتواند با یک الی چند جلسه مدون و ساختار یافته اصل انتخاب شما را قوت ببخشد و افراد عادی از هرگونه استرس و اضطرابهای پیش از ازدواج به ساختار های کیفی زندگی پیش روی خود فکر کرده و به آن جامه عمل بپوشاند
ویلیام شکسپیر میگوید، آنان که پیروز میشوند همان کسانی هستند که که از مشورت دوستان بهره میگیرند. روانشناس ازدواج خوب یک دوست خوب و مطمئن میباشد، هرگز نقش سازنده اش را ناچیز نشمارید. یادمان باشد که تلخی و شوری، تندی و ترشی، شیرینی و بیمزگی، میتواند با یک مشاور ازدواج خوب ،جلوگیری شوند یا پدید آیند و ماندگار شوند. انتخاب با شماست.
دیدگاه خود را بنویسید